Δέκα μέτρα-φωτιά για τα 2 δισ. ευρώ

Δέκα μέτρα-φωτιά για τα 2 δισ. ευρώ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα σκληρά μέτρα που αναμένεται να εγείρουν αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων (συνολικά 49 μέτρα) που θα πρέπει να έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση έως τα μέσα Οκτωβρίου για να εκταμιευθεί η πρώτη υποδόση των 2 δισ. ευρώ. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και μάλιστα με νέα προαπαιτούμενα, οι νέες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους αγρότες και όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων δίνουν το στίγμα του πρώτου πακέτου μέτρων. Και αυτά είναι μόνο η αρχή, καθώς θα ακολουθήσει η δεύτερη δέσμη προαπαιτουμένων, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου, αλλά και τα μέτρα που θα προκύψουν από τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος. Από τις 49 παρεμβάσεις του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων, τα 10 πιο καυτά ζητήματα είναι:

1. Ρύθμιση 100 δόσεων. Με βάση τις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί, θα αυξηθεί το επιτόκιο στο 5% από 3%, ακόμα και για μικρές οφειλές που ώς σήμερα ήταν άτοκες. Επίσης, θα μειωθεί ο αριθμός των δόσεων για οφειλέτες οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε λιγότερες δόσεις, ενώ προβλέπεται και η αποβολή από τη ρύθμιση όσων δεν τακτοποιούν τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

2. Κατάργηση του δικαιώματος των ιδιοκτητών ακινήτων να εκχωρούν στο Δημόσιο ανείσπρακτα μισθώματα. Πλέον θα φορολογούνται για εισόδημα το οποίο δεν εισέπραξαν από τους ενοικιαστές.

3. Αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 ευρώ/λίτρο στο επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στο 0,330 ευρώ/λίτρο, μέχρι την 1η/10/2016. Από την 1/10/2015 ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες θα ανέλθει από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από το 0,066 στο 0,200 ευρώ/λίτρο. Την 1η/10/2016 ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί στα 0,33 ευρώ/λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι φορολογούμενοι.

4. Την ολική ανατροπή στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο και δη στους ΟΤΑ αποδέχεται η κυβέρνηση, καθώς δεσμεύεται να καταργήσει την εξαίρεση των εργαζομένων στην καθαριότητα από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στην πράξη, περίπου 30.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στα νεκροταφεία και στις εργασίες ασφαλτόστρωσης στους δήμους, που βάσει του 3ου μνημονίου διατηρούσαν τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60, με 15 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων τα 12 στα βαρέα, θα οδηγηθούν σε αύξηση των απαιτούμενων ορίων ηλικίας, σταδιακά έως και κατά 7 χρόνια.

5. Από 3 έως και 5 χρόνια θα πρέπει να παραμείνουν στην εργασία τους τουλάχιστον 100.000 ασφαλισμένοι σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και μισθωτοί, που μέχρι σήμερα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία ή 37ετία, με μικρότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από το γενικό. Αναλυτικά, μεταξύ των υποχρεώσεων που περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων, υπάρχει πρόβλεψη για προσθήκη διάταξης που θα ορίζει ότι όσοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη πριν από την ηλικία των 67 ετών με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, θα πρέπει άμεσα να έχουν συμπληρώσει 35ετία, η οποία έως το 2022 θα γίνει (σταδιακά) 40ετία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να θιγούν άνεργοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που ανέστειλαν λόγω κρίσης τη δραστηριότητά τους και περίμεναν να «πιάσουν» το μεταβατικό όριο ηλικίας που προβλεπόταν, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Πλέον, εάν δεν επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να περιμένουν έως τα 67.

6. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης δέσμευση για κατάργηση βασικών διατάξεων του νόμου Στρατούλη για τις συντάξεις των υπερηλίκων ΟΓΑ, όπως η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε οφειλέτες των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, η μείωση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση κ.ά.

7. Ιδιοκτησιακό καθεστώς φαρμακείων: οι δανειστές έχουν ζητήσει να παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου και από μη φαρμακοποιούς. Στον νόμο 4336/2015 περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομίας θα καθορισθούν τα κριτήρια χορήγησης άδειας φαρμακείου. Η έκδοση της ΚΥΑ εκκρεμεί.

8. Αλλαγές στον νόμο Κατσέλη: δεν έχει εκδοθεί η απόφαση για τα νέα κριτήρια βάσει των οποίων εξαιρείται η πρώτη κατοικία από τη ρευστοποίηση της περιουσίας, δεν έχει τροποποιηθεί ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών έτσι ώστε να συσταθούν ειδικά τιμήματα στα Ειρηνοδικεία με σκοπό την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων.

9. Συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδιασμού των δημοπρασιών ΝΟΜΕ (παραχώρηση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος σε ιδιώτες).

10. Κατάργηση επιδοτούμενων τιμολογίων ΔΕΗ (μεταφράζεται σε μεγάλες αυξήσεις στα αγροτικά τιμολόγια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή