Ιστορική συμφωνία των ΗΠΑ με 11 κράτη Β. Αμερικής και Ασίας

Ιστορική συμφωνία των ΗΠΑ με 11 κράτη Β. Αμερικής και Ασίας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι ΗΠΑ μαζί με 11 ακόμη χώρες του Ειρηνικού κατέληξαν στη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει συναφθεί στην ιστορία, ενσωματώνοντας κοινά κριτήρια και κανόνες από τη μεταποίηση και τα αγροτικά προϊόντα μέχρι τα πνευματικά δικαιώματα. Η Συμφωνία του Ειρηνικού (TPP, Trans-Pacific Partnership) αίρει εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ χωρών που εκπροσωπούν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Παρά τις διαμάχες που εκτιμάται να ξεσπάσουν στο αμερικανικό Κογκρέσο πριν από την επικύρωση της συμφωνίας από τον Αμερικανό πρόεδρο, πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές αναγνωρίζουν πως είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του Μπαράκ Ομπάμα. Πέραν του οικονομικού και εμπορικού οφέλους για τη χώρα, δημιουργείται ένα νέο κλαμπ χωρών του Ειρηνικού που μπορούν να αντισταθμίσουν την επιρροή της Κίνας.

Ιδιαίτερα ωφέλιμη αναμένεται να είναι η συμφωνία για τις ΗΠΑ διότι εξάγουν μεγάλο μέρος της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής τους στις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στην ΤΡΡ. Αντίθετα, οι επιπτώσεις στις ΗΠΑ από τη συμφωνία εκτιμάται πως θα είναι περιορισμένες. Επειδή το 80% των εξαγωγών των υπολοίπων χωρών προς τις ΗΠΑ δεν επιβαρύνονταν με δασμούς πριν από τη σύναψη της ΤΡΡ, ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως η χώρα έχει περισσότερα να κερδίσει από το να χάσει από τη συμφωνία.

Η Αντιπροσωπεία Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR) τονίζει πως με τη συμφωνία του Ειρηνικού θα καταργηθούν σταδιακά 18.000 δασμοί που είχαν επιβάλει οι υπόλοιπες χώρες σε αμερικανικές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, του μηχανολογικού εξοπλισμού, της τεχνολογίας, των καταναλωτικών προϊόντων και του αγροτικού κλάδου. Σταδιακά, για παράδειγμα, πρόκειται να καταργηθούν εμπόδια που ίσχυαν στην Ιαπωνία, όπως αυστηρές προδιαγραφές στον σχεδιασμό των οχημάτων, που καθιστούσαν απαγορευτικές τις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών. Στην ΤΡΡ προβλέπεται, επίσης, η σταδιακή κατάργηση δασμών 40% στις εισαγωγές πουλερικών στην Μαλαισία από τις ΗΠΑ. Αλλες χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του Ειρηνικού είναι η Χιλή, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και το Βιετνάμ.

Εχει ασκηθεί κριτική ότι η ΤΡΡ λειτουργεί περισσότερο υπέρ των μεγάλων ομίλων, αν και «για πρώτη φορά περιλαμβάνονται προβλέψεις για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων» ώστε να ξεπεράσουν εμπόδια όπως η γραφειοκρατία, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της International New York Times. Eίναι η πρώτη φορά που απαιτείται, επίσης, από κρατικές εταιρείες, όπως αυτές του Βιετνάμ και της Μαλαισίας, να συμμορφωθούν με τα διεθνή κριτήρια εμπορίου, εργασίας και περιβάλλοντος. Ολες οι χώρες της ΤΡΡ δεσμεύονται με τις αρχές του Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του κατώτατου μισθού, της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο και της απαγόρευσης της παιδικής εργασίας. Συν τοις άλλοις, μειώνεται κάτω από την υφιστάμενη 12ετία το δικαίωμα των φαρμακοβιομηχανιών να διατηρούν κρυφά τα στοιχεία παραγωγής των βιολογικών φαρμάκων τους, ένας όρος που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικανούς στις ΗΠΑ.

Εκπρόσωποι συνδικάτων και οργανώσεων για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων αμφιβάλλουν για το εάν αυτές οι προβλέψεις της ΤΡΡ θα υλοποιηθούν σε χώρες όπως η Μαλαισία, το Βιετνάμ και το Μπρουνέι. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει ανεξάρτητες συμφωνίες με τις τρεις προαναφερόμενες χώρες όπου δίνεται το δικαίωμα στην Ουάσιγκτον να επαναφέρει τους δασμούς εάν υπάρξει παραβίαση των όρων της ΤΡΡ.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα απαρτίζεται συνολικά από 30 ενότητες, δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα. Συν τοις άλλοις, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να επικυρώσει τη συμφωνία προτού παρέλθουν 90 ημέρες όπου από το Κογκρέσο θα μπορεί να αναθεωρηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Νωρίτερα φέτος, όμως, ο κ. Ομπάμα κατάφερε να εξασφαλίσει την προώθηση της συμφωνίας με διαδικασία «fast track» όπου τα μέλη του Κογκρέσου δίνουν τη συγκατάθεσή τους ή όχι, χωρίς τροποποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή