Φόροι ύψους 2,49 δισ. ευρώ για… αρχή

Φόροι ύψους 2,49 δισ. ευρώ για… αρχή

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση φορολογικών συντελεστών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατάργηση ή αντικατάσταση φοροαπαλλαγών, ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα και νέοι συντελεστές φορολόγησης για τους αγρότες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μέτρων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016. Οι νέοι φόροι για το 2016 ανέρχονται στο ποσό των 2,49 δισ. ευρώ, το οποίο θα διευρυνθεί σημαντικά, δεδομένου ότι δεν έχουν κοστολογηθεί τα έσοδα από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και από την αύξηση των συντελεστών στους αγρότες.

Το περίεργο του προσχεδίου είναι ότι σε μία χρονιά όπου βαθαίνει η ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το ονομαστικό ΑΕΠ περιορίζεται σημαντικά, η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων (τόσο των άμεσων φόρων όσο και των έμμεσων).

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή, θα υπάρχει το συνολικό ποσό των νέων επιβαρύνσεων για επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και αγρότες, το οποίο θα ξεπερνά κατά πολύ τα 2,49 δισ. ευρώ. Και αυτό διότι οι παρεμβάσεις που δεν έχουν κοστολογηθεί αφορούν σκληρά μέτρα όπως:

• Η μεταρρύθμιση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

• Η σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών.

• Η αναγγελία προκήρυξης δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού υποβολής προσφορών για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και την καταβολή τελών που αφορούν τη χρήση των αντίστοιχων συχνοτήτων.

• Η σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου.

• Η κατάργηση του ανώτατου ορίου του 25% επί των μισθών και των συντάξεων για τις κατασχέσεις και η μείωση όλων των ορίων για τις κατασχέσεις.

• Η απλοποίηση του συστήματος φοροαπαλλαγών φυσικών και νομικών προσώπων.

• Η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση των εργαλείων είσπραξης φορολογικών οφειλών, την καταπολέμηση της αλυσιδωτής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ (τύπου «καρουσέλ»).

• Η επίσπευση της διαδικασίας δημόσιας σύμβασης για την απόκτηση λογισμικού για την ανάλυση του δικτύου ΦΠΑ και για περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών.

Ωστόσο και τα μέτρα που έχουν κοστολογηθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιβαρύνουν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ακόμα και τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους αρκετοί φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά εξαιτίας της αύξησης της προκαταβολής φόρου (αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις) και την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης (στα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ).

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 49,462 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,8% περίπου, έναντι των εκτιμήσεων του 2015.

Οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 19,926 δισ. ευρώ (αύξηση 4,3% σε σχέση με το 2015). Στα έσοδα αυτά περιλαμβάνεται και ποσό ύψους 957 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω της είσπραξης, τους πρώτους μήνες του 2016 των δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ του 2015. Πάντως, το ανωτέρω ποσό θα τροποποιηθεί δεδομένου ότι θα κοστολογηθούν και τα νέα μέτρα του 2016 που προαναφέρθηκαν. Οι έμμεσοι φόροι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο ποσό των 24.874 εκατ. ευρώ (αύξηση 3,3% σε σχέση με το 2015) ενώ τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις προβλέπονται στα 2 δισ. ευρώ περίπου. Το σημαντικό μέρος των εσόδων αυτών θα προέλθει από την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Τέλος, τα έσοδα του ΠΔΕ εκτιμώνται σε 3.882 εκατ. ευρώ, σε ταμειακή βάση, και 3.866 εκατ. ευρώ, σε δεδουλευμένη βάση.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες του 2015 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα κληθούν  να πληρώσουν επιπλέον φόρους ύψους 1,49 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή