Δεκαετές ομόλογο σχεδιάζει η Κύπρος

Δεκαετές ομόλογο σχεδιάζει η Κύπρος

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έκδοση ομολόγου, δεκαετούς διάρκειας προσανατολίζεται η κυπριακή κυβέρνηση, το οποίο θα είναι και το πρώτο μετά την οικονομική κρίση, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Οπως διευκρίνισαν Κύπριοι αξιωματούχοι στην εφημερίδα, στόχος της Λευκωσίας είναι να αντλήσει πριν από την εκπνοή του χρόνου 1,5 δισ. ευρώ. Η θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής σε συνδυασμό με τα μέτρα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ΕΚΤ έχουν αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Χθες, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) ενέκρινε την ανανέωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της έβδομης αξιολόγησής του. Κατόπιν τούτου, θα προχωρήσει σήμερα στην αποδέσμευση της προβλεπόμενης δόσης των 500 εκατ. ευρώ. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, «η Κύπρος έκανε ένα ακόμα βήμα προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής το πρώτο τρίμηνο του 2015, με την κυβέρνηση να έχει εφαρμόσει μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με σαφή αποτελέσματα όχι μόνο στην αποκατάσταση των ανισορροπιών, αλλά και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, στη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας».

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας στους Financial Times τόνισε ότι «η εμπιστοσύνη και η πρόσβαση στις αγορές έχουν αποκατασταθεί και, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, σχεδιάζουμε νέα έκδοση ομολόγου ώς το τέλος του χρόνου».

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος αποδέχθηκε τις απαιτήσεις των πιστωτών, επισημαίνουν οι F.T. Ως συνέπεια, έλαβε εύσημα από το ΔΝΤ για την υιοθέτηση και εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων. Πέρυσι η Κύπρος πραγματοποίησε την ταχύτερη επιστροφή στις ομολογιακές αγορές από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, η οποία εφάρμοσε πρόγραμμα διάσωσης. Συγκεκριμένα, η Κύπρος εξέδωσε ομόλογο πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 4,85%, δηλαδή χαμηλότερο του αναμενόμενου, και απεκόμισε 750 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι προ μηνών το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως η οικονομική και δημοσιονομική προοπτική της Κύπρου είναι βελτιωμένη σε σχέση με τον στόχο, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2015 έφθασε το 0,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή