«Από την Ευημερία στη Λιτότητα – Από τη Λιτότητα στην Ευημερία;»

«Από την Ευημερία στη Λιτότητα – Από τη Λιτότητα στην Ευημερία;»

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ελληνικό Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής διοργανώνει το 4ο ετήσιο συνέδριό του στις 09-10 Οκτωβρίου 2015 στο Kiani Beach Resort στις Καλύβες Χανίων με τίτλο «Από την Ευημερία στη Λιτότητα – Από τη Λιτότητα στην Ευημερία;».

Η συνάντηση αυτή αποσκοπεί στη συνέχιση του διαλόγου που άρχισε πριν τέσσερα χρόνια με τη συμμετοχή διακεκριμένων κοινωνικών επιστημόνων, πολιτικών, τεχνοκρατών, εκπροσώπων των ευρωπαϊκών και διεθνώς θεσμών και ανθρώπων της αγοράς. Ο σκοπός του φετινού Φόρουμ είναι ο απολογισμός των σωρευτικών επιπτώσεων της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στο επίπεδο των ιδεών, των θεσμών και της κοινωνίας. Θα συζητηθούν η οικονομική λογική και τα πολιτικά όρια της λιτότητας, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τους μηχανισμούς χρηματοπιστωτικής και πολιτικής μετάδοσης της κρίσης. Όπως πάντα, πρόθεση των διοργανωτών είναι να διεξαχθεί διεπιστημονική συζήτηση σε ευρωπαϊκή συγκριτική βάση, λαμβάνοντας υπόψη τις επίμονες προκλήσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τις αντικρουόμενες διακυβερνητικές σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Όπως οι πρώτες τρεις συναντήσεις, έτσι και το 4ο Φόρουμ των Χανίων δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ευγενική χορηγία των Decidendi Consultants και τη φιλοξενία του Κiani Beach Resort, όπου και θα λάβει χώρα το διήμερο των συζητήσεων. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι επίσης το Europe Direct Περιφέρειας Κρήτης και η εταιρεία ηλιακών θερμικών συστημάτων CALPAK S.A.. Το διήμερο εργασιών υποστηρίζουν επίσης ο Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων London School of Economics, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Κρήτης, το Παρατηρητήριο για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ και, τέλος, η Audiovisual Pro.

Το επισυνημμένο πρόγραμμα περιέχει τη λίστα των ομιλητών ανά θεματικό άξονα συζήτησης. Συμμετέχουν – μεταξύ άλλων – ο κ. Zsolt Darvas (Senior Fellow, Bruegel), ο κ. Carsten Nickel (Senior Vice President, Teneo Intelligence), ο κ. Axel Dreher (Καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Χαϋδελβέργης), η κ. Margot Salomon (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο London School of Economics and Political Science). Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο κ. Αιμίλιος Αυγουλέας (Κάτοχος Έδρας στο Διεθνές Τραπεζικό Δίκαιο και τα Χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου), ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, ο κ. Αριστείδης Χατζής (Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο κ. Μάρκος Βερέμης (Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Upstream) και ο κ. Γιάννης Κουτσομύτης (τηλεοπτικός παραγωγός και ανεξάρτητος αναλυτής της Ευρωζώνης). Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει ένα αμιγώς επιχειρηματικό πάνελ με τη συμμετοχή Ελλήνων εκπροσώπων των βασικών επιχειρηματικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Το διήμερο εργασιών θα διεξαχθεί αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα. Μετά το συνέδριο, θα σταλεί μία σύντομη περίληψη των  πρακτικών της εκδήλωσης, καθώς και σύνδεσμοι σε σύντομες συνεντεύξεις του κάθε συνέδρου. Για περαιτέρω πληροφορίες, ακολουθούν τα στοιχεία επικοινωνίας του GPPF.

Το GPPF

Το Ελληνικό Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής (Greek Public Policy Forum) είναι μία ακαδημαϊκή πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αναβάθμιση του δημοσίου διαλόγου και την προώθηση της έρευνας πάνω σε θέματα που άπτονται της ελληνικής δημόσιας πολιτικής (policy). Η πρώτη συνάντηση του Φόρουμ έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το Μάιο του 2011 και έκτοτε έχει καταφέρει να συσπειρώσει ένα εκτενές δίκτυο αποτελούμενο κατά βάση από Έλληνες της νεότερης γενιάς που διδάσκουν σε πανεπιστήμια, κυρίως της Βρετανίας. Αποτελεί μία «πολιτική» (αλλά αυστηρά μη κομματική) προσπάθεια που ξεκίνησε με εφαλτήριο την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλανίζει τη χώρα και στοχεύει να λειτουργεί ως πλατφόρμα ποιοτικού διαλόγου για θέματα δημόσιας πολιτικής στο εγχώριο αλλά και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η στενή ομάδα των «πολιτών» αποτελείται από τους: Άρη Χ. Γεωργόπουλο (Επίκουρο Καθηγητή Ευρωπαϊκού και Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, [email protected]), Νικήτα Κωνσταντινίδη (Λέκτορα Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, [email protected]), Ηλία Ντίνα (Αναπληρωτή Καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, [email protected]), Κυριάκο Παπαδάκη (Decidendi Consultants, [email protected]) και Βασίλη Π. Τζεβελέκο (Αναπληρωτή Καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Hull, [email protected]).

Μέχρι στιγμής το Φόρουμ έχει διοργανώσει μία σειρά εκδηλώσεων για διαφορετικές πτυχές της κρίσης στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Νότιγχαμ, του London School of Economics, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» στην Αθήνα, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι να προσφέρουν μία καλά οργανωμένη βάση για διάλογο σε θέματα ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής και να λειτουργήσουν ως δημόσια «αγορά», στην οποία ασκείται κριτική, αποδομούνται μύθοι και στερεότυπα και, πρωτίστως, κατατίθενται ιδέες και προτάσεις για την παραγωγή δημόσιας πολιτικής.

Επικοινωνία

Email: [email protected] 

Facebook: www.facebook.com/pages/Greek-Public-Policy-Forum-Ελληνικό-Φόρουμ-Δημόσιας-Πολιτικής/110084499081466

LinkedIn: http://www.linkedin.com/groups/Greek-Public-Policy-Forum-4453943

Twitter: https://twitter.com/GRPPF

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή