Πολιτικές αναταράξεις για απόφαση Κοτζιά

Πολιτικές αναταράξεις για απόφαση Κοτζιά

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμπάθεια και διωγμούς άξιων διπλωματών» κατήγγειλε χθες η κ. Ντόρα Μπακογιάννη κατά την ομιλία της στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις. Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Ν. Κοτζιά και στην πρόθεσή του να απομακρύνει την κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου από τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στην Ε.Ε.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών για μετάθεση της κ. Παπαδοπούλου από τις Βρυξέλλες. Οι εναλλακτικές που έχει δώσει ο κ. Κοτζιάς στην κ. Παπαδοπούλου είναι η Κινσάσα (Κονγκό), το Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη) και το Σεράγεβο (Βοσνία). Η υπόθεση δεν ανέκυψε χθες. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε αποφασίσει να μετακινήσει την κ. Παπαδοπούλου από τη ΜΕΑ ήδη από την περασμένη άνοιξη. Αφορμή ήταν, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Κοτζιά, δύο πειθαρχικά παραπτώματα της κ. Παπαδοπούλου, η οποία θεωρείται ένα από τα εμπειρότερα διπλωματικά στελέχη.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων, η απομάκρυνση της κ. Παπαδοπούλου κρίθηκε πρακτικά αδύνατη, κάτι το οποίο δρομολογήθηκε τελικώς από τον κ. Κοτζιά τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, στη διάρκεια της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η κ. Παπαδοπούλου επέστρεψε στα καθήκοντά της στις Βρυξέλλες. Αμέσως μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, μετά την επιστροφή του στο ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς δρομολόγησε εκ νέου τις διαδικασίες για την απομάκρυνση της κ. Παπαδοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιρετικές σχέσεις με την κ. Παπαδοπούλου διατηρεί ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος και την αντιμετώπιζε ως βασικό κρίκο με την Ελλάδα, όταν στις Βρυξέλλες δεν υπήρχε κάποιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Το ζήτημα έχει φθάσει ώς τον κ. Αλ. Τσίπρα, ενώ προχθές η κ. Μπακογιάννη συνάντησε επί τούτου τον κ. Ν. Παππά. Το θέμα απασχόλησε και το Μαξίμου, ωστόσο σε τέτοιες υποθέσεις σπάνια γίνεται παρέμβαση στην ευχέρεια που έχει ο εκάστοτε υπουργός για τη μετακίνηση στελεχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή