Πέντε νέα έργα προϋπολογισμού 450 εκατ. ανέλαβε η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στη Μέση Ανατολή

Πέντε νέα έργα προϋπολογισμού 450 εκατ. ανέλαβε η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στη Μέση Ανατολή

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά νέων έργων στη Μέση Ανατολή, συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ, ανέλαβε μόλις κατά το τελευταίο δίμηνο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για έργα που ωρίμασαν τους τελευταίους μήνες και ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ανάθεσής τους, με την εταιρεία να αναμένει την ευόδωση και άλλων σχετικών προσπαθειών ανάληψης νέων έργων στην ευρύτερη περιοχή κατά τους προσεχείς μήνες, παρά τις αντιξοότητες. Με την προσθήκη των νέων έργων, το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου ξεπερνά πλέον τα 3 δισ. ευρώ, με το περίπου 20% να προέρχεται από έργα στο εξωτερικό.

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες την ανάληψη τεσσάρων νέων έργων, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, στα εμιράτα του Μπαχρέιν και του Αμπου Ντάμπι. Συγκεκριμένα, στο Μπαχρέιν, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει την κατασκευή και συντήρηση συγκροτήματος 832 κατοικιών, ένα έργο ύψους 95 εκατ. ευρώ, που θα αναπτυχθεί σε έκταση 321.350 τ.μ. Πρόκειται για μέρος του προγράμματος σχετικά με τη δημιουργία προσιτής στέγασης, στο πλαίσιο σχετικών κοινωνικών προγραμμάτων που εφαρμόζει το Μπαχρέιν. Επίσης, στο εν λόγω εμιράτο, η εισηγμένη θα κατασκευάσει και ένα αποχετευτικό έργο αξίας 23 εκατ. ευρώ, ως επικεφαλής κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει και η CGCE Abu Dhabi. Το έργο περιλαμβάνει βασικό δίκτυο αποχέτευσης (συνολικού μήκους 1.760 μέτρων), καθώς και δίκτυο επεξεργασμένων λυμάτων (συνολικού μήκους 9.100 μέτρων) για την εξυπηρέτηση των νησιών Al Madina Al Shamaliya (AMAS). Αντίστοιχα, στο Αμπου Ντάμπι, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα υλοποιήσει δύο νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 32 εκατ. ευρώ. Αυτά αφορούν την ανάπτυξη ενός πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών και ενός γενικού νοσοκομείου επιφάνειας 32.000 τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος Αυγούστου, η εισηγμένη είχε αναλάβει ακόμα ένα έργο στο Κατάρ, αξίας 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η κοινοπραξία των εταιρειών στην οποία συμμετέχει ο ελληνικός όμιλος ανέλαβε την ανακατασκευή οδοποιίας, συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων, σε βιομηχανική περιοχή επιφάνειας 4.120 στρεμμάτων. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε τρία χρόνια, ενώ ο κατασκευαστής θα έχει και την ευθύνη συντήρησής του για 400 ημέρες μετά την παράδοση.

Πάντως, σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, η διεκδίκηση έργων στο εξωτερικό για τις ελληνικές εταιρείες, παραμένει μια πολύ δύσκολη αποστολή, καθώς καλούνται να αντιπαρέλθουν πολλές δυσκολίες, χωρίς να έχουν κάποια στήριξη από το κράτος, όπως π.χ. έχουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι από την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες. Μεταξύ των προκλήσεων των ελληνικών εταιρειών είναι και η αναγκαστική συμμετοχή στους διαγωνισμούς με εγγυητικές επιστολές ξένων τραπεζών με υψηλό κόστος χρηματοδότησης, καθώς οι αντίστοιχες των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων δεν γίνονται αποδεκτές, ήδη πριν από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που έχουν περιοριστεί οι αναλήψεις νέων έργων στο εξωτερικό κατά την τελευταία διετία.

Πλέον, καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή διεκδίκηση και ανάληψη έργων, ιδίως στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου το κράτος δεν δεσμεύεται από συγκεκριμένους κανόνες κατά την ανάθεση δημοσίων έργων, όπως οι χώρες της Ε.Ε., διαδραματίζει η φήμη της εκάστοτε εταιρείας, η οποία αποκτάται μόνο μέσω της επιτυχημένης και έγκαιρης ολοκλήρωσης έργων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής στο πρόσφατο παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή