Αμβούργο, αγώνας να αντεπεξέλθει στο κύμα προσφύγων

Αμβούργο, αγώνας να αντεπεξέλθει στο κύμα προσφύγων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Το παράδειγμα του γερμανικού κρατιδίου του Αμβούργου, που έχει εξαντλήσει την εφευρετικότητά του για να στεγάσει τους πρόσφυγες που καταφτάνουν στη χανσεατική πόλη, προβάλλει το BBC. Η τελευταία πατέντα που σκέφτηκαν ντόπιοι μηχανικοί είναι η χρήση κοντέινερ πλοίων και η ειδική διαμόρφωσή τους σε χώρους φιλοξενίας χωρητικότητας 200 ατόμων. Τα μεταλλικά κιβώτια βάφτηκαν κόκκινα και τοποθετήθηκαν το ένα πάνω στο άλλο για να μετατραπούν σε διώροφες κατοικίες. Ηδη οι πρώτοι ένοικοι έχουν μετακομίσει εκεί.

Ο Γιουσέφ, ο οποίος ήταν φούρναρης στο Ιράκ και έφτασε με την οικογένειά του στη Γερμανία, περιμένει ακόμη να διαπιστώσει εάν το κράτος θα του παράσχει μονιμότερη στέγη. Η επεξεργασία της αίτησης ασύλου του θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και πέντε μήνες, αν και η γερμανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει την περίοδο αναμονής σε τρεις μήνες.

Προς το παρόν, ο Γιουσέφ και η οικογένειά του ζουν σε ένα δωμάτιο και μοιράζονται κουζίνα και μπάνιο με άλλους ενοίκους. Το μεγαλύτερο παιδί του ήδη πηγαίνει σε γερμανικό σχολείο, ενώ ο ίδιος ελπίζει να μάθει τη γλώσσα και να αποκτήσει μια δουλειά. Την ίδια στιγμή, οι Αρχές του Αμβούργου αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την πρόκληση της στέγασης και ενσωμάτωσης των 400 προσφύγων που καταφτάνουν καθημερινά στην πόλη.

«Προσπαθούμε να στεγάσουμε τους ανθρώπους αυτούς σε σούπερ μάρκετ, ένα γήπεδο τένις, απλώς για να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους», εξηγεί στο BBC η αρμόδια αξιωματούχος Κριστιάνα Καντ. Καθώς η πόλη ξέμεινε από ακίνητα, η περιφερειακή κυβέρνηση θέσπισε νόμο που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων να νοικιάσουν στις τοπικές Αρχές τα άδεια κτίρια που κατέχουν.

Αλλες πόλεις πάντως δεν παρουσιάζουν τον ίδιο ζήλο στη φιλοξενία των προσφύγων, υπό την πίεση των αντιδράσεων της κοινωνίας των πολιτών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Δρέσδης, όπου αναβιώνει το ξενοφοβικό κίνημα Pegida. Τη Δευτέρα, χιλιάδες Γερμανοί συμμετείχαν εκεί σε διαδήλωση κατά της έλευσης νέων αιτούντων άσυλο, ενώ αντίστοιχες πορείες πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις της χώρας. Πολλά μέσα ενημέρωσης στην ανατολική Γερμανία ζήτησαν από τις Αρχές μεγαλύτερη προστασία από τις απειλές και τις επιθέσεις που δέχονται δημοσιογράφοι τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά των προσφύγων, κυρίως αυτών που διοργανώνει το αντιισλαμικό κίνημα Pegida. «Οι επαγγελματικές ομοσπονδίες των δημοσιογράφων της Σαξονίας, της Σαξονίας-Ανχαλτ και της Θουριγγίας, η ένωση εκδοτών εφημερίδων της Σαξονίας και το κρατικό ραδιόφωνο της κεντρικής Γερμανίας (Mitteldeutscher Rundfunk) περιμένουν από τα υπουργεία Εσωτερικών και τα όργανα της αστυνομίας να βάλουν τέλος στις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα βράδυ μετά τη διαδήλωση που οργάνωσε το Pegida στη Δρέσδη.

Νεκροί στη Μεσόγειο

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, σχεδόν 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή ανοιχτά της Λιβύης στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο των προσπαθειών, εξάλλου, για συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία στο ζήτημα, ο υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπέκι χαιρέτισε την οικονομική βοήθεια που προτίθεται να δώσει η Ενωση στην Αγκυρα, αλλά επέμεινε πως «δεν είναι αυτή η λύση» στην κρίση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή