Μυστήριο καλύπτει την εξαφάνιση του «Ελ Φάρο»

Μυστήριο καλύπτει την εξαφάνιση του «Ελ Φάρο»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oυάσιγκτον. Τι συνέβη στο φορτηγό σκάφος «Ελ Φάρο», όταν εξαφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ από την περιοχή, ανοικτά του νησιού Κρούκεντ στις Μπαχάμες, έκανε το πέρασμά του ο ισχυρός τυφώνας Χόακιν; Το μήκους 240 μέτρων φορτηγό που, όπως όλα δείχνουν, βυθίστηκε πριν εξαφανιστεί, εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Είχε αποπλεύσει από το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα με προορισμό το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, όπου δεν έφτασε ποτέ. Η αμερικανική ακτοφυλακή συνεχίζει την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τους 32 ναυτικούς του «Ελ Φάρο», στη συντριπτική τους πλειονότητα Αμερικανούς. Πρόκειται, όπως πιθανολογούν οι ειδικοί, για τη μεγαλύτερη τραγωδία με φορτηγό πλοίο από το 1983. Ηδη η ακτοφυλακή εντόπισε ένα πτώμα που έφερε ισοθερμική στολή, το οποίο ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί.

Στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, Tote Inc, αναφέρουν ότι τη στιγμή της εξαφάνισής του, στο σκάφος γίνονταν επισκευές στο μηχανοστάσιο, οι οποίες, ωστόσο, δεν φαίνεται να διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στην εξαφάνισή του.

Ηδη έχουν περισυλλεγεί από τη θάλασσα πολλά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και μία σωστική λέμβος, που προέρχονται από το «Ελ Φάρο».

Ο Μαρκ Φεντόρ, πλοίαρχος της ακτοφυλακής δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αφορά 28 Αμερικανούς και πέντε Πολωνούς που επέβαιναν στο πλοίο, αλλά παραδέχθηκε ότι η επιβίωση στη θάλασσα οποιουδήποτε υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν λόγω του τυφώνα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε Πολωνοί που βρίσκονταν στο πλοίο τη στιγμή που βυθίστηκε δεν ήταν μέλη του πληρώματος, αλλά πραγματοποιούσαν επισκευές στο σκάφος εν πλω. Ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, πάντως, εξήγησε ότι τέτοιου είδους επισκευές αποτελούν συνήθη πρακτική στα πλοία, αλλά δεν διευκρινίστηκε ποιες ακριβώς επισκευές γίνονταν στο πλοίο.

Χθες, εξάλλου, έφτασαν στη Φλόριντα και ομοσπονδιακοί εμπειρογνώμονες της Εθνικής Επιτροπής Συμβουλίου Ασφαλείας Μεταφορών (NTSB), προκειμένου να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες εξαφανίστηκε το φορτηγό πλοίο. Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες αναγνώρισαν ότι η αναζήτηση του, όπως όλα δείχνουν, ναυαγίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση εξαιτίας του εύρους της έκτασης που θα ερευνηθεί και του μεγάλου βάθους της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα της επιτροπής είναι διαφορετική από αυτή της ακτοφυλακής, ενώ τα μέλη πρόκειται να ελέγξουν εξονυχιστικά τα βιβλία συντήρησης όπως και άλλα έγγραφά του. H αντιπρόεδρος της επιτροπής τόνισε ότι η κατάσταση είναι τραγική, αλλά επισήμανε ότι οι ελπίδες δεν έχουν χαθεί, αφού πρόκειται για εκπαιδευμένους ναυτικούς που γνωρίζουν πώς να εγκαταλείψουν ένα πλοίο. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η επιβίωση υπό τόσο δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι αναμφίβολα πολύ δύσκολη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή