Το πρώτο… φανταστικό συνέδριο έθεσε γερά θεμέλια στην Αθήνα

Το πρώτο… φανταστικό συνέδριο έθεσε γερά θεμέλια στην Αθήνα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας μαυροφορεμένος μοναχός ξεπροβάλλει και η κουκούλα καλύπτει τα μυστηριώδη χαρακτηριστικά του, ενώ πιο πίσω δύο γλυκιές γυναικείες παρουσίες κοιτάζουν με κάτασπρα βαμμένα πρόσωπα και μαύρα ράσα. Μια πολεμίστρια του Μεσαίωνα κι ένας στρατιώτης ειδικών δυνάμεων στέκονται και συζητούν χαλαρά μαζί με ένα ξωτικό. Θα μπορούσε να είναι μια σουρεάλ ταινία φαντασίας, όμως όλο αυτό το παραμυθένιο σκηνικό ζωντανεύει μέσα στην καρδιά της Αθήνας, στην Ελληνοαμερικάνικη Ενωση, και στο πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο με αποκλειστικό θεματικό περιεχόμενο το Φανταστικό και με τίτλο ΦantastiCon 2015, που έγινε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Στον δρόμο της Μασσαλίας, ένα πολύχρωμο πλήθος έχει ήδη γεμίσει από το πρωί του Σαββάτου το κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, με εμφανή τον ενθουσιασμό τους και την ανυπομονησία τους να περάσουν το κατώφλι που θα τους μεταφέρει σε άλλους κόσμους, μαγικούς. Για δύο μέρες η φαντασία είχε τον πρώτο λόγο στο πρώτο συνέδριο τέτοιου είδους στην Ελλάδα, παρόλο που σε πολλές χώρες του εξωτερικού έχει μακρά ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, η συμμετοχή του κόσμου, όχι μόνο αυτών που έχουν κάποιες γνώσεις σε αυτό τον χώρο, αλλά και ανθρώπων που ήρθαν για να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή, δείχνει τη δυναμική που έχει και στη χώρα μας ο χώρος του Φανταστικού, από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο μέχρι τα επιτραπέζια παιχνίδια, ακόμη και το θέατρο! Οι ουρές που σχηματίστηκαν για τη συμμετοχή σε επιτραπέζια παιχνίδια ή παιχνίδια καρτών, τα διάσημα «παιχνίδια ρόλων (RPG)» δείχνουν ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει ένα μεγάλο και παθιασμένο κοινό στην Ελλάδα, ενώ διάφοροι άλλοι σύλλογοι, ομάδες και εκδοτικοί οίκοι με εξειδίκευση στον συγκεκριμένο χώρο γέμισαν το ισόγειο του κτιρίου.

Το συνέδριο, που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων του Φανταστικού στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ενωση και το Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών, αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο να αποτελέσει κομβικό σημείο συγκέντρωσης όλων αυτών των πολύ ενδιαφερουσών συλλόγων, ομάδων και ερασιτεχνών όπως και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Φανταστικού. Εδώ βρήκαμε πολύ ενδιαφέροντα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, όχι μόνο από τη γνωστή «Κάισσα», το «Fantasy Shop», αλλά και από ανεξάρτητες μικρές εταιρείες με ενδιαφέρουσες προτάσεις καθώς και βιβλία και κόμικς που κινούνται στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, από τον Πατάκη αλλά και από άλλους αξιόλογους οίκους. Στο ισόγειο επίσης ήταν παρόντες διάφορες ενδιαφέρουσες ομάδες και σύλλογοι, όπως οι Gondor’s Battalions, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει «δρακόμελο», ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων του Τόλκιν που διοργανώνει δρώμενα από τη Μέση Γη, ή το Greek LARP Society (live action rpg), ένας σύλλογος που διοργανώνει «ζωντανά» παιχνίδια ρόλων και όπου οι μάχες γίνονται με μεσαιωνικές πανοπλίες και όπλα ειδικά κατασκευασμένα από αφρολέξ!

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, έτρεχαν πολλά σεμινάρια, εργαστήρια μετάφρασης και συγγραφής, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα, απαγγελίες, ειδικά αφιερώματα και προβολές, μέχρι και ζωντανή κέλτικη μουσική. Σε αυτό το πλούσιο πρόγραμμα ήταν παρόντες και εδραιωμένα ονόματα στον χώρο, όπως ο μεταφραστής Θωμάς Μαστακούρης, που μέσα από το Εργαστήρι Μετάφρασης μπόρεσε να βοηθήσει επίδοξους μεταφραστές σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο. Επίσης, το «παρών» έδωσε και η γνωστή και δραστήρια ΑΛΕΦ-Αθηναϊκή Λέσχη του Φανταστικού, η οποία ετησίως διοργανώνει το «SFF-rated», Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού με μεγάλη επιτυχία, όπως και το νεοσύστατο «Μυθολόγιο», η Στέγη Προφορικότητας και Παράδοσης, με στόχο την προώθηση του προφορικού λόγου και της επικοινωνίας στην εποχή μας.

Οπως οι ίδιοι διοργανωτές τόνισαν, στόχος τους είναι το Πανελλήνιο Συνέδριο του Φανταστικού να «εδραιωθεί ως ετήσιος θεσμός στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας» και, πραγματικά, βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι έχουν ήδη πετύχει τον στόχο τους, και το 2016 θα είναι ακόμη πιο πολύχρωμο, ζωντανό και φανταστικό!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή