Η ΕΚΤ μείωσε κατά 1 δισ. τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες

Η ΕΚΤ μείωσε κατά 1 δισ. τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας αποτυπώνει η απόφαση της ΕΚΤ για τη μείωση της ρευστότητας μέσω του ΕLA προς τις ελληνικές τράπεζες, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος. Ετσι, το ανώτατο όριο για την παροχή έκτακτης ρευστότητας, μέσω του ELA, μειώθηκε στα 87,9 δισ. ευρώ έναντι 88,9 δισ. ευρώ πριν.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωση του ELA αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Αύγουστο οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα 121,14 δισ. ευρώ, έναντι 120,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, έπειτα από μια πολύμηνη περίοδο μεγάλων εκροών, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της ανησυχίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Στο διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Ιουλίου 2015 οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα 43 δισ. ευρώ. Η ομαλοποίηση των συνθηκών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υπογραφή της νέας τριετούς συμφωνίας τον περασμένο Αύγουστο, η οποία επιβεβαίωσε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και απομάκρυνε την αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει κομβικής σημασίας εξέλιξη, που θα έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα. Οπως εκτιμούν, η θετική αξιολόγηση θα ανοίξει τον δρόμο για την επαναφορά του αποκαλούμενου waiver, δηλαδή της εξαίρεσης που επιτρέπει στην ΕΚΤ να αποδέχεται ως εγγυήσεις κρατικά ομόλογα χωρών-μελών χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, όπως η Ελλάδα. Επιπλέον, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει και τη χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς ελληνικών ομολόγων έως 7 δισ. ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (που λόγω της αβεβαιότητας είχαν ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα), αλλά και γενικότερα σε πτώση των τραπεζικών επιτοκίων προς όφελος των δανειοληπτών. Η αύξηση των αποτιμήσεων των ελληνικών ομολόγων θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντλούν περισσότερη ρευστότητα με τις ίδιες εγγυήσεις, ενώ θα βελτιώσει και τους όρους με τους οποίους η ΕΚΤ αποδέχεται ελληνικούς τίτλους. Η ενίσχυση της ρευστότητας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανείων, στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που σήμερα ξεπερνούν το 50% του χαρτοφυλακίου δανείων και εν τέλει σε ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών σε κερδοφορία. Ετσι, οι καλύτερες συνθήκες ρευστότητας, σε συνδυασμό με την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσαν να επιταχύνουν την επαναφορά της οικονομίας σε ανοδική τροχιά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, οι τράπεζες επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις είναι μικρότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών, η κατάσταση στις αποπληρωμές δανείων έχει ομαλοποιηθεί. Οπως εκτιμούν, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη απόσυρση των περιορισμών, κάτι που μπορεί να συμβεί στις αρχές του 2016. Σημειώνεται ότι πλέον οι εγχώριες τράπεζες, όπως όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, βρίσκονται υπό την εποπτική ευθύνη της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή