Δημοτική γλώσσα και διοίκηση

Δημοτική γλώσσα και διοίκηση

Δημοτική γλώσσα και διοίκηση

Κύριε διευθυντά

Στις εύστοχες παρατηρήσεις του κ. Γ. Σταραντζή, δικηγόρου («Κ», 26.9.15) επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι η ανεξέλεγκτη επιχείρηση απόδοσης νομικών όρων στη δημοτική ταλαιπώρησε ωσαύτως την αεί ταλαίπωρη Δημόσια Διοίκηση και, κατ’ επέκταση τους πολίτες, υπέρ των οποίων υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε. Και τούτο, από φτηνό λαϊκισμό.

Ως πρώην (προδικτατορικός) δημόσιος υπάλληλος, μπορώ να παραθέσω πάμπολλα παραδείγματα τραγελαφικών εφαρμογών της μετάβασης από την καθαρεύουσα στη δημοτική, όπως π.χ.«ο αιτών=αυτός που κάνει την αίτηση».

Με την πάροδο του χρόνου διορθώθηκαν πολλά φαιδρά, αλλά όχι όλα. Εμπεδώθηκαν λάθη και αστοχίες, σύμφωνα με τον κανόνα: λάθος επαναλαμβανόμενο παύει να είναι λάθος. Η νεοελληνική μας γλώσσα βρίθει από λάθη – κόντρα στην κοινή λογική. Αφού έτσι θέλει ο λαός… Ποιος, όμως, έμαθε τον λαό να θέλει έτσι;

Φανατικοί καθαρολόγοι της δημοτικής, γλωσσοπλάστες καθ’ υπαγόρευση κομματικών ιδεοληψιών, «βασικά» ανελλήνιστοι, προκειμένου να φανούν προοδευτικότεροι τόσο έναντι της παραδοσιακής Αριστεράς, όσο και έναντι του δεξιού Γ. Ράλλη (του γλωσσικού μας μεταρρυθμιστή) «διολίσθησαν» την ελληνική γλώσσα ταχύτερα κι απ’ τη δραχμή. Τις υποτιμήσεις της δραχμής ο μάγος Ανδρέας τις βάφτιζε διολισθήσεις!

Στους σημερινούς νονούς της τρόικας και των μνημονίων, θα ήταν σωστό να ευχηθούμε πάντα άξιοι, ενώ απέτυχαν; Τα ορνίθια δεν κατέστησαν οφάρια.

Ιωαννης Αθ. Μακρης – Καστέλλια Παρνασσίδος

Η Ιατρική Σχολή

Ι

Κύριε διευθυντά

Η πανεπιστημιακή κοινότητα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία εκπροσωπούμε, με έκπληξη διάβασε στην έγκριτη εφημερίδα σας τη συνέντευξη (14.09.2015) του καθηγητή Χειρουργικής της ίδιας Σχολής κ. Δημήτρη Λινού, στην οποία διατυπώνονται απόψεις του που πολύ απέχουν από την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στην αξιολόγηση της Σχολής μας.

Επειδή είμαστε βέβαιοι ότι η δημοσιογραφική δεοντολογία και ο επαγγελματισμός που ακολουθούν οι συντάκτες της εφημερίδας σας απαιτούν την επιβεβαίωση των απόψεων που εκφράζονται στις δημοσιευμένες συνεντεύξεις σας, όταν αυτές θίγουν καίρια την αξιοπιστία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων-πυλώνων του ελληνικού κράτους, όπως η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (το πρώτο Ακαδημαϊκό Ιδρυμα στη χώρα μας με ιστορία σχεδόν 200 ετών), θα επιθυμούσαμε να συνδράμουμε το έργο τους ανασκευάζοντας με εγκυρότητα τις δημοσιευμένες απόψεις του κ. Λινού που αφορούν τη Σχολή την οποία υπηρετούμε.

Η αξιολόγηση των Ιατρικών Σχολών γίνεται με συγκεκριμένες μετρήσιμες παραμέτρους που μετρούν την αποτελεσματικότητα του διδακτικού και του ερευνητικού έργου. Σε μία εκ των πλέον εγκύρων διεθνών κατατάξεων των ανά τον κόσμο Ιατρικών Σχολών (κατάταξη της Σανγκάης) η Ιατρική Σχολή Αθηνών κατατάσσεται στις θέσεις 100-150 (http://www.shanghairanking.com/World-University-Rankings/National-and-Kapodistrian-University-of-Athens.html).

Από τις ιταλικές σχολές (τις οποίες συγκρίνει ο κ. Λινός στη συνέντευξή του με τη δική μας, την οποία βρίσκει «πολύ χειρότερη»), μόνον αυτή του Μιλάνου κατατάσσεται σε καλύτερη θέση, ενώ τα δύο τρίτα από τις 148 Ιατρικές Σχολές των ΗΠΑ κατατάσσονται σε χαμηλότερη θέση. Προφανώς για να κατακτηθεί αυτή η θέση, οι επιστήμονες της Σχολής μας χρησιμοποιούν όλο το ταλέντο, την επιστημονικότητα και την ευρηματικότητά τους, αφού η οικονομική αρωγή του κράτους ως προς το ερευνητικό κομμάτι είναι πενιχρή και βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μία Ιατρική Σχολή κρίνεται και από την ποιότητα των γιατρών που εκπαιδεύει, και αυτό μπορεί να γίνει μόνον μέσω σύγκρισης με γιατρούς άλλων Ιατρικών Σχολών. Είναι ενδιαφέρουσα η παρατήρηση ότι καθώς η οικονομική κρίση της χώρας μας έχει οδηγήσει δυστυχώς πολλούς από τους αποφοίτους μας γιατρούς στο εξωτερικό, οι νοσοκομειακές δομές προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία, κ.α.) αλλά και της Αμερικής εντάσσουν στο δυναμικό τους μεγάλο αριθμό αποφοίτων μας, θεωρώντας τους πολύ καλά εκπαιδευμένους και υψηλών δυνατοτήτων.

Επιπλέον, καθηγητές όλων των βαθμίδων από την Ιατρική Σχολή Αθηνών έχουν βραβευθεί στα μεγαλύτερα διεθνή ιατρικά συνέδρια και καταλαμβάνουν πολύ υψηλές θέσεις στις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι πολλοί συνάδελφοί μας έχουν μακρόχρονη εκπαίδευση στα μεγαλύτερα πανεπιστήμία του κόσμου (Harvard, MIT, Yale, κ.α.), ενώ αρκετοί διατηρούν μέχρι και σήμερα ακαδημαϊκές θέσεις στα πανεπιστήμια αυτά.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας δεν πρέπει και δεν μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω. Προς αυτόν τον στόχο, εξάλλου, εργαζόμαστε όλοι και όλες που υπηρετούμε σε αυτήν. Είμαστε όμως περήφανοι/ες για τις πιστοποιημένες επιτυχίες της Σχολής μας σε μία πραγματικά δύσκολη για τη χώρα μας περίοδο.

Ο πρόεδρος Σταθης Ευσταθοπουλος – Αναπληρωτής Καθηγητής

Η Γεν. Γραμματέας Μαρια Λυμπερη – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

ΙΙ

Κύριε διευθυντά

Αιτία της παρούσας επιστολής αποτελεί συνέντευξη του κ. Δημητρίου Λινού στην «Καθημερινή», η οποία δημοσιεύθηκε στις 14/09/2015, άκρως δυσφημιστική τόσο για το Νοσοκομείο Αρεταίειο όσο και για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συλλήβδην. Στα χωρία που δημοσιεύθηκαν ως απαντήσεις στη δημοσιογράφο που έπαιρνε τη συνέντευξη περιλαμβάνονταν φράσεις όπως: «Παλιά ειρωνευόμασταν την Ιταλία, αλλά τώρα η Ιατρική Σχολή Αθηνών έχει γίνει πολύ χειρότερη. Εκείνο που με πονάει περισσότερο είναι ότι οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουμε την κατάντια μας», «Εφυγα από το Αρεταίειο διότι δεν υπήρχε ελπίδα», «Αποφοιτούν ακτινολόγοι από την Ιατρική Σχολή χωρίς να έχουν δει ποτέ αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο».

Ο κ. Λινός έστειλε βέβαια επιστολή σε κάποια μέλη ΔΕΠ, υπονοώντας πως τα λεγόμενά του παραφράστηκαν από τη δημοσιογράφο και πως επ’ ουδενί δεν ήθελε να αποτυπωθεί στο ευρύ κοινό η εικόνα που εν τέλει παρουσιάστηκε και που προσέβαλε την Ιατρική Σχολή.

Ανεξαρτήτως του τι είπε ή δεν είπε ο κ. Λινός, το δημοσίευμα πλέον κυκλοφόρησε και οι αναγνώστες έλαβαν το μήνυμα που ανάγλυφα απέδιδε η συνέντευξη περί «κατάντιας» του Αρεταιείου και της Ιατρικής Σχολής.

Εμείς όμως, που δεν είμαστε απλοί αναγνώστες, αλλά γνώστες εκ των έσω, χρέος έχουμε να υπερασπιστούμε την τιμή και την υπόληψη των νομικών αυτών προσώπων που προσβλήθηκαν άδικα και χωρίς κανένα απολύτως έρεισμα. Θέλουμε να γνωρίσουμε και σε εσάς, αλλά κυρίως στο ευρύ κοινό, πως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αρεταίειο έχουν διατελέσει καθηγητές και θεράποντες ιατροί, ονόματα που με την τέχνη και την ικανότητά τους έχουν σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς από ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα, και οι ίδιοι αυτοί ιατροί είναι εκείνοι που πρόθυμα και ανιδιοτελώς προστρέχουν όταν καλούνται από ιατρούς ιδιωτικών νοσοκομείων να παράσχουν τη συνδρομή τους και την πολύτιμη «χείρα βοηθείας» τους κατά τη διάρκεια ανοιχτών χειρουργείων. Και ενώ οι ιατροί του Αρεταιείου συμμετέχουν ενεργά σε διεθνή συνέδρια, παρά τα αντίθετα υπονοούμενα στη συνέντευξη, ωστόσο θεωρούμε αναμφίβολα πως πρωταρχικά εργαλεία ενός καλού ιατρού δεν είναι ούτε τα αγγλικά, ούτε η συμμετοχή σε συνέδρια, ούτε οι πειραματισμοί με τις νέες τεχνολογίες. Εμείς κρινόμαστε και αξιολογούμαστε καθημερινά στο πεδίο της μάχης, στο χειρουργικό τραπέζι και στην πρσπάθεια για άμεση και αποτελεσματική θεραπεία.

Ακόμα και σήμερα, σε συνθήκες οικονομικές, πρωτοφανώς για τα χρονικά δυσχερείς, οι ιατροί του Αρεταιείου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου τελούν με επιτυχία τις πιο δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις αθόρυβα, χωρίς επιτηδευμένη προβολή και με μόνο γνώμονα την υγεία του ασθενούς.

Κατόπιν των ανωτέρω, γίνεται κατανοητό πως δεν μπορούμε να αφήσουμε να σπιλώνεται το όνομα και η φήμη του Αρεταιείου και ευρύτερα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, αποδίδοντας μια εικόνα «τραγικής μιζέριας», όποια κι αν είναι τα κίνητρα που ωθούν τον εκάστοτε γράφοντα στην εξωτερίκευση των ισχυρισμών του.

Και επειδή οι μεμονωμένες επιστολές που έστειλε ο κ. Λινός προς συγκεκριμένα μέλη ΔΕΠ, μετριάζοντας το περιεχόμενο της συνέντευξής του, όσο απολογητικό ύφος κι αν είχαν, δεν επαρκούν για την αποκατάσταση της προσβολής που υπέστη δημοσίως η φήμη της Ιατρικής Σχολής και του Αρεταιείου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, σας καλούμε να προβείτε στη δημοσίευση της παρούσας επιστολής στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα σας, ώστε να μη λαμβάνει το αναγνωστικό κοινό μονόπλευρη ενημέρωση, αλλά να έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αντικειμενική γνώμη, κατόπιν δημοσίευσης της απάντησής μας, η οποία ελπίζουμε να λειτουργήσει ως αντίπαλον δέος και να επαναφέρει την εικόνα της Ιατρικής Σχολής εγγύτερα στην πραγματικότητα και την αλήθεια.

Πέραν της προσπάθειας αποκατάστασης και διαφύλαξης της φήμης και του ονόματος του Αρεταιείου και της Ιατρικής Σχολής, καθήκον μας –και θεωρούμε και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που νευραλγικά επιτελούν, ή τουλάχιστον οφείλουν να επιτελούν, κοινωνικό έργο– είναι να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τους ιατρούς που αποφοιτούν από την Ιατρική Σχολή, ειδικά σήμερα, σε μια εποχή ιδιαιτέρως δύσκολη οικονομικά για τη χώρα και τους ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν κανέναν λόγο να εξωθούνται σε ιδρύματα του εξωτερικού, όταν στην Ελλάδα μπορούν να απολαύσουν με ασφάλεια δωρεάν υγεία.

Γ. Πολυμενεας – Καθηγητής Χειρουργικής Πρόεδρος Εφορείας Αρεταιείου Νοσοκομείου

Ι. Βασιλειου – Καθηγητής Χειρουργικής Διευθυντής Β΄Χειρουργικής Κλινικής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή