Η ώρα της κοινωνίας των πολιτών

Η ώρα της κοινωνίας των πολιτών

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βάση την ομιλία του στη Βουλή τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες με ενισχυμένη αίσθηση της σημασίας προσέλκυσης επενδύσεων. Κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ, μάλιστα, τόνισε επίσης τη σημασία που δίνει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την έξοδο από την κρίση.

Μία σειρά από πρωτοβουλίες που ετοιμάζονται να λάβουν Αμερικανοί βουλευτές, Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες και επιστήμονες και άλλοι φορείς που συνδέονται ή μη με την αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να θέσουν σύντομα αυτά τα λόγια στη δοκιμασία της πράξης. Η απουσία της κυβέρνησης από την πρώτη αφιερωμένη στην Ελλάδα πολιτική σύνοδο στο αμερικανικό Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα δεν είναι καλός οιωνός.

Εκεί, στην καρδιά της Ουάσιγκτον, οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Κάρολαϊν Μαλόνεϊ διοργάνωσαν μία διήμερη εκδήλωση, ξεκινώντας την προσπάθεια να αναζητήσουν πρακτικούς τρόπους στήριξης της Ελλάδας, τους οποίους στη συνέχεια θα υποστήριζε το Κογκρέσο. Οι ιδέες που προωθούνται προβλέπουν, μεταξύ άλλων, βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταγραφή των προσφύγων και την παροχή υλικοτεχνικού αμυντικού εξοπλισμού. Μία από τις πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ίσως επιτρέψει την επαναδραστηριοποίηση των αναγνωριστικών αεροσκαφών P3, είναι η προσπάθεια να διατεθεί από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μία προκαταβολή στην Lockheed Martin για να ξεκλειδώσει η παραγγελία. Αν συμμετείχε κάποιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης, βέβαια, θα μπορούσε να υποδείξει και άλλους τομείς ενδιαφέροντος της ελληνικής πλευράς, που όσο καλές προθέσεις και να έχουν οι διοργανωτές μπορούν μόνο να φανταστούν. Αυτό ισχύει από τον Λευκό Οίκο μέχρι τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Κοινός παρονομαστής των προσπαθειών των τελευταίων είναι η διάθεση προσφοράς στην πατρίδα, όπως ο ιατρός του νοσοκομείου NorthWestern Memorial Τζορτζ Τσιάμπας, ο οποίος ξεκινά πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της καρδιακής προσβολής στην Ελλάδα. Ισως ακόμη πιο σημαντική όμως και από την τεχνογνωσία, είναι η ίδια η διασύνδεση, η οποία είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη συνεργασιών, και τελικώς επενδύσεων.

Η διάθεση αυτή από αμερικανικής πλευράς σκοντάφτει όμως στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, τις αντικειμενικές απαιτήσεις και δομές του μνημονίου, αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας, επισήμανε στην εκδήλωση τους περιορισμούς της δημόσιας διοίκησης στην υιοθέτηση όλων των διαφορετικών προτάσεων και προσφορών, και πρότεινε αξιολόγηση προτεραιοτήτων και συντονισμό των τεχνοκρατικών δράσεων.

Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Τσίπρας είχε ένα δίκιο όταν είπε ότι χωρίς μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και χωρίς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα η προσέλκυση επενδύσεων είναι δύσκολη. Σίγουρα, αν μη τι άλλο, χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Δυστυχώς, όμως, τα δεσμά του μνημονίου έχουν λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση, με ευθύνη και των διαδοχικών κυβερνήσεων που εστίαζαν στη φορολογία αντί των μεταρρυθμίσεων.

Αντί να κολλάει όμως σε πράγματα που είτε χρειάζονται χρόνο για να αλλάξουν είτε δεν μπορεί να ελέγξει, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικεντρωθεί στο να εντοπίσει και να συντονίσει τη βοήθεια που μπορεί να λάβει άμεσα. Και αν, όπως είπε στην «Κ» ένας από τους διοργανωτές της Συνόδου, το κράτος έχει τους περιορισμούς του, είναι ώρα για τους φορείς, την κοινωνία των πολιτών και τους ιδιώτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες όπως η στήριξη προς τα Παιδικά Χωριά SOS, η φιλανθρωπική συνεργασία των εκκλησιών Αμερικής και Ελλάδος, αλλά και η επιχειρηματική πρωτοβουλία του επιχειρηματία Νίκου Μούγιαρη, ο οποίος ανακοίνωσε στην εκδήλωση ότι θα μεταφέρει μέρος της παραγωγής της εταιρείας του MANA στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης HALC Εντι Ζεμενίδη, «δεν μπορούμε να περιμένουμε την κυβέρνηση, αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, έχει περιορισμούς από την Τρόικα και πολλά από τα προβλήματα είναι τέτοιας φύσης που δεν μπορούμε να αναμένουμε πρώτα αλλαγή πολιτικής». Μακάρι να το κάνει και η κυβέρνηση, αλλά είναι η ώρα της κοινωνίας να αδράξει την ευκαιρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή