Αναταραχή στο υπουργείο Εξωτερικών

Αναταραχή στο υπουργείο Εξωτερικών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατεταμένες αποδεικνύονται οι αναταράξεις στον υπηρεσιακό βραχίονα του υπουργείου Εξωτερικών, στελέχη του οποίου βρίσκονται είτε υπό παραίτηση είτε υπό μετακίνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό παραίτηση τελούν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Δ. Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής γ.γ. κ. Μιχ. Σπινέλλης, διπλωμάτες με πολυετή εμπειρία και συνεργάτες του κ. Ν. Κοτζιά και κατά την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο. Ο κ. Σπινέλλης έχει ήδη παραιτηθεί και ο κ. Παρασκευόπουλος τελεί υπό παραίτηση. Οι δύο άνδρες συνόδευσαν τον υπουργό Εξωτερικών και στο τελευταίο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μένει να φανεί ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις και του κ. Κοτζιά, ο οποίος είχε άψογη συνεργασία με τον κ. Παρασκευόπουλο κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αλλωστε, τους συνδέει πολυετής γνωριμία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι δύο διπλωμάτες είχαν λάβει την απόφαση να παραιτηθούν προ αρκετών ημερών, ωστόσο δεν προχωρούσαν οριστικά στην κίνησή τους διότι δεν επιθυμούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, αλλά και στον κ. Κοτζιά, ο οποίος έχει ένα εξαιρετικά βαρύ πρόγραμμα για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ευλόγως, οι συγκεκριμένες πληροφορίες προκαλούν ερωτήματα, δεδομένου ότι ήλθαν λίγο μετά τη γνωστοποίηση της οριστικής απόφασης του κ. Κοτζιά να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές στη δομή της υπηρεσίας.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη της κ. Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, η οποία είναι επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) στην Ε.Ε. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς είχε αποφασίσει να την μετακινήσει ήδη από την προηγούμενη άνοιξη, η μεσολάβηση της θερινής πολιτικής περιδίνησης και της υπηρεσιακής κυβέρνησης έως και τις 20 Σεπτεμβρίου είχε πρακτικά ακυρώσει αυτήν την εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι για την περίπτωση της κ. Παπαδοπούλου παρενέβη προχθές δημοσίως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ χθες στο ζήτημα ανεφέρθη και ο κ. Χ. Θεοχάρης του Ποταμιού. Αν και εκκρεμεί το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο που κρίνει αυτές τις υποθέσεις, η μετακίνηση της κ. Παπαδοπούλου από τις Βρυξέλλες θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί και ο αντικαταστάτης της στη ΜΕΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή