Κατά 2 τρισ. ευρώ μειώθηκε η αξία των ακινήτων από το 2008

Κατά 2 τρισ. ευρώ μειώθηκε η αξία των ακινήτων από το 2008

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες της τάξεως των 2 τρισ. ευρώ έχει υποστεί η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων από την αρχή της οικονομικής κρίσης από το 2008μέχρι σήμερα, λόγω της μείωσης των τιμών όλων των κατηγοριών ακινήτων κατά 50%, αλλά και της ματαίωσης επενδύσεων που θα διεύρυνε την αξία τους. Το στοιχείο αυτό επισήμανε χθες σε ομιλία του στο συνέδριο για την αγορά ακινήτων Prodexpo, ο κ. Γιάννης Περρωτής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE Atria και αντιπρόεδρος της Ενωσης Επενδυτών Real Estate και Εταιρειών Ανάπτυξης Ακινήτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Περρωτή, ένα μεγάλο μέρος αυτής της ζημίας στην κτηματαγορά προκλήθηκε από τη στρεβλή φορολογική πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, επιδεινώνοντας τις ήδη αρνητικές συνέπειες που είχαν προκληθεί στην αγορά από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Γκάνο, πρόεδρο του RICS Ελλάδος και Κύπρου, πλέον υπάρχει σημαντική ανισορροπία σε ό,τι αφορά τη φορολογία ακινήτων, καθώς φορολογούνται δυσανάλογα τόσο η κατοχή όσο και η μεταβίβαση ακινήτων, σε μια περίοδο μάλιστα που οι τιμές συνεχώς υποχωρούν. Ετσι, η φορολογική επιβάρυνση άγγιξε το 2,3% του ΑΕΠ κατά το 2014, ενώ στο ίδιο ποσοστό αναμένεται να διαμορφωθεί η επιβάρυνση και κατά το τρέχον έτος, όταν πριν από λίγα χρόνια, το σχετικό ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 1%. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής και πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η Ελλάδα είναι σήμερα η χώρα με την πέμπτη υψηλότερη φορολογία στην Ε.Ε., σε ό,τι αφορά τους περιοδικούς φόρους (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη), ενώ ταυτόχρονα, οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των επαγγελματικών ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 50% από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου που τοποθετήθηκαν χθες, αυτήν την περίοδο η αγορά ακινήτων πλήττεται ακόμα περισσότερο από την αβεβαιότητα και την έλλειψη ρευστότητας, που έχουν δημιουργήσει οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, το ζήτημα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η έλλειψη εμπιστοσύνης αναφορικά με την εφαρμογή του νέου μνημονίου. Οι παράγοντες αυτοί αποτρέπουν την έλευση νέων επενδυτών, καθώς κρατούν την οικονομία της χώρας σε «ομηρία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η κ. Λίλα Πατεράκη της Zeus Capital Partners, από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, έχουν επενδυθεί κεφάλαια ύψους 6 δισ. ευρώ στην ευρύτερη αγορά ακινήτων της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εως το τέλος του έτους, το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να απουσιάζει πλήρως από τον επενδυτικό «χάρτη».

Σε ό,τι αφορά πάντως την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η κ. Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, εντεταλμένη σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, προανήγγειλε την έναρξη νέων διαγωνισμών για την αξιοποίηση σειράς εκτάσεων τουριστικού χαρακτήρα σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται έκταση 615 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι, με δομήσιμη επιφάνεια 97.500 τ.μ., και δυνατότητα δημιουργίας ξενοδοχειακού συγκροτήματος, γηπέδου γκολφ εννιά οπών και αεροδρόμιο. Επίσης, περιλαμβάνεται τουριστική έκταση 950 στρεμμάτων στο Βαρθολομιό της Ηλείας, με δομήσιμη επιφάνεια 40.736 τ.μ., έκταση 231 στρεμμάτων στην Ιερισσό της Χαλκιδικής με πρόσοψη στην παραλία μήκους 1,7 χιλιομέτρων, αλλά κι έκταση 137 στρεμμάτων στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στη Θεσσαλονίκη, με εκμεταλλεύσιμη επιφάνεια της τάξεως των 62.000 τ.μ. Τέλος, διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί και για την εκμετάλλευση έκτασης 120 στρεμμάτων στην Κρυοπηγή της Χαλκιδικής, με πρόσοψη στην παραλία μήκους 750 μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Τσιτσογιαννοπούλου, ανέφερε επίσης ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου 2016 θα έχει υλοποιηθεί η πιλοτική τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση μιας σειράς ακινήτων του Δημοσίου, στο πλαίσιο σχετικής μνημονιακής υποχρέωσης. Επίσης, για το Ελληνικό, όπου υπάρχουν κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, αυτές επανεξετάζονται, με στόχο να έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες έως το τέλος του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή