Το επιβλητικό S.S. United States κινδυνεύει να πουληθεί

Το επιβλητικό S.S. United States κινδυνεύει να πουληθεί

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπερωκεάνιο «S.S. United States», στο μέγεθος του Τιτανικού, που κάποτε φιλοξενούσε προέδρους, αστέρες του Χόλιγουντ και εστεμμένες κεφαλές, προτού σπάσει το ρεκόρ του ταχύτερου πλοίου των θαλασσών, κινδυνεύει σήμερα να πουληθεί για παλιοσίδερα, σκραπ.

Πριν από μερικά χρόνια, ο σύλλογος «Προστάτες του Ε/Γ Ηνωμένες Πολιτείες» κατάφερε να γλιτώσει το υπερωκεάνιο από το διαλυτήριο, ενώ τα μέλη του εργάζονται σήμερα άοκνα σε μια προσπάθεια να προσφέρουν στο ιστορικό πλοίο νέα ζωή στις θάλασσες.

Τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους, όμως, αντιμετωπίζουν έλλειψη κεφαλαίων, ενώ για τον λόγο αυτό ο σύλλογος επέτρεψε την περασμένη εβδομάδα σε μεσίτη να εξερευνήσει την πιθανότητα πώλησής του σε διαλυτήριο πλοίων. Ο σύλλογος πέτυχε τα τελευταία χρόνια να συγκεντρώσει το μηνιαίο ενοίκιο της προβλήτας στο λιμάνι της Φιλαδέλφειας, που ανέρχεται σε 60.000 δολάρια, για τη φιλοξενία του γίγαντα των θαλασσών, μήκους 300 μέτρων και με εκτόπισμα 53.300 τόνους. Η μοίρα του «S.S. United States» επαφίεται πλέον στους δωρητές, τους οποίους ο σύλλογος αναζητεί ενεργά.

Ρεκόρ ταχύτητας

Στο παρθενικό του ταξίδι το 1952, από τη Νέα Υόρκη στο Πόρτσμουθ, το «Ηνωμένες Πολιτείες» έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας, ολοκληρώνοντας τον διάπλου του Ατλαντικού σε 3 ημέρες, 12 ώρες και 12 λεπτά. Η μορφή της προπέλας του αποτελούσε κρατικό μυστικό των ΗΠΑ.

Τα υπερωκεάνια, όμως, ζούσαν τη δεκαετία του 1950 το κύκνειο άσμα τους, εξαιτίας του σχεδιασμού και της μαζικής παραγωγής μεγαλύτερων και ταχύτερων επιβατικών αεροσκαφών μεγάλης ακτίνας δράσης.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, το «Ηνωμένες Πολιτείες» εγκατέλειψε την ενεργό υπηρεσία, για να καταλήξει σήμερα σε προβλήτα της Φιλαδέλφειας, απέναντι από πολυκατάστημα Ikea. Μία από τις ιδέες για τη σωτηρία του πλοίου αφορά την ενοικίαση των χώρων του κοντά στην ίσαλο γραμμή για την τοποθέτηση διακομιστών (server) εταιρειών υπολογιστών, που αναζητούν σημεία με χαμηλές θερμοκρασίες για τις απαιτητικές αυτές συσκευές.

Οι λάτρεις του σκάφους παραμένουν αισιόδοξοι, καθώς ένας από αυτούς, ο ιδιοκτήτης τσιμεντοβιομηχανίας Τζον Κουαντρότσι, διαθέτει προβλήτα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ικανή να φιλοξενήσει το υπερωκεάνιο. Ο κ. Κουαντρότσι εκτιμά πως το πλοίο θα μπορούσε να προσελκύσει μεγάλο αριθμό ενοικιαστών στο Μπρούκλιν, χάρη στη μεγάλη συγκέντρωση εταιρειών τεχνολογίας αιχμής στην περιοχή αυτή της Νέας Υόρκης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη κρίση στην ιστορία του «Ηνωμένες Πολιτείες». Προηγούμενος ιδιοκτήτης του εκπλειστηρίασε τα αντικείμενα από το εσωτερικό του, ενώ το 1990, το πλοίο ρυμουλκήθηκε στην Ουκρανία, για να αφαιρεθεί ο επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία αμίαντος από τα τοιχώματά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή