Αλεξιάδης: Η πάταξη της φοροδιαφυγής προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Αλεξιάδης: Η πάταξη της φοροδιαφυγής προτεραιότητα για την κυβέρνηση

5' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε τηλεοπτικό σταθμό (MEGA). Παράλληλα ο κ. Αλεξιάδης έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι θα μπει τέλος στα φορολογικά άβατα.

Μίλησε για 25.000 υποθέσεις με μέσο όρο απόδοσης φόρου 600.000 ευρώ η κάθε μια, από τις οποίες όμως έχουν ελεγχθεί λιγότερες από 1.500.

"Εμείς δεν θέλουμε να ασχοληθούμε κυρίως με τη μικρή και τη μεσαία φοροδιαφυγή. Πάμε να αντιγράψουμε τη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών της Ευρώπης όπου στοχεύεις κυρίως στη μεγάλη φοροδιαφυγή. Έχουμε υποθέσεις αυτή τη στιγμή σε ελεγκτικό κέντρο που αποδίδει κάθε υπόθεση μέσο όρο φόρου 600.000 ευρώ. Είναι δυνατό από τις 25.000 περίπου αυτές υποθέσεις να έχουμε ελέγξει λιγότερες από 1.500 και να μην έχουμε ελέγξει τις 10.000 με τέτοια εισπραξιμότητα;", αναρωτήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά πως μέχρι τώρα η στόχευση δεν πήγαινε προς τα μεγάλα ποτάμια, αλλά "στα ρυάκια και στους παραπόταμους".

Για το επεισόδιο με τους ελέγχους στο Αμύνταιο είπε πως το πρόβλημα ήταν ότι οι ελεγκτές έπιασαν "αποδεδειγμένη μαϊμού φορολογική μηχανή", διαπίστωσαν την παράβαση παρουσία αστυνομικών αλλά "κατέληξαν να τους πάνε στο τμήμα να τους βγάλουν φωτογραφίες, αποτυπώματα και να τους πάνε στο αυτόφωρο".

Τόνισε πως θα έρθει διάταξη την επόμενη εβδομάδα, καθώς -σημείωσε- δεν είναι δυνατό τα ελεγκτικά όργανα είτε είναι εφοριακοί, αστυνομικοί, δικαστικοί να φοβούνται ότι θα κάνουν τη δουλειά τους. "Μου κάνει εντύπωση πως ένας ελεγκτής κάνει τη δουλειά του παρουσία αστυνομικών πως καταλήγει στο τμήμα, να πηγαίνει αυτόφωρο, αντί να τους λέει η υπηρεσία μπράβο", είπε διαβεβαιώνοντας ότι θα προστατευτούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Τόνισε ότι με ρύθμιση θα δοθεί παράταση για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, τα αδικήματα της οποίας παραγράφονται στο τέλος του έτους.

"Θα κλείσουμε τις μεγάλες υποθέσεις, θα τις ελέγξουμε, δεν θα κουκουλώσουμε τίποτα, ούτε θα οδηγήσουμε υποθέσεις σε παραγραφή. Η λίστα Λαγκάρντ παραγράφεται 31/12/15, δεν φαντάζομαι να υπάρχουν ευθύνες στον Αλεξιάδη που ανέλαβε 18/7 και δεν θα παραγραφεί. Ειπώθηκε με σαφήνεια ότι θα δοθεί παράταση και στη λίστα Λαγκάρντ με νόμο, υπάρχουν τα δικαστήρια που κρίνουν τα θέματα συνταγματικότητας, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο", σημείωσε.

Αναφορικά με την ρύθμιση για τις 100 δόσεις είπε πως η αρχική διατύπωση "προέβλεπε ότι έβγαινες εάν δεν ακολουθούσες τις δόσεις αυτής της ρύθμισης, τώρα έχει επεκταθεί η διάταξη και θα βγαίνεις από τη ρύθμιση εάν δεν ικανοποιείς και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις".

Σημείωσε ότι θα γίνει νέα συζήτηση με τους θεσμούς γιατί σε κάποιο μήνα θα συμπέσουν δόση φόρου εισοδήματος, δόση ΕΝΦΙΑ, δόση για τις 100 δόσεις, τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις και τέλη κυκλοφορίας.

"Ο στόχος είναι να ξανασυζητηθεί το μέτρο γιατί είναι πρόβλημα και θα φύγει πολύς κόσμος από τις 100 δόσεις", πρόσθεσε.

Προανήγγειλε αλλαγή στο καθεστώς με τις 100 δόσεις, καθώς όπως είπε εάν ο φορολογούμενος έχει έναν τραπεζικό λογαριασμό και έχει 200.000 στην τράπεζα, "δεν μπορεί να πει ότι είμαι στις 100 δόσεις και θα πληρώνω τις 100 δόσεις". Όπως είπε θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει το πλαίσιο, θέτοντας κριτήρια.

Όπως σημείωσε όμως "δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι το όριο θα είναι οι 5, 10, 15, 20 χιλιάδες γιατί είναι κάτι που συζητάμε με τους θεσμούς".

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ του 2015 είπε ότι θα είναι ίδιος με τον ΕΝΦΙΑ του 2014 ενώ "σε κάποιες μόνο πολύ μικρές κατηγορίες θα έχουμε αλλαγή". Πρόσθεσε ότι το πολύ μέχρι 15/10 θα ανεβούν τα εκκαθαριστικά.

Για τους στόχους της επόμενης χρονιάς είπε ότι αυτό το οποίο δεσμεύτηκε η κυβέρνηση και έχει συμφωνήσει είναι ότι "πρώτον ότι θα έχουμε στόχο για είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ, δεύτερον, ότι θα έχουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες".

Όπως είπε θα έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016.

Για την επιβολή ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα ελλήνων στο εξωτερικό ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως εξετάζει "την πρόταση που μας έχει έρθει να επιβληθεί φόρος και στην Ελλάδα όπως έκανε ο Μόντι στην Ιταλία, ο Μόντι έφερε ένα νόμο στην Ιταλία και είπε ότι φορολογούνται τα ακίνητα των Ιταλών φορολογούμενων που είναι στο εξωτερικό", διασαφηνίζοντας ότι "θα το φορολογήσει με όποια αξία το φορολογεί η φορολογική υπηρεσία της εκεί χώρας".

Σχετικά με τα αγροτεμάχια είπε πως "άλλο πράγμα είναι το αγροτεμάχιο σε ένα εύφορο μέρος της Κρήτης που έχει απόδοση, άλλο το χωράφι στη Μύκονο που δηλώνει ο άλλος ότι είναι χωράφι και δεν είναι χωράφι και άλλο πράγμα το χωράφι στην ορεινή Ήπειρο που το έχει ο άλλος για να μπορέσει να επιζήσει".

Αποκάλυψε ότι θα φέρει το υπουργείο άμεσα νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των κεφαλαίων, "όπου θα πρέπει να δηλωθούν τα χρήματα που είναι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και δεν έχουν δηλωθεί".

"Ένα από τα σενάρια που έχει κατατεθεί και νομίζω ότι είναι κοντά σε μια ρεαλιστική λύση είναι να μην υπάρχουν ποινικές κυρώσεις στο κομμάτι της φοροδιαφυγής – άλλο εάν τα χρήματα είναι αποτέλεσμα λαθρεμπορίου όπλων ή ναρκωτικών- και δεύτερον να φορολογηθεί με ό,τι ίσχυε την αντίστοιχη χρονιά βεβαίως δίνοντάς του κάποιο κίνητρο σε σχέση με τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων. Θα κάνουμε ένα συνδυασμό τέτοιο που να είναι λειτουργικός", είπε.

Κατόπιν, είπε, θα έρθει το νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο "όπου ζητάμε από όλους να μας τα δηλώσουν" και εκτιμώντας ότι "θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά όποιος έχει μια συμμετοχή σε μια εταιρεία στο εξωτερικό αν θα το κρύψει, γιατί αν το κρύψει μετά μπαίνει στο στόχαστρο και των φορολογικών υπηρεσιών του εξωτερικού".

Σχετικά με την εύρεση ισοδυνάμων για το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ανέφερε πως έχει βρεθεί "λίστα από ισοδύναμα που μπορεί να ξεπεράσουν το όριο". "Ο στόχος είναι 240 εκατομμύρια το έτος από το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, υπήρχαν προβλήματα με αυτή τη διάταξη, αυτή η διάταξη από ο, τι φαίνεται καταργείται και αντικαθίσταται με άλλη φορολογική διάταξη, έχουμε ήδη κατάλογο με πολλά ισοδύναμα" είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Για το θέμα του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ο κ. Αλεξιάδης είπε πως είναι κάτι που το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί και το προχωράει, με "σχεδιασμό, με κίνητρα και για τον πολίτη και την επιχείρηση…Θα είναι καθολική η εφαρμογή, θα υπάρχουν μέτρα και εθελοντικά και υποχρεωτικά, δεν είναι δυνατό να εξαιρεθεί κανένας…Κάναμε χθες συνάντηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και συμφωνήθηκε ότι και οι γιατροί εξασφαλίζοντας τα προβλήματα που είχαν βάλει γιατί υπάρχουν λύσεις και σε αυτά θα ενταχθούν σε αυτό το σύστημα".

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή