Πανικός και ιδεοληψία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δύο ή τέσσερα ευρώ που δίνει ο επισκέπτης για να εισέλθει στους αρχαιολογικούς χώρους είναι αντικειμενικά λίγα. Ακόμη και τα 12 ευρώ για την Ακρόπολη δεν είναι πολλά, αν σκεφτεί κανείς την είσοδο σε άλλα μνημεία του εξωτερικού. Τα αρχαία μνημεία της Ρώμης καλύπτονται από το ενιαίο εισιτήριο που είναι από 16 ευρώ και πάνω αλλά με δυνατότητα ξενάγησης από το κινητό και προαγορά online.

Αυτό που πρότεινε ο υπουργός Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτάς, για αύξηση των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους (και καθιέρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου) ως ισοδύναμο για την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση μοιάζει απολύτως ατυχές ως σύλληψη και επιλογή χρόνου και τρόπου παρουσίασης.

Ενα μείζον θέμα όπως η τιμολογιακή αναπροσαρμογή για την είσοδο στα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα δεν μπορεί να βγαίνει ως άσος από το μανίκι για να διασκεδαστούν το ατυχέστατο φάουλ και η ιδεοληπτική αστοχία της κυβέρνησης με το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία. Και επιπλέον, δεν νοείται να σχεδιάζεται μία τέτοια αλλαγή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και ο κλάδος του τουρισμού με τις απόψεις του που πηγάζουν από τη διεθνή εμπειρία και τις ρεαλιστικές δυνατότητες της Αθήνας. Τα γραφειοκρατικά επιτελεία των υπουργείων πολλά θα έχουν να διδαχθούν αν ακούσουν και τον κόσμο που ξέρει την αγορά και τον ανταγωνισμό.

Αλλά εκείνο που προέχει δεν είναι η αύξηση των εισιτηρίων ως «τίτλος», διότι αυτή ίσως θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό μαζί με τον εκσυγχρονισμό στην προκράτηση, αγορά και ξενάγηση. Αυτό που δείχνει να αγνοεί ή να υποτιμά το ΥΠΠΟ είναι ότι μία αύξηση που γίνεται σπασμωδικά απλώς για να κλείσει τρύπες ενός γηρασμένου Δημοσίου είναι από μόνη της ακυρωμένη και απαξιωμένη. Οταν ο επισκέπτης καλείται να πληρώσει αυξημένο εισιτήριο, θεωρεί αυτονόητο ότι η αύξηση μεταφράζεται σε καλύτερες υπηρεσίες και σε εκπαιδευμένο προσωπικό. Κανείς δεν θέλει να πληρώσει απλώς και μόνο επειδή το κράτος είναι σε πανικό για να καλύψει την ανικανότητά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή