Την Παρασκευή η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων εντός Ε.Ε.

Την Παρασκευή η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων εντός Ε.Ε.

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο,  θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από τους συνολικά 160.000 όπως έχει συμφωνηθεί. Η πρώτη αυτή εφαρμογή του μέτρου αφορά τη μετακίνηση πολιτών της Ερυθραίας από την Ιταλία στη Σουηδία, η οποία θα γίνει παρουσία του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Οι τρεις θα συναντηθούν με την πρώτη ομάδα των αιτούντων άσυλο από την Ερυθραία πριν από την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης για τη Σουηδία, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθούν την περιοχή hotspot στη Λαμπεντούζα.

«Αύριο θα είναι μια ιστορική μέρα για την Ευρώπη. Είναι μια μεγάλη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τόσο γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας, όσο και μεταξύ των κρατών-μελών μας», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Επιτροπής στην προεδρία του Λουξεμβούργου για την ταχεία έγκριση του εν λόγω μηχανισμού που άνοιξε τον δρόμο για την πρώτη μετεγκατάσταση. «Είμαστε σίγουροι ότι τα κράτη-μέλη θα είναι σύντομα έτοιμα. Σήμερα δείχνουμε αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να δείξουμε και υπευθυνότητα. Η Ελλάδα και η Ιταλία πρέπει να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση των ομάδων hotspot, προκειμένου να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση των συνόρων της Ευρώπης. Ανυπομονώ να επισκεφθώ το εν λειτουργία hotspot στη Λαμπεντούζα», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Ζ. Άσελμπορν θα μεταβούν στην Αθήνα για την ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς. Η εν λόγω σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, νωρίς το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη. Mεταξύ των υπουργών που θα συμμετέχουν είναι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου και του υπουργού Ζ. Άσελμπορν στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Αβραμόπουλος: Αλληλεγγύη και ενότητα εξασφαλίζουν το μέλλον των κοινών συνόρων στην Ευρώπη

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ενότητα θα εξασφαλίσουν το μέλλον των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων», τόνισε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης (ΕΜΝ) για τα 30 χρόνια της Συνθήκης του Σένγκεν, που έγινε στο Στρασβούργο. Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν στο συνέδριο η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Βέσνα Γκιόργκος-Ζνίνταρ και ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

 

«Ήταν η ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Ευρώπης που μας ένωσε και μας έκανε να τη νιώσουμε σπίτι μας. Η ζώνη Σένγκεν αποτελεί πραγματικότητα για την καθημερινότητα των πολιτών της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, κάνοντας αναφορά στα κράτη-μέλη, τα οποία λόγω της πίεσης από την «πρωτοφανή» προσφυγική κρίση αποφάσισαν να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους των συνόρων τους «όπως προβλέπεται στους κανόνες λειτουργίες της Σένγκεν». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η εξέλιξη αυτή δεν σηματοδοτεί το τέλος της. Η μοναδική απειλή, την οποία δυνητικά ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε, είναι η έλλειψη ενότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη».

 

Ο Έλληνας επίτροπος, επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραδώσει έως το τέλος του χρόνου ένα πακέτο ρυθμίσεων για τα σύνορα. «Η απάντηση βρίσκεται στην καλύτερη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν, η στενότερη συνεργασία των δικαστικών και αστυνομικών αρχών των κρατών-μελών, η ανταλλαγή πληροφοριών, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και φυσικά, ο αποτελεσματικός έλεγχος και η αποτελεσματική παρακολούθηση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων. Πρέπει επίσης, να διαθέσουμε στα κράτη μέλη σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία καθώς και να εργαστούμε για τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων», εξήγησε ο επίτροπος Μετανάστευσης και κατέληξε: «Η ΕΕ εργάζεται αυτήν τη στιγμή πάνω στο πρόγραμμα των "έξυπνων συνόρων" για τα εξωτερικά σύνορα. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελείται από ένα σύστημα εισόδου-εξόδου, το οποίο θα βελτιώσει τους συνοριακούς ελέγχους και θα καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τη διάσχιση των συνόρων για τους συχνούς και ήδη ελεγμένους ταξιδιώτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή