Εμπόδιο στη διανομή μερίσματος οι ζημίες της Deutsche Bank

Εμπόδιο στη διανομή μερίσματος οι ζημίες της Deutsche Bank

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά μετά μια 60ετία, η Deutsche Bank εξετάζει το ενδεχόμενο να μην καταβάλει μέρισμα στους μετόχους, θέτοντας εν αμφιβόλω μια μέχρι πρότινος ακλόνητη βεβαιότητα στον γερμανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο. Μειώσεις αναμένεται να αποφασιστούν, επίσης, στα μπόνους στελεχών και χρηματιστών καθώς η νέα διοίκηση δεν επιθυμεί να προσφύγει στους μετόχους για την άντληση νέων κεφαλαίων προκειμένου να καλύψει τις υψηλότερες τριμηνιαίες ζημίες της τελευταίας δεκαετίας.

Η Deutsche Bank εκτιμάται πως θα ανακοινώσει ζημίες 6,2 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο λόγω απομειώσεων στην επενδυτική τραπεζική και μεγάλων δικαστικών δαπανών. Οι απομειώσεις εκτιμάται να φθάσουν τα 5,8 δισ. ευρώ και προέρχονται μεταξύ άλλων από επενδύσεις στην Κίνα. Δεν αναμένεται να επηρεάσουν, όμως, δραματικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Deutsche Bank, επισήμανε η διοίκηση. Παράλληλα, στον ήδη «φουσκωμένο» λογαριασμό των δικαστικών δαπανών της προστίθεται 1,2 δισ. ευρώ.

Οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Βloomberg εξέφρασαν την έκπληξή τους για βαθιές τομές που επιχειρεί ο διευθύνων σύμβουλος, Τζον Κράιαν, στους ισολογισμούς του τραπεζικού κολοσσού, αλλά και την αντίδραση των αγορών. Ενώ η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank παρουσίαζε, χθες, πτώση κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη, μετά ανέκαμψε με άνοδο 3,5%.

«Αναμενόταν ο νέος διευθύνων σύμβουλος να είναι τολμηρός στην εκκαθάριση των ισολογισμών, αλλά δεν περιμέναμε τόσο μεγάλες παρεμβάσεις», σχολιάζει ο Μπόρις Μποέμ, διαχειριστής 2,3 δισ. ευρώ στην επενδυτική εταιρεία Aramea Asset Management AG. «Φαίνεται, όμως, πως οι επενδυτές θεωρούν απαραίτητες αυτές τις απομειώσεις για να υπάρξουν κέρδη στο μέλλον», προσθέτει ο ίδιος στη συνέχεια. Ο 54χρονος Τζον Κράιαν, βρετανικής καταγωγής, ανέλαβε πρόσφατα την ανώτατη διοίκηση της Deutsche Bank, το κύρος της οποίας έχει πληγεί από διάφορα σκάνδαλα. Μόνο για την υπόθεση χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων.

Οι συστάσεις για τις προαναφερόμενες απομειώσεις και το «πάγωμα» στην καταβολή μερισμάτων «θα πρέπει να ενσωματωθούν κατά κάποιο τρόπο στα σχέδια για τις πρόσθετες αποζημιώσεις» αναφέρεται σε επιστολή του κ. Κράιαν, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της τράπεζας. Τελική απόφαση για τα μπόνους δεν έχει ληφθεί ακόμη, αλλά «δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα καταβάλω προσπάθειες για να επιτύχω μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στο προσωπικό και στα συμφέροντα των μετόχων», τονίζεται στην επιστολή.

Η Deutsche Bank εξετάζει να μειώσει ή να μην καταβάλει καθόλου μέρισμα, φέτος. Πέρυσι είχε διαμορφωθεί στα 75 λεπτά ανά μετοχή. Από το 1957, ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός καταβάλλει σταθερά μέρισμα στους μετόχους του και δεν έχει μειωθεί ξανά από το 2008, όταν είχε ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση. Μία από τις απομειώσεις των περιουσιακών στοιχείων της Deutsche Bank είναι το 20% που κατέχει στην κινεζική τράπεζα Huaxia Bank, η αξία του οποίου είναι σήμερα 600 εκατ. ευρώ χαμηλότερη. Το 2005, η Deutsche Bank είχε εξαγοράσει το 20% της Huaxia Bank έναντι 3,5 δισ. δολαρίων ή 3 δισ. ευρώ. Φημολογείται πως στα σχέδια της τράπεζας είναι, τέλος, η κατάργηση 8.000 θέσεων εργασίας, πέραν της μείωσης των εργαζομένων κατά 15.000 άτομα από τη διάθεση σε πώληση της Deutsche Postbank.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή