Βαριά πρόστιμα για τα λύματα στην Αν. Αττική

Βαριά πρόστιμα για τα λύματα στην Αν. Αττική

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσουν στο ελληνικό κράτος είκοσι χρόνια αδράνειας για ένα πρωταρχικό ζήτημα πολιτισμού και δημόσιας υγείας, τη διαχείριση λυμάτων. Την Πέμπτη ανακοινώνεται η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την απουσία αποχέτευσης στην Αττική, η οποία θα συνοδεύεται και από τσουχτερό πρόστιμο, το δεύτερο μετά τις χωματερές. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών και την Περιφέρεια. Το βασικό πρόβλημα όμως παραμένει το ίδιο: όλοι θέλουν η τελική απόφαση να ληφθεί… από κάποιον άλλο.

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα συναρμόδια υπουργεία, την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, την ΕΥΔΑΠ και τον ένα από τους δύο δήμους που η υπόθεση αφορά: τον δήμο Σπάτων- Αρτέμιδας (ο δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου Βασ. Πιστακίδης αναφέρει στην «Κ» ότι έμαθε για τη σύσκεψη… την επόμενη ημέρα).

Οι δύο δήμοι της Ανατολικής Αττικής είναι οι μεγαλύτεροι από όσους εξακολουθούν να μην έχουν αποχέτευση. Και οι μόνοι (από ένα αρχικό γκρουπ 21 πόλεων άνω των 10.000 κατοίκων) που εξακολουθούν να μη διαθέτουν βασικές υποδομές για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων, 17 χρόνια μετά τη λήξη της προθεσμίας που έθετε η κοινοτική νομοθεσία και οκτώ χρόνια μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τις πταίει; Οι δύο δήμοι αντιδρούν έντονα, επιμένοντας ότι είναι δυνατή η σύνδεσή τους με την Ψυττάλεια έναντι της δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού (στην περιοχή Πλατύ Χωράφι Σπάτων). Το τραγικότερο είναι ότι, με τη διατήρηση της υπόθεσης σε εκκρεμότητα, χάθηκαν πόροι 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο φέρει και η ΕΥΔΑΠ που οδήγησε σε σχεδόν δεκαετή καθυστέρηση τον σχεδιασμό, λόγω της πλημμελούς επεξεργασίας της μελέτης γύρω από το ρέμα Ραφήνας (και την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων του έργου από το ΣτΕ). Επιπλέον, δεν έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών, εφόσον τυπικά η συναίνεση των δήμων δεν είναι απαραίτητη (το έργο, αν ποτέ γίνει, θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και την Ε.Ε.). Ευθύνες έχουν και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, που επί τόσα χρόνια επέτρεψαν να μείνει η υπόθεση σε εκκρεμότητα.

Τα δύο υπουργεία εκτιμούν ότι η υπόθεση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεση των δύο δήμων. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς συμφωνία του κοινού. Το θέμα είναι λοιπόν να εξηγήσουμε σωστά το έργο στους ενδιαφερόμενους» λέει στην «Κ» ο ειδικός γραμματέας Υδάτων, Ιάκωβος Γκανασούλης. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΕΥΔΑΠ. «Δεν διαμορφώνουμε εμείς την τελική απόφαση. Εμείς επεμβαίνουμε σε επίπεδο προδιαγραφών, παραλαβής και λειτουργίας του έργου» λέει ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Κώστας Παπαδόπουλος. «Η απόφαση ανήκει στην Πολιτεία και, κυρίως, στην Περιφέρεια και τους δήμους».

Η Περιφέρεια Αττικής με τη σειρά της υποστηρίζει ότι η τελική απόφαση ανήκει στους δήμους. «Οι αντιδράσεις για το Πλατύ Χωράφι είναι κατανοητές, καθώς πριν από 20 χρόνια που αποφασίστηκε να γίνει εκεί ο βιολογικός καθαρισμός ήταν ερημιά, ενώ σήμερα είναι κατοικημένη περιοχή» λέει ο αντιπεριφερειάρχης (και τέως δήμαρχος Σαρωνικού) Πέτρος Φιλίππου. «Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η λύση αυτή. Στη συζήτηση έχει μπει το ενδεχόμενο να οδηγηθούν τα λύματα των περιοχών στον υπό κατασκευή βιολογικό κοντά στο αεροδρόμιο, ή σε νέο βιολογικό καθαρισμό στο αεροδρόμιο, από την πλευρά των Σπάτων».

«Δεν θα απολογηθούμε εμείς για τις ευθύνες της ΕΥΔΑΠ, εξαιτίας της οποίας χάθηκε περισσότερο από μια δεκαετία» λέει ο δήμαρχος Ραφήνας, Βασ. Πιστακίδης. «Δεν είμαστε άνθρωποι των σπηλαίων, φυσικά και θέλουμε αποχέτευση. Αυτή η κινητικότητα που έχει το τελευταίο διάστημα δημιουργηθεί θα πρέπει να καταλήξει κάπου».

Η Περιφέρεια, πάντως, αδυνατεί να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της για την Ανατολική Αττική, όσο η ΕΥΔΑΠ δεν προχωρά στην υλοποίηση του σχεδιασμού. «Εκκρεμεί η σύνδεση Παλλήνης, Γέρακα και των παραλιακών περιοχών του δήμου Σαρωνικού με την Ψυττάλεια», λέει ο κ. Φιλίππου. Οπως υποστηρίζει, ο σχεδιασμός δεν υλοποιείται με τη (πραγματικά κωμική) δικαιολογία ότι αντιδρούν κάποιοι πολιτευτές του Πειραιά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή