Η ειλικρίνεια ενός «κακού» ήρωα

Η ειλικρίνεια ενός «κακού» ήρωα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία της Οικογένειας Τσέντσι, που έζησε τον 16ο αιώνα στη Ρώμη, είναι το θέμα της ανατρεπτικής παράστασης που ανεβάζει η Ιόλη Ανδρεάδη την ερχόμενη εβδομάδα (η πρεμιέρα την Παρασκευή 17/10) στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πάθη, εγκλήματα και η αυτοθυσία ενός νεαρού κοριτσιού. Το έργο «Οικογένεια Τσέντσι» γράφτηκε την άνοιξη του 2015 από την Ιόλη Ανδρεάδη και τον Αρη Ασπρούλη και βασίζεται δραματουργικά στο θεατρικό «Οι Τσέντσι» του Αρτώ και στην πραγματική ιστορία από το ομώνυμο χρονικό του Σταντάλ.

«Κάτι που μας συγκίνησε όταν γράφαμε το κείμενο του έργου ήταν η ειλικρίνεια του κακού ήρωα που θυμίζει τον Καλιγούλα του Καμύ και άλλους κακούς χωρίς προσωπείο, χωρίς το στοιχείο της υποκρισίας», λέει σε συνομιλία της με την «Κ» η Ιόλη Ανδρεάδη. «Σε μια εποχή όπου δεν μπορείς να ανιχνεύσεις εύκολα την αλήθεια στον λόγο και τις πράξεις των ανθρώπων με εξουσία σε διεθνές επίπεδο, ο τερατώδης Τσέντσι μοιάζει σχεδόν άκακος».

Τον ρόλο του Κόμη Τσέντσι ερμηνεύει στην παράσταση ο Μιλιτιάδης Φιορέντζης, ο οποίος μας μίλησε για έναν ήρωα ακραία διεστραμμένο, διαβολικό, φιλήδονο και φρικαλέο. «Αυτό το ανόσιο βιογραφικό του Τσέντσι στάθηκε για μένα πρωτόγνωρος θησαυρός», τονίζει. «Μια ανέλπιστη αφορμή να ρίξω φως στις ιδιαιτερότητες της δικής μου ύπαρξης. Η μεγαλύτερη δυσκολία αυτής της διαδικασίας αποδείχτηκε τελικά η ίδια η έννοια της παραδοχής, η υποψία δηλαδή ότι στην απέναντι όχθη του ρόλου ενδεχομένως να σε περιμένει ένα μικρό κομμάτι του ανομολόγητου εαυτού σου».

Από την πλευρά της η Ιόλη Ανδρεάδη επισημαίνει ένα από τα θέματα που την ενδιέφεραν στην ιστορία των Τσέντσι: «Ο άνθρωπος υπεύθυνος για τις πράξεις του αλλά και η ανάγκη του για κηδεμονία, προστασία από κάποιον άλλον. Μια κηδεμονία που ενέχει και τον κίνδυνο αυτός ο κάποιος να αποφασίζει για λογαριασμό μας».

Να σημειώσουμε ότι «Οι Τσέντσι» (Les Cenci) του Αρτώ αποτέλεσαν έργο-ορόσημο για το λεγόμενο «Θέατρο της Σκληρότητας» και το κείμενό του θεωρήθηκε υψηλής δραματουργικής δύναμης και μεγάλης επιρροής σε πεδία και κινήματα των τεχνών του 20ού αιώνα. Το πρώτο ανέβασμα πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 1935 με πρωταγωνιστή στον ρόλο του Κόμητα Τσέντσι τον ίδιο τον Αρτώ.

Μαζί με τον Μιλτιάδη Φιορέντζη στις παραστάσεις στο Ιδρυμα Κακογιάννη παίζουν οι Ελεάνα Καυκαλά και Μαρία Προϊστάκη. Η σκηνογραφία και τα κοστούμια είναι της Δήμητρας Λιάκουρα, ο ήχος της Ερατώς Α. Κρεμμύδα.

​​Πειραιώς 206, Ταύρος. Στον Ειδικά Διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο του ΙΜΚ κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (τηλ. 210-34.18.579). Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ. Γενική είσοδος 10 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή