49 χρόνια πρίν… 9-Χ-1966

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΕΙΛΗ «Κ» ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  (Από κύριον άρθρον υπό τον τίτλον «Ολίγην υπομονήν!».) «Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει ούτε από τον Βασιλέα, ούτε από την Κυβέρνησιν, ούτε από τα κόμματα που της παρέχουν την εμπιστοσύνην των. Η δημοκρατία εκινδύνευσε -και ίσως κινδυνεύει ακόμη- από την σημερινήν Αντιπολίτευσιν, η οποία, όταν ήτο Κυβέρνησις, απεπειράθη να την ανατρέψη. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει ένα Πόρισμα ΑΔΙΑΒΛΗΤΟΝ [διά την υπόθεσιν ΑΣΠΙΔΑ], παρά την λυσσώδη προσπάθειαν των ενόχων να το καταστήσουν διαβλητόν, παρά την αυθάδη επίθεσιν εναντίον της Δικαιοσύνης που απεκαλύφθη παν άλλο ή ευάλωτον οχυρόν […]. Η δίκη των κατηγορουμένων αξιωματικών ωρίσθη διά την 14ην Νοεμβρίου. Εις την δίκην αυτήν ο κ. Γ. Παπανδρέου θ’ ακούση τα περί της ενοχής των εις το Πόρισμα αναφερομένων πολιτικών ως μάρτυς υπερασπίσεως της συνωμοσίας. Εις την άλλην δίκην, των πολιτικών, ουδείς γνωρίζει ποίοι θα ευρίσκωνται εις το εδώλιον του κατηγορουμένου και ποίων θ’ ακουσθούν αι μαρτυρίαι και τίνων αι απολογίαι…»

ΒΛΑΧΟΥ ΚΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΩΤΗΡΩΝ:  (Από χρονογράφημα υπό τον τίτλον «Σκέψεις…».) « […] Αυτές τις ημέρες, η ατμόσφαιρα έχει μολυνθή με τις αναθυμιάσεις του “Ασπίδα” και με τις σκοτεινές φιλοδοξίες διαφόρων σωτήρων, που διά να προβάλουν τον εαυτόν τους θέλουν σώνει και καλά να σώσουν μια Ελλάδα που αν κινδυνεύει, κινδυνεύει από τους ίδιους… Κανείς από αυτούς δεν σκέπτεται βέβαια τον τόπο. Κανείς, και τους γνωρίζομε λίγο ή πολύ όλους, δεν έχει αληθινή αξία, πίστι, ανάστημα. Ζούνε σε μια ξεπερασμένη εποχή, και γελιούνται τραγικά πιστεύοντας ότι “πιάνει” στην Ελλάδα κάτι που δεν “πιάνει” πλέον πουθενά. […]»

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ: Ομαλήν διέγραψε την εξέλιξιν της πολιτικής καταστάσεως ο πρωθυπουργός κ. Στέφανος Στεφανόπουλος, κατά την χθεσινήν του επαφήν με τους πολιτικούς συντάκτας των αθηναϊκών εφημερίδων. Ο ελληνικός λαός ημπορεί να είναι ήσυχος, παρετήρησεν. Αν υπάρχουν διαθέσεις ανευθύνων παραγόντων (δι’ εκτροπήν) ούτε να εκδηλωθούν ημπορούν, ούτε πολύ περισσότερον να επιβληθούν. Υπάρχει και η πρόθεσις και η δύναμις αντιμετωπίσεώς των. Ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος, άλλωστε, θα ευρεθή αντιμέτωπος οιουδήποτε επιχειρούντος κίνημα κατά της δημοκρατίας. Απαντών εις άλλας ερωτήσεις ο κ. πρωθυπουργός […] ανέφερεν ότι η Κυβέρνησις δεν θεωρεί ότι υπάρχει ή θα υπάρξη περίπτωσις να εισηγηθή την αναστολήν διατάξεων του Συντάγματος, κατά το άρθρον 91 αυτού (θα απετέλει παρέκκλισιν της πολιτικής της), πιστεύουσα ότι συνεχώς βαίνομεν προς ομαλωτέραν κατάστασιν […] και διεύψευσε τα περί προγραφών εις το στράτευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή