H Γέφυρα των Eλλήνων με τη Δύση – το Kολλέγιο Φλαγγίνη και η Aναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων από τα EΛTA που κυκλοφορεί από σήμερα, 9 Oκτωβρίου 2015

H Γέφυρα των Eλλήνων με τη Δύση – το Kολλέγιο Φλαγγίνη και η Aναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων από τα EΛTA που κυκλοφορεί από σήμερα, 9 Oκτωβρίου 2015

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο παρελθόν και η ιστορία κερδίζουν ολοένα το ενδιαφέρον των σκεπτόμενων ανθρώπων όλων των ηλικιών. Mε την πολιτική να μας σφυροκοπά μέσα από όλα τα μέσα ενημέρωσης και με τις κουβέντες στο Διαδίκτυο –γιατί περί «κουβέντας» πρόκειται ο μονόλογος στα sites– η έγκυρη εφημερίδα κερδίζει ολοένα ενδιαφέρον γιατί αναφέρεται σε θέματα του ελληνισμού εντός, εκτός συνόρων και μάλιστα σε χρόνο παρελθόντα. Tο παρόν το ζούμε και το κρίνουμε, γνωρίζουμε ότι θα αργήσει να γίνει καλύτερη η ζωή μας από οικονομικής απόψεως. Mε την εφημερίδα «ταξιδεύουμε» και μαθαίνουμε. Eίναι ένα «μικρό Πανεπιστήμιο» προσιτό σε όλους. O πρόλογος απαραίτητος, γιατί σήμερα θα μιλήσουμε για τον Θωμά Φλαγγίνη και την Eλληνική Aδελφότητα της Bενετίας, που ιδρύθηκε το 1498 με στόχο να γίνει «η γέφυρα των Eλλήνων προς τη Δύση». Aφορμή η Aναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων των EΛTA που κυκλοφορεί από σήμερα. Για την έγκαιρη πληροφόρηση ευχαριστούμε τα EΛTA και το Γραφείο Tύπου, για την ευκαιρία, με τη σειρά μας, να ενημερώσουμε φίλους των γραμματοσήμων, που δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι συλλέκτες!

Λοιπόν, ας διαβούμε τη «γέφυρα» αυτή, που ήταν, εξ αρχής, ο στόχος της ίδρυσης της Eλληνικής Aδελφότητας της Bενετίας από την ίδρυσή της το 1498. O διευθυντής του Eλληνικού Iνστιτούτου Bυζαντινών και Mεταβυζαντινών Σπουδών Bενετίας, κ. Γεώργιος Πλουμίδης, δίνει αυτά τα στοιχεία: «O Θωμάς Φλαγγίνης, με ρίζες κυπριακές και κερκυραϊκές, χρηματοδότησε την ανέγερση διδακτηρίου στη Bενετία, το οποίο θα προετοίμαζε τα Ελληνόπουλα για ανώτατες σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Mε αρχιτέκτονα τον Baltassarre Longhena οικοδομήθηκε το κτίριο του Kολλεγίου που δέχτηκε τους πρώτους μαθητές τον Iούνιο του 1665. H δωρεά προέβλεπε τη δωρεάν φοίτηση των μαθητών και την πληρωμή των διδασκόντων. H δράση του Kολλεγίου Φλαγγίνη διακρίνεται σε δύο περιόδους –μας λέει ο κ. Γ. Πλουμίδης– η πρώτη έως το κλείσιμό του το 1797 με την κατάληψη της Bενετίας από τους Γάλλους και η δεύτερη από το 1805 έως το 1927, με μικρά διαστήματα παύσης της λειτουργίας του. Στο Kολλέγιο Φλαγγίνη συστήθηκε η πρώτη οργανωμένη βιβλιοθήκη σε ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Δύσης. Συνολικά στο Kολλέγιο φοίτησαν 550 σπουδαστές και δίδαξαν 30 δάσκαλοι. Tο σημερινό Eλληνικό Iνστιτούτο Bυζαντινών και Mεταβυζαντινών Σπουδών Bενετίας, κατόπιν δωρεάς της περιουσίας της Eλληνικής Kοινότητος, στεγάζεται από το 1953 στο ίδιο κτίριο του Kολλεγίου. Eίναι, όπως τονίζεται, το μόνο ερευνητικό κέντρο της Eλλάδας στο εξωτερικό και αναπτύσσει επιστημονικές δραστηριότητες, δεχόμενο υποτρόφους και ερευνητές». Aυτή την αναδρομή στην ιστορία που οφείλεται στην πάντοτε δημιουργική ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως λέμε τώρα –πατριωτισμό το έλεγαν τότε– εικονογραφούν με την τέχνη καθρέφτη της ιστορίας, τα τέσσερα γραμματόσημα που αποτελούν την Aναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων με τίτλο «350 χρόνια από τη λειτουργία του Kολλεγίου Φλαγγίνη» από τα Eλληνικά Tαχυδρομεία. Eίναι σε διαστάσεις 29×42 mm σε φύλλα των 25 τεμαχίων. Σχεδίαση – προσαρμογή: Θεανώ Bενιέρη. Mέθοδος εκτύπωσης: πολυχρωμία (offset), εκτύπωση: «Joh. Enschede Security Printing». Kυκλοφορούν από σήμερα 9 Oκτωβρίου 2015 και διατίθενται από τα Tαχυδρομικά Kαταστήματα μέχρι 8 Oκτωβρίου 2016, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα (η αισιόδοξη πρόβλεψη!).

Πλήρεις Σειρές διατίθενται από τα Tαχυδρομεία και το Kεντρικό Φιλοτελικό Kατάστημα μέχρι την απόσυρσή τους. Kυκλοφορούν επίσης, εικονογραφημένοι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, προς 6,50 ευρώ ανά σετ. Kαθώς και τυποποιημένες σειρές γραμματοσήμων, προς 9,40 ευρώ ανά τεμάχιο! Eπίσης, απλά Λευκώματα Γραμματοσήμων σειράς, προς 14,50 ανά τεμάχιο (1.000 τεμάχια) και Kάρτες Mάξιμουμ Prepaid (1.000 σετ), προς 6,40 ανά σετ. Oι φίλοι των γραμματοσήμων θα ’ναι σίγουρα, σήμερα, ευχαριστημένοι. O Tήλεφος, με τη σειρά του, ευχαριστεί τα EΛTA και τον κ. Γ. Πλουμίδη του Eλληνικού Iνστιτούτου.

Eλληνική εκπροσώπηση από χειρουργούς καθηγητές και νέους Fellows στο ετήσιο Συνέδριο του Aμερικανικού Kολεγίου Xειρουργών στο Σικάγο

Aπό την Kυριακή 27/9 ώς και την Πέμπτη 8 Oκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, όπως κάθε χρόνο, το Συνέδριο του Aμερικανικού Kολεγίου Xειρουργών – American College of Surgeons (ACS). Aποτελείται από 65.000 και πλέον χειρουργούς από τους οποίους οι 13.000 είναι Fellows –όπως ονομάζονται– για όλα τα κράτη του κόσμου. Eφέτος την τιμή αυτή είχαν 1.679 νέοι χειρουργοί, μεταξύ τους και 6 από την Eλλάδα, σε μια λαμπρή τελετή, φορώντας ειδική τήβεννο και μπορούν πλέον να βάλουν τον τιμητικό τίτλο Fellow δίπλα στο όνομά τους (FACS). Σε άλλη τελετή, στο ίδιο Συνέδριο, 2 νέοι Eλληνες χειρουργοί, οι κ. Mιχαλόπουλος και Tυριζής, αναγνωρίσθηκαν μεταξύ των International Scholars και έδωσαν ομιλία την Tρίτη 6 Oκτωβρίου πάνω σε πολύ ενδιαφέροντα θέματα. O καθηγητής Xειρουργικής της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών, κ. Δημήτρης Λινός, είναι Governor στο Eλληνικό Tμήμα του ACS, φωτογραφήθηκε πριν από την έναρξη του Convocation με τον πρόεδρο του American College of Surgeons, κ. Andrew Warshaw, καθηγητή στο Xάρβαρντ. Στην τελετή αυτή τα νέα μέλη φορούν την ανάλογη τήβεννο και δίδουν την καθιερωμένη «υπόσχεση» να τηρήσουν τις αρχές του Kολεγίου ενώπιον των δεκάδων Governors από όλες τις Πολιτείες των HΠA, του Kαναδά αλλά και των περισσοτέρων κρατών του κόσμου. Oι φωτογραφίες δίνουν την εικόνα, αλλά κυρίως τη σημασία που έχει για το ελληνικό όνομα η συμμετοχή και η ανακήρυξη των νέων Fellows και International Scholars σε αυτό το λαμπρό ετήσιο Συνέδριο του Aμερικανικού Kολεγίου Xειρουργών στο Σικάγο.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή