Προφυλακίστηκε ο Κ. Δαφέρμος

Προφυλακίστηκε ο Κ. Δαφέρμος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφυλακίστηκε μετά την πολύωρη απολογία του, με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Δαφέρμος, για διακίνηση «μαύρου» χρήματος σε υπόθεση που αφορά αγορά εξοπλιστικού προγράμματος στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι δύο στενοί συνεργάτες του αφέθησαν ελεύθεροι με εγγύηση 80.000 ευρώ έκαστος.

Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος, με επιχειρηματική παρουσία στον χώρο της εμπορίας όπλων, συνελήφθη την περασμένη Τρίτη, και χθες, παρότι ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα, ο αρμόδιος ανακριτής δεν έκανε δεκτό το αίτημά του· έτσι ο κατηγορούμενος παρείχε τελικά εξηγήσεις απολογούμενος ώς αργά χθες το βράδυ. Λίγο νωρίτερα, απολογίες είχαν δώσει δύο στενοί του συνεργάτες, που και αυτοί συνελήφθησαν με εντάλματα. Ενας από αυτούς είναι ο γιος του και ο άλλος, στενός συνεργάτης του σε ηλικία περίπου 80 ετών.

Η υπόθεση που οδήγησε σε έκδοση ενταλμάτων σύλληψης αφορά την αγορά αντιαρματικών τύπου Κορνέτ, στην οποία μεσολάβησε επιχειρηματικά ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος (η υπόθεση βρίσκεται σε έρευνα από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές περισσότερο από ένα χρόνο). Νεότερα στοιχεία που προέκυψαν πριν από λίγες ημέρες, ως αποτέλεσμα ικανοποίησης ελληνικών αιτημάτων δικαστικών συνδρομών για άνοιγμα λογαριασμών σε Ελβετία και Αυστρία, έδωσαν νέα ώθηση στην έρευνα και αξιοποιήθηκαν από τον ανακριτή Διαφθοράς Νικόλαο Τσιρώνη που χειρίζεται τις έρευνες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κ. Δαφέρμος και οι συνεργάτες του εμπλέκονται σε διακίνηση «μαύρου» χρήματος περί τα 3 εκατ. ευρώ για την αγορά των Κορνέτ, για τα οποία σχετικές αποκαλύψεις είχε κάνει πριν από ένα χρόνο ο άλλοτε αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντώνιος Κάντας. Ο Κάντας που εμπλέκεται και σε άλλα εξοπλιστικά είχε αποκαλύψει ότι για τα Κορνέτ πήρε μίζα 800.000 ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 3% της συνολικής αξίας της αγοράς.

Μετά τις αποκαλύψεις Κάντα ενώπιον των δικαστικών αρχών, κινήθηκαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα λογαριασμών εταιρειών του Κωνσταντίνου Δαφέρμου και, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν, επιβεβαιώθηκαν τα λεγόμενα του Κάντα. Πάντως ο ίδιος ο επιχειρηματίας απολογούμενος αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η αγορά των αντιαρματικών έγινε με νόμιμες διαδικασίες και ότι υπήρξε καθ’ όλα συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο.

Η σύλληψη του Κωνσταντίνου Δαφέρμου στο πλαίσιο ερευνών για εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά εκείνη του Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος μετά την απολογία του ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας Βασιλικής Μπράτη οδηγήθηκε και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι εισαγγελείς και οι ανακριτές Διαφθοράς βρίσκονται σε αναμονή νέων στοιχείων που φθάνουν από τα ανοίγματα λογαριασμών σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού και δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσεχώς και άλλες δυναμικές ενέργειες για εμπλεκόμενους σε εξοπλιστικά προγράμματα και διακίνηση «μαύρου» χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή