Πρωτάθλημα τεσσάρων ταχυτήτων η Α1

Πρωτάθλημα τεσσάρων ταχυτήτων η Α1

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ύπαρξη του διπολισμού από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στη διεκδίκηση και του φετινού τίτλου είναι δεδομένη και ακέραιη στο νέο πρωτάθλημα που αρχίζει σήμερα και αναζητεί την… αυτοαμφισβήτησή του από τις άλλες 12 ομάδες για το αν μπορεί να υπάρξει, τουλάχιστον, διαφορετικό ζευγάρι στους τελικούς των πλέι οφ.

Οι όποιες ελπίδες και πιθανότητες δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την ομάδα που θα μπορούσε να μπει «σφήνα» σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αποδείχτηκαν φρούδες. Οι «πράσινοι» και οι «ερυθρόλευκοι» εξακολουθούν να είναι ανταγωνιστικοί στο ποιοτικό επίπεδο της Ευρωλίγκας, με αποτέλεσμα, η διαφορά τους από τις άλλες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος να είναι σταθερή και ανάλογη με την οικονομική επένδυσή τους. Η προσδοκία που υπάρχει για το «αλατοπίπερο» στο νέο πρωτάθλημα, ώστε να γίνει πιο… νόστιμο και να προκαλέσει τη μεγαλύτερη «όρεξη» των φιλάθλων, είναι η αύξηση της πλατφόρμας ανταγωνισμού από τρεις παραδοσιακές δυνάμεις, όπως είναι ο Αρης, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Γιατί και στο περσινό πρωτάθλημα, οι τρεις συγκεκριμένες ομάδες ήταν οι διεκδικήτριες των θέσεων 3-5, αλλά η… οροφή των δυνατοτήτων τους ήταν χαμηλή στα ντέρμπι… ονομάτων που έδωσαν με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Η διατήρηση σταθερότητας του ΠΑΟΚ που κατέκτησε, πέρυσι, την 3η θέση, η έλευση ισχυρού οικονομικού παράγοντα στον Αρη και οι προοπτικές ενίσχυσης που έδωσε, καθώς και η προσδοκώμενη άνοδος της ΑΕΚ στη δεύτερη χρονιά από την επιστροφή της στην Α1, θέτουν θετικές προδιαγραφές μεγαλύτερου ανταγωνισμού, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Από αυτό το γκρουπ ομάδων, θα απουσιάσει ο Πανιώνιος που «κατρακύλησε» στα «αλώνια» της Β΄ Εθνικής, ύστερα από 34 χρόνια σταθερής παρουσίας και καταξίωσης στα «σαλόνια» της πρώτης κατηγορίας.

Στην τρίτη… ταχύτητα του νέου πρωταθλήματος, η εκπροσώπηση κυρίως από τις ομάδες της περιφέρειας είναι σαφής. Το Ρέθυμνο, ο Κολοσσός, ο Απόλλων Πατρών, αλλά και η Κηφισιά διαθέτουν τις προϋποθέσεις και την εμπειρία για να αποτελέσουν τη μεσαία τάξη του πρωταθλήματος, ώστε να καταλάβουν τις θέσεις -μέχρι την όγδοη- που θα τους οδηγήσουν στα πλέι οφ. Η αποφυγή του υποβιβασμού θα είναι ο πρώτος στόχος των ομάδων που βρίσκονται στην τέταρτη και τελευταία ταχύτητα. Η αδυναμία συμμετοχής του ΚΑΟ Δράμας για οικονομικούς λόγους προβίβασε το Λαύριο και μαζί με τον Αρκαδικό θα είναι τα «πρωτάκια» της Α1, ενώ το ζητούμενο για την Καβάλα και τα Τρίκαλα που επέστρεψαν στο πρωτάθλημα, καθώς και για τον Κόροιβο στη δεύτερη χρονιά παρουσίας του, είναι η σταθεροποίησή τους. Η αποχώρηση του ΚΑΟΔ, έναν μήνα πριν από την πρεμιέρα, αποσόβησε την αλλοίωση του πρωταθλήματος, όπως έγινε πέρυσι στη Σούπερ Λιγκ με τη Νίκη Βόλου και τον ΟΦΗ, αλλά η ανησυχία -λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης- παραμένει ακμαία για το αν οι 14 ομάδες που παίρνουν θέση στην αφετηρία, θα έχουν τον ίδιο αριθμό και στον τερματισμό…

Ελλείμματα των προηγούμενων χρόνων, μετακυλίονται από τις περισσότερες ΚΑΕ στη νέα περίοδο, παίκτες και προπονητές «ξεχνούν» τα χρωστούμενα μηνών και αφιερώνονται πνευματικά και σωματικά στο μπάσκετ που αγαπάνε, βάζοντας αναγκαστικά σε δεύτερες σκέψεις τον επαγγελματισμό τους. Η ελληνικότητα των περισσοτέρων ομάδων θα είναι θετικό στοιχείο και σε αυτό το πρωτάθλημα, ενώ θα έχει σημαντικό ενδιαφέρον η αγωνιστική απάντηση που θα δοθεί στο ερώτημα αν θα υπάρξουν ευκαιρίες και πώς θα τις αξιοποιήσουν οι νεαροί παίκτες της «χρυσής» Εθνικής Εφήβων. Η ευχή που θα ακολουθεί το νέο πρωτάθλημα είναι ο περιορισμός της βίας, λόγω και του φόβου από την εφαρμογή του νέου αθλητικού νόμου που εμπεριέχει δικαίωμα παρέμβασης της Πολιτείας, πέραν των δικαιοδοτικών οργάνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή