Συζητήσεις περί Brexit από Κάμερον – Μέρκελ

Συζητήσεις περί Brexit από Κάμερον – Μέρκελ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο αγώνας εναντίον του ISIS, η κατάσταση στο Ιράκ και η κρίση στην Ουκρανία επρόκειτο να συζητηθούν κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Ντέιβιντ Κάμερον και της Αγκελα Μέρκελ, στην εξοχική κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού, στο Τσέκερς. Ωστόσο, το θέμα που αναμενόταν να σφραγίσει τις συνομιλίες των δύο ηγετών αφορά την επαναδιαπραγμάτευση της θέσης της Βρετανίας στην Ε.Ε., εν όψει του δημοψηφίσματος που έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει ο Κάμερον, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017.

Ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού Τύπου ανέφεραν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος επρόκειτο να πιέσει τον οικοδεσπότη της να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς επιζητά από την Ενωση, ώστε να ταχθεί υπέρ της συμμετοχής της χώρας του σ’ αυτήν, στο κρίσιμο δημοψήφισμα. Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φέρονται να χάνουν την υπομονή τους με την αοριστία στις θέσεις του Κάμερον, τη στιγμή που το Συντηρητικό Κόμμα του εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο διχασμένο μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Brexit.

Στην εθνική συνδιάσκεψη των Συντηρητικών, που ολοκληρώθηκε στο Μάντσεστερ την περασμένη Τετάρτη, τουλάχιστον δύο πολιτικοί βαρέων βαρών, η υπ. Εσωτερικών Τερέζα Μέι και ο δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, χάιδεψαν τ’ αυτιά των ευρωσκεπτικιστών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πάρουν θέση υπέρ του Brexit εάν δεν επανέλθει στη Βρετανία το δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της για τη μεταναστευτική πολιτική της. Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να απορρίπτει μια παρόμοια αξίωση, η οποία θα κλόνιζε μια θεμελιακή αρχή της Ενωσης, την ελευθερία μετακίνησης.

Η άφιξη της κ. Μέρκελ στο Λονδίνο συνέπεσε με την επίσημη έναρξη της καμπάνιας υπέρ του Brexit από μια ευρεία επιτροπή, που περιλαμβάνει βουλευτές των Συντηρητικών, των Εργατικών και του Κόμματος της Ανεξαρτησίας (UKIP). Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos αναδεικνύει ως αποφασιστική παράμετρο για την τελική επιλογή το καυτό θέμα της ελευθερίας μετακίνησης. Αν ο Κάμερον καταφέρει να την περιορίσει, μπορεί να κερδίσει το δημοψήφισμα υπέρ της παραμονής με 52% έναντι 31%. Σε αντίθετη περίπτωση, οι οπαδοί της εξόδου από την Ε.Ε. κερδίζουν τη μάχη, με 43% έναντι 36%, πάντα σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή