Ντ. Μπακογιάννη για Ε.Ε. – Τουρκία

Ντ. Μπακογιάννη για Ε.Ε. – Τουρκία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η, με τη «σφραγίδα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προοπτική ενεργοποίησης της Τουρκίας στον χώρο του Αιγαίου με αφορμή τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, καθώς και υπηρεσιακά ζητήματα του υπουργείου Εξωτερικών, αποτελούν τα πρώτα θέματα επί των οποίων καλείται ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Κοτζιάς να μιλήσει στη Βουλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Οσον αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό για τα όσα εμπεριέχονται στο προς κύρωση από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Σχέδιο Δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας», που δημοσιοποιήθηκε με την ευκαιρία της συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. «Το εν λόγω Σχέδιο, το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντός του Οκτωβρίου, επιτρέπει στο τουρκικό Λιμενικό Σώμα να έχει ενισχυμένη δυνατότητα αναχαίτισης των δουλεμπορικών σκαφών. Παράλληλα, προβλέπεται αναβάθμιση των μέσων επιτήρησης, με αύξηση των περιπολιών και των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ενώ θα αναβαθμιστεί η συνεργασία του τουρκικού με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, τις αντίστοιχες βουλγαρικές Αρχές και τη Frontex», αναφέρει η ερωτώσα βουλευτής. Και αφού υπογραμμίζει ότι «η διατύπωση στο Σχέδιο είναι άκρως ανησυχητική, καθώς δεν καθορίζεται η θαλάσσια περιοχή εντός της οποίας θα δικαιούται να δρα η γειτονική χώρα», καταλήγει: «Γιατί η Ελλάδα απουσίαζε τόσο από τη συνάντηση Γιούνκερ – Ερντογάν όσο και από τις συζητήσεις για την κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό; Εχει λάβει διασφαλίσεις η κυβέρνηση προκειμένου να μην παραβιαστούν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα κατά τις τουρκικές επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο;».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος στη δική του ερώτηση τονίζει: «Ενημερωνόμαστε πως στο υπουργείο Εξωτερικών έχει προκληθεί αναστάτωση εξαιτίας υπηρεσιακών σας επιλογών που αφορούν διακεκριμένη διπλωμάτη και στις οποίες προσδίδονται τα χαρακτηριστικά της μεροληψίας και του εκδικητισμού (για ποιο λόγο, άραγε;). Ενημερωνόμαστε, επίσης, πως οι ανωτέρω επιλογές σας ενδέχεται να οδηγήσουν σε παραίτηση πρόσωπα της υπηρεσιακής ιεραρχίας του υπουργείου. Με την παρούσα ερώτησή μου, σας ζητώ να διευκρινίσετε αν ισχύουν αυτά και σε ποιο βαθμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή