Διακόπτει την εκπαίδευση Σύρων ανταρτών η Ουάσιγκτον

Διακόπτει την εκπαίδευση Σύρων ανταρτών η Ουάσιγκτον

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Ομπάμα διέκοψε την Παρασκευή το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού ανταρτών της Συρίας από το Πεντάγωνο, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, αναγνωρίζοντας ότι απέτυχε παράξει δυνάμεις εδάφους ικανές να απωθήσουν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Την είδηση μετέδωσαν πρώτοι οι New York Times, επικαλούμενοι κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, αντί για το σχέδιο που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα, το Πεντάγωνο θα παρέχει εξοπλισμό και αεροπορική υποστήριξη σε επιλεγμένους ηγέτες οργανώσεων της αντιπολίτευσης.

Το πρόγραμμα βοήθειας των Σύρων ανταρτών του Πενταγώνου δεν ήταν η μοναδική στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις οργανώσεις οι οποίες μάχονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ. Από το 2013 η CIA παρέχει επίσης όπλα στους αντάρτες και έχει εκπαιδεύσει ορισμένους από αυτούς.

Το εγχείρημα του Πενταγώνου ξεκίνησε στις αρχές του 2015 και είχε ως στόχο να εκπαιδεύονται 5.000 αντάρτες κάθε χρόνο. Ωστόσο, εκπαιδεύτηκαν μόνο δύο ομάδες, των 54 και 70 μαχητών η καθεμιά και τον Ιούλιο η πρώτη ομάδα δέχτηκε επίθεση από το Μέτωπο αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παραδοχή ότι το πρόγραμμα «δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε» είχε προβεί την περασμένη εβδομάδα και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή