New York Comic Con: Ατμόσφαιρα πέρα από κάθε φαντασία

New York Comic Con: Ατμόσφαιρα πέρα από κάθε φαντασία

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ν. ΥΟΡΚΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Αυτό που βιώσαμε όταν διαβήκαμε τις πόρτες του Comic Con της Νέας Υόρκης ήταν μοναδικό, πρωτόγνωρο. Τόσα κόμικς, τόσοι καλλιτέχνες, τόσα σχέδια, αμέτρητοι cosplayers. Αμέτρητες πληροφορίες. Ένας πανικός από χρώματα και εικόνες που δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα πέρα από κάθε φαντασία.

Το εκθεσιακό κέντρο Javits Center, που πραγματοποιείται το Comic Con, βρίσκεται στο Μανχάταν στην περιοχή του Hell’s Kitchen – εκεί που κατά τη Marvel κατοικοεδρεύει ο Daredevil. Μαζί μας βρίσκεται ο νικητής του διαγωνισμού της Athens Comics Library, Πάνος Παπαγεωργίου, δικηγόρος και μανιώδης αναγνώστης κόμικς, και ο Γιάννης Κουρουμπακάλης από το Comicdom, με σκοπό να φέρει ιδέες πίσω στην πατρίδα και να κάνει τις απαιτούμενες επαφές για να φέρει Αμερικάνους καλλιτέχνες στο δικό τους Con. Ένα ταξίδι που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Στο δρόμο για το συνέδριο συζητάμε για κόμικς, για βιβλία sci-fi, για τηλεοπτικές σειρές. Η κουβέντα είναι θερμή, ανταλλάζουμε διαρκώς αναγνωστικές εμπειρίες. Ο ενθουσιασμός μας είναι διάχυτος. Βλέποντας τους επιβλητικούς ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης, μας φαντάζει λογικό που ο Σπαίντερμαν μπορεί με τόση άνεση να κινείται σε αυτήν την πόλη. Την Νέα Υόρκη με τους τόσους σούπερήρωες (και σούπερ κακούς). Μέχρι που κάποια στιγμή μας έχουν κυκλώσει. Πρόκειται για cosplayers που έχουν μεταμφιεστεί ως τον αγαπημένο τους ήρωα. Μπορεί κάποιες αμφιέσεις να είναι απλές –του τύπου: «έριξα μια πρόχειρη κάπα πάνω μου και ήρθα»- κάποιες όμως έχουν γίνει με τρομερή επιμέλεια. Και τους ακολουθούμε. Και κόσμος πολύς που πυκνώνει, και μπαίνουμε στο Comic Con. Και ζούμε το όνειρό μας.

Βρισκόμαστε σε ένα μέρος γεμάτο κόμικς. Και γεμάτο φίλους των κόμικς. Ένας καταπληκτικός αριθμός εκδόσεων, εκδοτικές αγαπημένες και εκδοτικές που ούτε που τις έχουμε ακουστά. Σχεδόν όλη η αμερικανική κόμικς σκηνή. Ένα πλούσιο merchandising, από γραβάτες και τιράντες με το σήμα του Μπάτμαν μέχρι μπουρνούζι Τσουμπάκα. Σχολιάζουμε και γελάμε με τους cosplayers. Ο κόσμος κάνει ουρά για να υπογραφούν αντίτυπα. Στον χώρο των πάνελ ο κόσμος κάθεται οκλαδόν περιμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες – υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά με τις σειρές. Στο αχανές comics alley γνωρίζουμε δημιουργούς και συζητάμε μαζί τους για τις δουλειές τους.

«Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Όσα είχα πληροφορηθεί και φανταζόμουν για το NYCC, με είχαν προετοιμάσει για το τι θα συναντούσα. Παρά ταύτα είναι εντελώς διαφορετικό να το βιώνεις», λέει ο Παπαγεωργίου. «Από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές ήταν όταν παρακολούθησα το πάνελ για την αναμενόμενη τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Φίλιπ Κ. Ντικ “ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο”. Όπως και το ότι συναντήσαμε από κοντά καλλιτέχνες, δημιουργούς των οποίων τη δουλειά παρακολουθώ, γεγονός που επιτρέπει να αποκτήσει κανείς πιο σφαιρική άποψη για το έργο τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις παρουσιάζει και ο θεσμός του Cosplay. Εδώ πραγματικά η συμμετοχή είναι εντυπωσιακή. Με τον τρόπο αυτό, οποιοσδήποτε μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του δημιουργού και να αποτελέσει ταυτόχρονα επισκέπτη αλλά και δρώμενο του convention, ενώ παράλληλα δίνει έναν πιο γιορτινό χαρακτήρα στο συνέδριο». Και πραγματικά το cosplay δίνει ένα πολύ ζωηρό χρώμα στο συνέδριο. Και είναι κάτι το οποίο οι επισκέπτες αλλά και οι διοργανωτές παίρνουν πολύ στα σοβαρά. Κάτι που φαίνεται και από το ότι υπάρχει πάνελ με θέμα: «αυτοπεποίθηση για το σώμα μας και θετική ενέργεια στο Cosplay».

Ο Γιάννης Κουρουμπακάλης αναζητά ατζέντηδες διασήμων δημιουργών με σκοπό να τους φέρει στο αθηναϊκό Comicdom Com. Έχει κατά νου κάποια ονόματα δημιουργών που θέλει να προσεγγίσει, ωστόσο δεν θέλει να αποκαλύψει ακόμη ποιοι είναι αυτοί. Και βέβαια είναι και αυτός εντυπωσιασμένος. «Με εντυπωσιάζει το γιγαντιαίο μέγεθος αυτού του συνεδρίου. Το οποίο δίνει μια τεράστια δυνατότητα στους καλλιτέχνες, ειδικά στους νέους, έχοντας το τραπέζι τους, να εκτεθούν σε ένα τεράστιο κοινό, σε κοινό που σε αριθμούς αντιστοιχεί σε γιγάντια συναυλία. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο πράγμα που συμβαίνει εδώ όσον αφορά την προώθηση του κόμικς, της τέχνης ή των καλλιτεχνών. Το ότι το κόμικ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ενήλικης κουλτούρας των Αμερικάνων, θα ήταν όμορφο να συνέβαινε και στην Ελλάδα».

Και στην Αμερική το κόμικ, όπως αντιλαμβανόμαστε από το Comic Con, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ποπ κουλτούρας αυτής της χώρας. Ένα κομμάτι που ενισχύεται, διαιωνίζεται, εξάγεται και λαμβάνεται πολύ στα σοβαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή