Αποδόσεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκαν και χθες οι τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο εβδομάδας των τελευταίων έξι ετών χάρη στη μείωση της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ, στη δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Federal Reserve που κατατείνουν σε αναβολή της αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου, αλλά και στους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς στη Συρία που ενέτειναν την ανησυχία για επέκταση των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ετσι, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν χθες το απόγευμα σε επίπεδα γύρω στα 50,39 δολάρια το βαρέλι και το Brent γύρω στα 53,62 δολάρια το βαρέλι. Εχει προηγηθεί η υποχώρηση του αργού στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών στη διάρκεια των έξι μηνών από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Μειώθηκαν οι εισαγωγές χρυσού στην Ινδία

Σημαντική μείωση εμφάνισαν οι εισαγωγές χρυσού από την Ινδία, τη χώρα, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια διεθνώς του πολύτιμου μετάλλου. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 52%, όταν τον Αύγουστο είχαν σημειώσει άνοδο. Ο Αύγουστος είναι μήνας μεγάλων εορτών στην Ινδία, ενώ ξεκινά και η περίοδος των γάμων. Οι κοσμηματοπώλες έκαναν μεγάλες αγορές και αποθήκευσαν προϊόντα, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην προβλεπόμενη ζωηρή ζήτηση. Τον Σεπτέμβριο οι εισαγωγές ελαττώθηκαν από τους 141 στους 67 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών. Οι εισαγωγές αποτιμήθηκαν στα 123,8 δισ. ρουπίες (1,9 δισ. δολάρια) τον προηγούμενο μήνα. Ούτως ή άλλως, η υποχώρηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου στη διεθνή αγορά ευνοεί την αυξημένη ζήτηση και τον Ιούλιο είχε φθάσει η τιμή στα επίπεδα ναδίρ τετραετίας. Εκτοτε, πάντως, η τιμή έχει ανακάμψει κατά 7%. Σημειώνεται, τέλος, ότι συνήθως η ζήτηση στην Ινδία παρουσιάζει άνοδο το τελευταίο τρίμηνο του έτους και κορυφώνεται τον Νοέμβριο, οπότε και κλείνει η περίοδος των γάμων. Στις πρωινές συναλλαγές ο χρυσός διαμορφώθηκε στα 1.152,35 δολάρια η ουγγιά έναντι του ναδίρ 4ετίας των 1.077,40 δολαρίων η ουγγιά στις 24 Ιουλίου.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Αφυπνίστηκε η εγχώρια αγορά ομολόγων αυτή την εβδομάδα, καθώς παρατηρήθηκαν αγορές κρατικών τίτλων, με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να ξεπεράσει τα 17 εκατ. Ενισχύθηκαν οι τιμές των κρατικών εκδόσεων και αντίστοιχα μειώθηκαν οι αποδόσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, το 10ετές ελληνικό ομόλογο την Παρασκευή είχε μέση τιμή τα 72,70 λεπτά του ευρώ από 70,50 λεπτά τη Δευτέρα. Αντίστοιχα η απόδοση κινήθηκε στο 7,70 από 8,10% στην αρχή της εβδομάδας. Στην 5ετία η μέση τιμή της Παρασκευής διαμορφώθηκε στα 90,40 λεπτά του ευρώ έναντι 87,80 λεπτών της Δευτέρας και η απόδοση ανήλθε στο 8% από 8,91% στην έναρξη της εβδομάδας. Η 3ετία είχε χθεσινή τιμή και απόδοση αντίστοιχα στα 91,70 λεπτά και 8,65% έναντι 90,10 λεπτών του ευρώ και 9,70%. Το spread του 10ετούς ομολόγου ανήλθε χθες στις 711 μ.β. από 755 μ.β. την περασμένη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή