Η κρίση στις αναδυόμενες οικονομίες στο επίκεντρο της συνόδου του ΔΝΤ

Η κρίση στις αναδυόμενες οικονομίες στο επίκεντρο της συνόδου του ΔΝΤ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού αναπόφευκτα συζητήθηκε το θέμα των αναδυόμενων οικονομιών, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την προοπτική τους με όσα αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία. Προ ημερών, άλλωστε, εξέφρασε την ανησυχία αυτή η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως οι χώρες αυτές, που σε μεγάλο βαθμό υπήρξαν στήριγμα της παγκόσμιας οικονομίας στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναμένεται να πληγούν από νέο κύμα μαζικών εκροών κεφαλαίων εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve. Εχει προηγηθεί το πλήγμα που δέχθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2013 όταν η προειδοποίηση του τότε προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, περί σταδιακής μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις ΗΠΑ είχε σαν αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν από το ξένο κεφάλαιο που τους είναι αναγκαίο για την κάλυψη των ελλειμμάτων τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), φέτος οι ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες θα περιορισθούν μόλις σε 548 δισ. δολάρια, θα είναι εν ολίγοις κατώτερες από τα επίπεδα στα οποία είχαν περιορισθεί στη χρηματοπιστωτική κρίση της διετίας 2008-2009. Δεδομένου, όμως, ότι έχουν επιταχυνθεί ραγδαία οι εκροές κεφαλαίων, το IIF εκτιμά ότι το τελικό ισοζύγιο θα είναι αρνητικό. Υπολογίζει συγκεκριμένα πως οι εκροές κεφαλαίων θα υπερβούν φέτος το ένα τρισ. δολάρια και το αποτέλεσμα θα είναι να καταγράψουν οι αναδυόμενες αγορές καθαρές εκροές ύψους 540 δισ. δολαρίων φέτος για πρώτη φορά μετά το 1988, όταν πέρυσι σημειώθηκαν καθαρές εισροές ύψους 32 δισ. δολαρίων. Ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Κόλινς, αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος των καθαρών αυτών εκροών στο ότι οι επιχειρήσεις των αναδυόμενων οικονομιών και ιδιαιτέρως της Κίνας αποπληρώνουν δάνεια που έχουν λάβει σε ξένο νόμισμα. Ο ίδιος υπολογίζει πως το συνολικό χρέος των επιχειρήσεων στις αναδυόμενες έχει υπερ-πενταπλασιασθεί την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας πλέον στα 23,7 τρισ. δολάρια.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, έχουν μεσολαβήσει φέτος ραγδαίες υποτιμήσεις των νομισμάτων πολλών αναδυόμενων οικονομιών που κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολη την αποπληρωμή χρεών από τις επιχειρήσεις των αναδυόμενων. Σύμφωνα με το IIF, η υποτίμηση του ρεάλ της Βραζιλίας είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το χρέος των επιχειρήσεών της κατά ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 7,3% του ΑΕΠ της. Το αντίστοιχο ποσό για τις τουρκικές επιχειρήσεις αντιστοιχεί στο 6,2% του ΑΕΠ της Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά τις εκροές από τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, εκτιμάται ότι έφτασαν τα 40 δισ. δολάρια μόνο μέσα στο τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας το χειρότερο τρίμηνο από το τέλος του 2008. Οι F.T. επικαλούνται εκτίμηση του κ. Κόλινς πως σε αντίθεση με το 2013 όταν εγκατέλειπαν τις αναδυόμενες κυρίως οι μικροεπενδυτές, φέτος οι εκροές αφορούν και τους μεγάλους θεσμικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή