Υπέρ αυτοχρηματοδοτούμενου μοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ οι πρυτάνεις

Υπέρ αυτοχρηματοδοτούμενου μοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ οι πρυτάνεις

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοροελαφρύνσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα δημοτικά τέλη, εμπορική αξιοποίηση της περιουσίας τους, αναπτυξιακό δάνειο από την ΕΤΕπ, ακόμη και ίδρυση αγγλόφωνων προπτυχιακών με δίδακτρα ζητούν οι πρυτάνεις από την κυβέρνηση, προσεγγίζοντας το αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο λειτουργίας των ΑΕΙ. Ο υπουργός Παιδείας παρουσιάζεται θετικός και έχει ήδη δρομολογήσει τις σχετικές επαφές με τους αρμόδιους φορείς. Την ίδια στιγμή δηλώνει ότι «δεν βιαζόμαστε για νέο νόμο-πλαίσιο στα πανεπιστήμια», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για διάλογο έως την επόμενη άνοιξη.

Ειδικότερα, την πρώτη του επίσημη συνάντηση με το σύνολο των πρυτάνεων είχε χθες ο νέος υπουργός Παιδείας, συνοδευόμενος από την αναπληρώτρια Σία Αναγνωστοπούλου και τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Χασάπη. Ο κ. Φίλης παρουσιάστηκε… διαβασμένος στα αιτήματα των πρυτάνεων και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση τις επόμενες ημέρες με την ΚΕΔΕ για να απαλλάσσονται τα πανεπιστήμια από τα δημοτικά τέλη, μερικώς ή ολικώς, καθώς επίσης και με την ηγεσία της ΔΕΗ, ώστε τα ιδρύματα να ενταχθούν στα μειωμένα τιμολόγια της επιχείρησης. Επίσης, τα ιδρύματα ζητούν να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της εταιρείας αξιοποίησης περιουσίας των ΑΕΙ, ώστε να μπορεί να αποκτήσει και εμπορικούς σκοπούς.

Μάλιστα, ο κ. Φίλης δήλωσε διατεθειμένος να προχωρήσει στην έκδοση ακόμα και ΠΝΠ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κατεπείγοντα ζητήματα των ΑΕΙ και οι σχετικές ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ και τα δημοτικά τέλη.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, εξαγγέλλοντας νέα μείωση 20% της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ, οδηγεί τα ιδρύματα να προστρέξουν στις ρυθμίσεις του νόμου Διαμαντοπούλου, ο οποίος έχει επικριθεί από την αριστερά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και νέος πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων Θάνος Δημόπουλος, την τελευταία πενταετία η συνολική μείωση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ φθάνει έως και το 80%, με αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια και δη τα περιφερειακά να αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης το 2016. Παράλληλα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει επεξεργαστεί σχέδιο για δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (με αρμόδιο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργο Πετράκο), όπως συμβαίνει σε ΑΕΙ όλης της Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είναι θετικός στην πρωτοβουλία αυτή και μένει η έγκριση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παράλληλα, επανήλθε το σχέδιο για ανάπτυξη αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων στα πανεπιστήμια, ενώ οι πρυτάνεις ζητούν την πρόσληψη των 185 υπαλλήλων (τεχνικό και εργαστηριακό προσωπικό), ο διορισμός των οποίων εκκρεμεί από το 2008.

Εν τω μεταξύ, έως την τελευταία στιγμή άλλαζε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (τελικά εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης) για την κατάργηση της αρμοδιότητας των συμβουλίων κάθε πανεπιστημίου να προεπιλέγει τους τρεις τελικούς υποψηφίους πρυτάνεις. Η ΠΝΠ αφορά τα πέντε πανεπιστήμια στα οποία πρόκειται να γίνουν εκλογές έως τα τέλη Οκτωβρίου (Χαροκόπειο, Κρήτης, Ιόνιο, Πάντειο, Οικονομικό), παρότι στην αρχική εκδοχή της ΠΝΠ προβλεπόταν ότι θα αφορά όλα τα πανεπιστήμια χωρίς πρύτανη, άρα και το ΕΜΠ. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της καθηγήτριας του ΕΜΠ Τώνιας Μοροπούλου, η οποία ήταν μεταξύ των επτά υποψηφίων για πρύτανης τον Μάιο του 2014, αλλά η υποψηφιότητά της δεν είχε προκριθεί από το συμβούλιο. «Η Πολιτεία επέσπευσε να καταργήσει το καινοφανές και ανελεύθερο μέτρο επιλογής υποψηφίων Πρυτάνεων από τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων, μέτρο το οποίο περιόριζε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Στο ΕΜΠ, όμως, το Συμβούλιο Ιδρύματος “πρόλαβε” να δρομολογήσει την επανάληψη των Πρυτανικών Εκλογών, οι οποίες ακυρώθηκαν με απόφαση του ΣτΕ. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Στο ΕΜΠ οι εκλογές ανάδειξης Πρύτανη δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε συμμετοχικές. Η ελευθερία, όμως, δεν διαβαθμίζεται, δεν τεμαχίζεται, ούτε και εφαρμόζεται επιλεκτικά. Η πρόκληση της κατά περίπτωση εφαρμογής της υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσου εκδημοκρατισμού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των πανεπιστημίων της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή