Αύξηση 7,1% στις κυκλοφορίες νέων οχημάτων τον Σεπτέμβριο

Αύξηση 7,1% στις κυκλοφορίες νέων οχημάτων τον Σεπτέμβριο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθυστέρηση της παράδοσης αυτοκινήτων που είχαν παραγγελθεί πριν από τα capital controls από τη μία και η ανανέωση του εταιρικού στόλου μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων βρίσκονται πίσω από την αύξηση των νέων αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Σεπτέμβριο του 2015 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 6.789 επιβατικά αυτοκίνητα (καινούργια και μεταχειρισμένα εξωτερικού), κατά 7,1% περισσότερα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2014. Ωστόσο, οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών αυξήθηκαν μόλις κατά 1,4%, από 5.055 τον Σεπτέμβριο του 2014 σε 5.125 τον Σεπτέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου ακόμη και αυτή η μικρή αύξηση δεν οφείλεται σε ανάκαμψη της αγοράς εν μέσω capital controls. Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για αυτοκίνητα που είχαν παραγγελθεί αρκετά νωρίτερα, αλλά λόγω ακριβώς των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ταξινομήθηκαν και παραδόθηκαν τον Σεπτέμβριο. Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο χρόνος παράδοσης έχει αυξηθεί κατά 30% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την προ capital controls εποχή. Συνολικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015 οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών είναι αυξημένες κατά 8,1% ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) η πρόοδος στις ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών από τις αρχές του έτους οφείλεται στις αυξημένες πωλήσεις αυτοκινήτων προς επιχειρήσεις ενοικίασης. Ακόμη δε και με αυτή την πρόοδο, η αγορά αυτοκινήτου βρίσκεται κατά 73,4% χαμηλότερα ως προς τον μέσο όρο της δεκαετίας 2000 – 2009. Οι μη κανονικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά αποτυπώνονται και στα μερίδια, καθώς εμφανίζεται πρώτη η Mercedes με 10,47%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή