Αργησαν, αλλά θα πληρωθούν καλά οι ομολογιούχοι της Αργεντινής

Αργησαν, αλλά θα πληρωθούν καλά οι ομολογιούχοι της Αργεντινής

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη 135% θα ανταμειφθούν για την υπομονή τους και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην Αργεντινή όσοι ομολογιούχοι της περίμεναν επί μία δεκαετία και πλέον για να πληρωθούν τώρα. Σύμφωνα με την Bank of America, αυτά θα είναι τα κέρδη που θα εισπράξουν μέσα στην εβδομάδα όταν το Μπουένος Αϊρες θα πληρώσει 5,7 δισ. δολάρια για δεκαετή ομόλογα προσφέροντας, έτσι, στους πιστωτές του κέρδη πολύ μεγαλύτερα από τον μέσο όρο του 93% που προσφέρουν οι αναδυόμενες αγορές. Εχει προηγηθεί μια δικαστική περιπέτεια ετών στην οποία ενεπλάκη η κυβέρνηση της Αργεντινής με τα hedge funds πιστωτές της, μια καταβαράθρωση του νομίσματός της, η εκτίναξη του πληθωρισμού και η προσέγγιση της κυβέρνησης με τον Ούγκο Τσάβες, τον αποθανόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Τις τελευταίες ημέρες τα ομόλογα της Αργεντινής επωλούντο αντί 103 σεντς του δολαρίου, έχοντας σημειώσει σημαντική άνοδο από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν, όταν μεταξύ επενδυτών επικρατούσε απαισιοδοξία ότι είχαν εξαντληθεί τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας και το Μπουένος Αϊρες θα κατέφευγε στην αποπληρωμή των χρεών του σε πέσος. Ετσι πριν από τρία χρόνια τα ομόλογα της Αργεντινής βρίσκονταν στα 69 σεντς και το 2008 είχαν κατρακυλήσει στα 18 σεντς. Η Αργεντινή άρχισε να εκδίδει τα λεγόμενα ομόλογα Boden το 2005 για να αποπληρώσει άλλα που ωρίμαζαν τέσσερα χρόνια μετά την πτώχευση που κήρυξε το 2001, όταν δεν μπορούσε να αποπληρώσει τίτλους ύψους 95 δισ. δολαρίων. Σε αντίθεση με τα συνήθη έντοκα γραμμάτια σε ξένο νόμισμα, τα ομόλογα αυτά διέπονται από το εγχώριο δίκαιο της Αργεντινής.

Η μείωση των διαθεσίμων της χώρας είχε διατηρήσει τις τιμές των ομολόγων της σε χαμηλά επίπεδα μέχρι φέτος. Η κατάσταση βελτιώθηκε, όμως, ενώ διαψεύσθηκε ο φόβος πως θα ανασταλεί η αποπληρωμή των ομολόγων εξαιτίας και πάλι της δικαστικής διαμάχης με τα «κοράκια» όπως έχει αποκαλέσει η απερχόμενη πρόεδρος τα hedge funds που δεν έχουν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους της.

Το hedge fund Elliott Management του Πολ Σίνγκερ ζήτησε από το αμερικανικό δικαστήριο που έχει αναλάβει την εν λόγω νομική διαμάχη να συμπεριλάβει ορισμένα από τα εγχώρια ομόλογα της Αργεντινής στις αποφάσεις του εμποδίζοντας την αποπληρωμή τους. Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχει ακόμη εκδοθεί σχετική απόφαση, το αμερικανικό δικαστήριο δεν μπορεί πλέον να εμποδίσει την αποπληρωμή τους.

Σχολιάζοντας τα κέρδη 135% που θα λάβουν οι ομολογιούχοι της Αργεντινής, ο Αντρές Ρονκιέτο, διαχειριστής κεφαλαίων στην Galileo Argentina SA, τόνισε πως τα ομόλογα της Αργεντινής «υπήρξαν σπουδαία επένδυση για τους γενναίους». Ο ίδιος κράτησε, άλλωστε, τα ομόλογα της Αργεντινής μέχρι πριν από δύο μήνες, οπότε τα πούλησε για να αγοράσει έντοκα γραμμάτια πάντα της Αργεντινής τα οποία ωριμάζουν, όμως, το 2017. Θα εξακολουθήσει, έτσι, να έχει στην κατοχή του τίτλους σε δολάρια όταν ο πληθωρισμός στη χώρα υπολογίζεται στο 27%.

Το Μπουένος Αϊρες ενίσχυσε πέρυσι τα διαθέσιμα της χώρας μέσω συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων ύψους 11 δισ. δολαρίων με την Κίνα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η επέκταση της εν λόγω συμφωνίας κατά περίπου 2 δισ. δολάρια, καθώς έχουν εξαντληθεί όσα έχει λάβει από το Πεκίνο. Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναφέρει πως τα διαθέσιμα ανέρχονται σε 33 δισ. δολάρια, αλλά αναλυτές υπολογίζουν πως δεν υπερβαίνουν τα 15 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή