Η καταστροφή μάς φέρνει πιο κοντά

Η καταστροφή μάς φέρνει πιο κοντά

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προηγούμενη φορά ο Αλ. Τσίπρας έβαλε το επιχειρησιακό του καφετί σακάκι και πήγε να επιβλέψει τις φωτιές στον Υμηττό. Ευτυχώς τότε δεν έβαλε και λευκή μάσκα σαν τον Π. Λαφαζάνη, οπότε δεν τον έπιασαν οι αλαφιασμένοι κάτοικοι να του φορτώσουν τον κουβά για να σβήσει τ’ αποκαΐδια. Κι έτσι, θεωρώντας προφανώς πως η αντιπυρική του παρέμβαση ήταν καίρια, τώρα με την απόβαση των μεταναστών στα νησιά, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε πάλι να επιθεωρήσει την καταστροφή: ντύθηκε στα μπλε και διέσχισε το Αιγαίο, για να συντρέξει την προσφυγόπληκτη Μυτιλήνη. Και κάπως έτσι ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε την παράδοση που πολύ πριν απ’ αυτόν θεμελίωσαν οι ηγέτες της μικρής μας χώρας: να κάνουν αισθητή την απολύτως μάταιη παρουσία τους δίπλα στον ξεπαγιασμένο, τσουρουφλισμένο ή παντοιοτρόπως μπαϊλντισμένο ψηφοφόρο.

Η πιο αξιομνημόνευτη περίπτωση άσκοπης περιφοράς πρωθυπουργού, ήταν αδιαμφισβήτητα εκείνη του Γ. Παπανδρέου: επί των ημερών της ηγεσίας του ο χιονιάς χτύπησε τη μικρή μας χώρα, οπότε κι εκείνος έβαλε τη χειμερινή του τη στολή, δηλαδή ένα πουπουλένιο μπουφάν, και βγήκε με τις κάμερες να συντρέξει τους πάσχοντες συμπολίτες μας. Αλλά καθώς εκείνοι είχαν ταμπουρωθεί στα σπίτια τους δίπλα στα καλοριφέρ, οι κάμερες τελικώς κατέγραψαν τον πρωθυπουργό να χαιρετά εμψυχωτικά διάφορα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, τα οποία όμως δεν είχαν οδηγό ούτε επιβάτες! Αντιστοίχως, ο Κ. Καραμανλής το 2007, όταν ο «στρατηγός άνεμος» πήρε και σήκωσε την «ασύμμετρη απειλή» και τον Βύρωνα Πολύδωρα μαζί, έσπευσε στην Ηλεία να συμπαρασταθεί στους πυρόπληκτους κατοίκους των χωριών. Και πράγματι: οι δύστυχοι άνθρωποι κάπως πρέπει να ευθύμησαν όταν είδαν τον πρωθυπουργό να καταφθάνει με μια ορδή από κάμερες, φορώντας ένα βαρύ δερμάτινο τζάκετ ενώ ο τόπος έβραζε στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Και καθώς οι ηγέτες σπανίως έχουν τη σοφία να διδάσκονται απ’ τις γκάφες των προκατόχων τους, το 2014 ζήσαμε και την αιφνιδιαστική προσγείωση του Α. Σαμαρά στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά. Ο οποίος αφού πρώτα φρόντισε να μας ενημερώσει πως έδωσε προσωπική οδηγία στον πιλότο του αεροσκάφους να κάνει εσπευσμένα τατς ντάουν στο Αργοστόλι γυρνώντας απ’ τις Βρυξέλλες, συσκέφθηκε με περίπου 50 τοπικούς άρχοντες στις δώδεκα η ώρα τη νύχτα, πάντα με τους οπερατέρ να καταγράφουν. Οσο για το τι αποτέλεσμα είχαν όλ’ αυτά στους Κεφαλονίτες… Οπως έλεγαν τότε τα δελτία ειδήσεων, ο ενθουσιασμός στο Αργοστόλι ήταν τόσο μεγάλος, που βρέθηκε ένας τουλάχιστον σεισμόπληκτος ο οποίος μπορεί να είχε χάσει το σπίτι του, αλλά δεν δίστασε να πάει στις κάμερες να πει εορταστικά πως «ήρθε ο πρωθυπουργός, και έφτιαξε ο καιρός!».

Το σόου στα συντρίμμια, βλέπετε, βρίσκει πάντα και θεατές, αλλά και πρόθυμους κομπάρσους. Και έτσι, αυτή την εβδομάδα είδαμε τον Αλ. Τσίπρα να λύνει το προσφυγικό πρόβλημα πίνοντας καφέ μ’ έναν μετανάστη και αγκαλιάζοντας έναν καραβοτσακισμένο Αφγανό – κι όλ’ αυτά, εννοείται, πάντα με τα μικρόφωνα της ΕΡΤ να καταγράφουν. Και μετά, όπως έκανε ο Α. Σαμαράς όταν οι Κεφαλονίτες του έδειχναν τις ρωγμές, όπως ο Κ. Καραμανλής ενώ του επεδείκνυαν τ’ αποκαΐδια, όπως και ο Γ. Παπανδρέου καθώς τον τριγυρνούσαν στα χιόνια, έτσι και ο Αλ. Τσίπρας απέμεινε να κοιτά το πλοίο, τους μετανάστες, τον καταυλισμό και ό,τι άλλο του έδειχναν οι παρατρεχάμενοί του στο βάθος του πλάνου, και δεν το έπιαναν οι κάμερες. Φυσικά, δεν πρόκειται για εγχώριο εύρημα. Το ύφος του ηγέτη που παρακολουθεί και συντονίζει έχει πέραση απ’ την Αμερική, μέχρι τη μακρινή Ασία. Μπορείτε, άλλωστε, εύκολα να το διακρίνετε στο βλέμμα του μακαρίτη Κιμ Γιονγκ Ιλ σ’ εκείνα τα αξέχαστα meme απ’ τη Βόρεια Κορέα: ό,τι και να του έδειχναν, από πυρηνικές κεφαλές μέχρι ταπεράκια, ο ηγέτης πάντα το κοιτούσε συνεπαρμένος. Και οι κάμερες κατέγραφαν ευλαβικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή