Ενα παράλληλο, ψηφιακό σύμπαν γεμάτο παιχνίδια και ρόλους

Ενα παράλληλο, ψηφιακό σύμπαν γεμάτο παιχνίδια και ρόλους

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέες εφήβων ντυμένων στα μαύρα σπεύδουν να σταθούν στην ουρά. Ακολουθούν ανυπόμονοι μαθητές δημοτικού που κυριολεκτικά «σέρνουν» από το χέρι τους γονείς τους. Στο πλάι, στέκουν ενήλικες μασκαρεμένοι ως Iron Man, Darius ή Kalista (από το League of Legends) – τι και αν το Τριώδιο αργεί ακόμα; Ολοι τους συμμετέχουν σε μια ακόμα συνάντηση gamers, το 2ο digital universe, στην οποία έδωσαν «παρών» πάνω από 5.500 άτομα.

H εκδήλωση, που διοργάνωσαν οι ιστοσελίδες gamespace.gr και techmaniacs.gr σε συνεργασία με το New York College, κάλυπτε όλα τα γούστα της κοινότητας που ασχολείται με τα video games: ομιλίες από δημιουργούς θεματικών sites, Youtubers, εταιρείες από τον χώρο των esports, τουρνουά παιχνιδιών (Dota 2, League of Legends κ.ά.), έκθεση ρετρό υπολογιστών (της δεκαετίας του ’80 και ’90 δηλαδή), διαγωνισμό και πάρτι Cosplay (Costume Play), ενώ προϊόντα και αξεσουάρ σχετικά με τα games εξέθεταν στον περιβάλλοντα χώρο πολλές εταιρείες. «Η βιομηχανία του gaming είναι διεθνώς ανερχόμενη, είναι η δεύτερη μετά το Hollywood» επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Σιγάλας από το gamespace.gr.

Στην αγορά κυκλοφορούν video games και ελληνικών εταιρειών, καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε άνθιση και στην Ελλάδα. Η αδρεναλίνη που εκλύεται στο σώμα του παίκτη στην εικονική αυτή πραγματικότητα, όταν αγωνιά και μάχεται «ενσαρκώνοντας» έναν ήρωα, είναι εθιστική όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους. Για πολλούς ισοδυναμεί με μια καθημερινή δόση χαλάρωσης. «Θυμάμαι τον εαυτό μου να παίζει από πέντε χρόνων, σήμερα είμαι 38 και εξακολουθώ να παίζω όσο περισσότερο μπορώ» λέει ο κ. Σιγάλας. «Τα esports (σ.σ. διαγωνισμοί μεταξύ πολλών επαγγελματιών παικτών video games) κερδίζουν συνεχώς έδαφος, στους τελικούς των παγκοσμίων πρωταθλημάτων γεμίζουν στάδια ποδοσφαίρων στο εξωτερικό». Πραγματοποιούνται, μάλιστα, anti-doping έλεγχοι πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, για να διαπιστωθεί, αν οι παίκτες έχουν λάβει κάποια ουσία που βελτιώνει τις επιδόσεις τους…

«Βγάζω μόνον 4 ευρώ τον μήνα, αλλά η ηθική ανταμοιβή μου είναι μεγάλη» εξομολογείται ο 17χρονος, Στέφανος Λέτσιτς Σόφτσης aka skrap, ένας εκ των δημοφιλών στο νεανικό κοινό Youtuber. Αν είστε άνω των τριάντα, η παραπάνω ιδιότητα χρήζει πιθανώς περαιτέρω διευκρίνισης. Youtubers είναι όσοι δημιουργούν βίντεο και συγκεκριμένα με αντικείμενο τα video games. Οι παρουσιαστές έχοντας παίξει κάποια νέα έκδοση παιχνιδιού τη σχολιάζουν ή απλώς διηγούνται τα παραλειπόμενα αυτής της εμπειρίας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 κανάλια με αυτή τη θεματολογία. Το κοινό τους είναι ηλικίας οκτώ έως δεκαπέντε ετών.

«Φέραμε πολλούς στην εκδήλωση, γιατί τα παιδιά θέλουν να τους γνωρίσουν από κοντά, είναι τα ινδάλματά τους» σημειώνει ο κ. Σιγάλας, δείχνοντας τον συνωστισμό γύρω από τους νεαρούς ομιλητές. Οπως μας εξηγεί ο Στέφανος, που είχε μιλήσει και στη ΔΕΘ, στα βίντεό του «παντρεύει» κωμωδία -αστεία περιστατικά από την καθημερινότητά του- με τα video games. «Κάθε πρωί μπροστά από την τάξη με περιμένουν μικρότεροι μαθητές που μόλις έχουν δει το τελευταίο μου βίντεο και μου λένε πόσο διασκέδασαν» διηγείται ο Στέφανος, που κάθε δουλειά του στο Youtube αποσπά μέχρι και 3.000 «κλικ». Είναι, όμως, πράγματι δουλειά; «Ανεβάζω νέο βίντεο ανά δύο ή το πολύ τρεις μέρες» εξηγεί ο μαθητής της Β΄ λυκείου, «το uploading διαρκεί περί τις 7 ώρες, οπότε συχνά κοιμάμαι με τον υπολογιστή ανοικτό, ενώ το editing μπορεί να κρατήσει από δύο λεπτά έως πέντε μέρες». Εν μέσω τέτοιου οίστρου οι υποχρεώσεις του σχολείου μπαίνουν μοιραία σε δεύτερη μοίρα. «Οι γονείς μου γκρινιάζουν, αλλά αναγνωρίζουν ότι κάνω κάτι δημιουργικό». Πέρα από την προσωπική ικανοποίηση, ο Στέφανος έχει κάνει με αυτόν τον τρόπο και νέους φίλους, «ταξιδεύουμε, συναντιόμαστε και αλληλεπιδρούμε οι Ελληνες Youtubers».

Μεγαλύτερος μεν ο «βετεράνος» στο Cosplay, Αλέξανδρος Μπέης, αλλά εξίσου παθιασμένος. «Παλιότερα ασχολιόμουν με τον μοντελισμό» αναφέρει ο 29χρονος δεξιοτέχνης, «καθώς παράλληλα μου αρέσουν και τα videogames, άρχισα από το 2010 να πειραματίζομαι στην κατασκευή των ηρώων τους». Ο Αλέξανδρος μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει έξι Iron Men και δεν κρύβει το καμάρι του γι’ αυτό, καθώς είναι μια στολή που απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες αφοσίωσης. «Από τον Ιανουάριο του 2011 έχουν συστήσει μια ομάδα περίπου έξι ατόμων, έχουμε προμηθευτεί επαγγελματικά πολυεργαλεία και συναντιόμαστε κάθε Σαββατοκύριακο» περιγράφει, «ο καθένας φτιάχνει τη στολή που του αρέσει: ιαπωνικά καρτούν, σούπερ ήρωες από κόμικ, χαρακτήρες από το League of Legends». Σπάνια τα πωλούν και κατόπιν παραγγελίας. «Πηγαίνουμε σε διαγωνισμούς στολών και πάρτι» απαντά, «ντυνόμαστε συνήθως στο πάρκινγκ, λίγο πριν μπούμε». Αυτοί που «ψαρώνουν» βλέποντάς τους στον δρόμο είναι οι μεγάλοι, «μας ρωτούν τι φοράμε και πού μπορούν να προμηθευτούν και αυτοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή