Μεγάλη ζήτηση, μικρή προσφορά στη γαλλική Ριβιέρα

Μεγάλη ζήτηση, μικρή προσφορά στη γαλλική Ριβιέρα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ελκυστικότερη για τους ξένους εύπορους ιδιώτες επενδυτές αναμένεται να καταστεί το προσεχές διάστημα η γαλλική Ριβιέρα, καθώς οι τιμές έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, ιδίως σε σχέση με τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου, όπου μόλις το τελευταίο διάστημα καταγράφονται πτωτικές τάσεις. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, μπορεί οι τιμές και οι αγοραπωλησίες στην αγορά κατοικίας της Γαλλίας να υποχωρούν σταθερά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, ωστόσο στη Ριβιέρα, την περιοχή δηλαδή που εκτείνεται από το Σαν Τροπέ στα νοτιοδυτικά της χώρας, έως τα σύνορα με την Ιταλία, η ζήτηση από ξένους αγοραστές παραμένει σταθερά υψηλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές, παρότι μειωμένες κατά 9,5% σε σχέση με το 2011, παραμένουν οι υψηλότερες στη Γαλλία, αμέσως μετά τα διαμερίσματα στο Παρίσι. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αξίες στη γαλλική Ριβιέρα δεν αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό κατά τη διάρκεια της διετίας 2009-2011 όσο οι αντίστοιχες στη γαλλική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα, σήμερα να είναι ελκυστικότερες για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Παρ’ όλα αυτά, η κυβερνητική ρητορική και η αρνητική κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης αναφορικά με τη φορολόγηση των πλουσίων, σε συνδυασμό με την αστάθεια της γαλλικής οικονομίας, έχουν περιορίσει την επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά πολυτελών κατοικιών της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των συναλλαγών, αξίας μεγαλύτερης των 3 εκατ. ευρώ, υποχώρησε κατά 44% στη Ριβιέρα, το διάστημα από το 2007 έως το 2013. Τη μεγαλύτερη κάμψη σημείωσαν οι μεγαλύτερες αγορές για πολυτελή ακίνητα στην περιοχή, ήτοι το Καπ Φεράτ και το Σαν Τροπέ, όπου οι συναλλαγές μειώθηκαν κατά 69% και 54% αντίστοιχα. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι αναλυτές, ναι μεν οι συναλλαγές έχουν μειωθεί, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι όσοι αποκτούν κάποιο ακίνητο στη Ριβιέρα συνηθίζουν να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού προχωρήσουν σε κάποια πώληση και σπάνια χρησιμοποιούν δανεισμό για την αγορά του. Ως εκ τούτου, οι αναγκαστικές πωλήσεις λόγω οφειλών είναι εξαιρετικά σπάνιες, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός μηχανισμός για τη μείωση των τιμών. Αλλωστε, τα πιο περιζήτητα σημεία της περιοχής χαρακτηρίζονται από έλλειψη διαθεσίμων προς πώληση ακινήτων, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι πιθανές πράξεις και οι τιμές να διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο. Το Σαν Τροπέ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα υψηλής ζήτησης, αλλά λιγοστών πράξεων, καθώς είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που προτίθενται να πωλήσουν το ακίνητό τους. Από πλευράς ξένων επενδυτών, τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2011 έως το 2014, οι Ρώσοι αποδείχθηκαν οι πιο κινητικοί, καταλαμβάνοντας το 30% των συνολικών συναλλαγών, ενώ ακολουθούν οι αγοραστές από τη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή