Ερντογάν: Οι δράστες της επίθεσης προήλθαν από τη Συρία

Ερντογάν: Οι δράστες της επίθεσης προήλθαν από τη Συρία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από τη Συρία» προήλθαν οι δράστες της πιο αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης στην ιστορία του σύγχρονου τουρκικού κράτους, που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αγκυρα και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 97 ανθρώπων, όπως δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Ο Ερντογάν προχώρησε στην παραδοχή ότι μπορεί να έγιναν σφάλματα από τις τουρκικές αρχές, ενώ απέρριψε ως «κουτσομπολιό» τους ισχυρισμούς του φιλοκουρδικού HDP ότι μπορεί να έχει ευθύνες για τις επιθέσεις το ίδιο το τουρκικό κράτος.

«Εχουμε πληροφορίες ότι υπήρξαν προετοιμασίες τρομοκρατών που εισήλθαν στη χώρα μας και προέβησαν σε διάφορες ενέργειες – και για το ότι ήρθαν από τη Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν, σπάζοντας την τριήμερη σιωπή του.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς είχε σημειώσει ότι η επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αγκυρας, που έπληξε συγκέντρωση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και άλλων αριστερών οργανώσεων, «φέρει ομοιότητες με την επίθεση στο Σουρούτς». Λόγος γίνεται για τη βομβιστική επίθεση εναντίον εκδήλωσης Κούρδων ακτιβιστών στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου, αφήνοντας πίσω της 34 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Για την επίθεση είχε ενοχοποιηθεί το «Ισλαμικό Κράτος», εναντίον του οποίου μάχονται οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προσέθεσε ότι οι διωκτικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει αρκετές συλλήψεις υπόπτων και διερευνούν τις ενδείξεις για πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ των δύο επιθέσεων. Ρεπορτάζ της εφημερίδας Hurriyet αναφέρει πως δείγματα DNA από το μακελειό της Αγκυρας επιβεβαιώνουν ότι ένας εκ των υπόπτων για τις επιθέσεις αυτοκτονίας ήταν γνωστός τζιχαντιστής, ο οποίος πολέμησε στη Συρία και στη συνέχεια επέστρεψε στην Τουρκία.

Στις επικρίσεις για τα κενά στην ασφάλεια, που επέτρεψαν τη διεξαγωγή των επιθέσεων, ο Ερντογάν απάντησε τονίζοντας ότι «πρέπει αναμφίβολα να έχει υπάρξει κάποιο σφάλμα, κάποια υστέρηση. Αλλά σε ποιο βαθμό, θα φανεί μόνο μετά τις έρευνες».

Τρεις ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση, ο Αχμέτ Νταβούτογλου και η σύζυγός του Σάρε επισκέφθηκαν χθες για πρώτη φορά τον τόπο της τραγωδίας και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του HDP –τρίτου κόμματος στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου με το 13% των ψήφων– επανήλθε στις κατηγορίες του εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν – Νταβούτογλου, ότι «έκανε τα στραβά μάτια» έναντι του «Ισλαμικού Κράτους», ιεραρχώντας ως βασικό στόχο της τους Κούρδους αυτονομιστές και ότι δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας για την προγραμματισμένη πορεία του περασμένου Σαββάτου, παρότι γνώριζε τους μεγάλους κινδύνους από τη δράση των τζιχαντιστών.

Απαγόρευσαν πορεία

Ενταση δημιουργήθηκε και στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι αστυνομικές αρχές απαγόρευσαν πορεία στη μνήμη των νεκρών από την επίθεση στην Αγκυρα.

Εκατοντάδες ακτιβιστές, μέλη συνδικαλιστικών ενώσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα καταδικάζοντας την απαγόρευση, έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Σίρκετζι, τον διάσημο τερματικό σταθμό του Οριαν Εξπρές.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε χθες την αποδοκιμασία της για τη σύλληψη και φυλάκιση του δημοσιογράφου Μπουλέντ Κενές, διευθυντή σύνταξης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Zaman. Ο Κενές διώκεται για μηνύματα που είχε αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και κρίθηκαν προσβλητικά για τον Ταγίπ Ερντογάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή