Το πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα προαπαιτούμενα

Το πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα προαπαιτούμενα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δημόσια διαβούλευση έδωσε η κυβέρνηση το πρώτο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα με στόχο την Δευτέρα να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και να πάρει τον δρόμο προς την Βουλή. Σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι θα τηρήσει όλα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί αλλά και τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί η κυβέρνηση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και θα «ξεκλειδώσουν» την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ολοκλήρωση και η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου έχουν εξίσου σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα καθώς στέλνουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Το πολυνομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει δράσεις στη φορολογία, το ασφαλιστικό, την υγεία, την ενέργεια, το ΤΑΙΠΕΔ και σε άλλους τομείς και αποτελεί το πρώτο βήμα στην πορεία προς την ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας. Εφόσον ψηφιστεί και δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τους δανειστές, η ευρωζώνη θα διαμορφώσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα έως τις αρχές Νοεμβρίου. Επίσημος στόχος για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι η 15η Οκτωβρίου αλλά μπορεί να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση λίγων ημερών λόγω των διαδικασιών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για να οργανώσουν τη συζήτηση που θα ακολουθήσει κατά τον πρώτο επίσημο έλεγχο του προγράμματος, ο οποίος είναι σχεδιασμένος να λάβει χώρα στις αρχές Νοεμβρίου. Πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών είναι ήδη στην Αθήνα και εξετάζουν εκτός από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων και τη γενικότερη εφαρμογή του μνημονίου.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση στη φορολογία των ενοικίων με συντελεστή 15% σε εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και 35% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Oi ισχύοντες σήμερα συντελεστές είναι 11% και 33%.

Επίσης προβλέπεται αυτόματη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων έως και στο 100% σε περίπτωση όπου δεν αποδοθούν ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο εμπεριέχεται και μια μεταβατική διάταξη, η οποία αφορά σε όσους έχουν εκκρεμότητες με την εφορία. Υποθέσεις μπορούν να κλείσουν αρκεί να προστεθεί εφάπαξ ο προβλεπόμενος φόρος και το πρόστιμο που αναλογεί. Το όφελος συνίσταται στη σημαντική μείωση επί του προστίμου που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 50%.

Για τους οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων επίσης γίνεται διπλή αλλαγή καθώς οι οφειλέτες όχι μόνο θα πρέπει να εξοφλούν και τις τρέχουσες υποχρεώσεις προκειμένου να διατηρηθούν εντός ρύθμισης αλλά θα πρέπει να το κάνουν και ταχύτερα από ότι προβλεπόταν μέχρι τώρα. (σ.σ η τρίμηνη περίοδος που προβλεπόταν μειώνεται πρακτικά στον έναν μήνα έτσι όπως αναδιατυπώνεται η διάταξη). Επίσης, προστίθεται και η διάταξη που ορίζεται ότι το δημόσιο διατηρεί ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να μειώσει τις δόσεις εφόσον κρίνει ότι υπάρχει περιθώριο. Για τον ΕΝΦΙΑ, θα απαιτούνται πλέον και τα ποσά από το 1ο ευρώ (σ.σ μέχρι και πέρυσι υπήρχε δυνατότητα μη βεβαίωσης για ποσά έως 5 ευρώ).

Επισυνάπτεται το πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα προαπαιτούμενα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή