Ντάισελμπλουμ: Εως το τέλος του 2015 η απόφαση για το ελληνικό χρέος

Ντάισελμπλουμ: Εως το τέλος του 2015 η απόφαση για το ελληνικό χρέος

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη στήριξή του στην επανεκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στο πηδάλιο του ΔΝΤ, εκφράζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην ολλανδική εφημερίδα, "De Volkskrant", με αφορμή την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού. Η συνέντευξη έχει τίτλο "Η Λαγκάρντ πρέπει να επανεκλεγεί".

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης και τις ενστάσεις του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι πρόκειται για μια βήμα προς βήμα διαδικασία. «Προσπαθούμε πρώτα να δώσουμε περιεχόμενο στην έννοια βιωσιμότητα», αναφέρει. Σε αυτό το σημείο έχει επιτευχθεί συμφωνία. Η αποπληρωμή και οι τόκοι του χρέους δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο ήδη προβλέπεται από το καταστατικό του ΔΝΤ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο σενάρια, ένα φυσιολογικό κι ένα ζοφερό. «Πρέπει να γίνει μια εκτίμηση για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό μπορεί να γίνει για ένα χρονικό ορίζοντα μερικών ετών. Είναι όμως αδύνατο να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις είκοσι χρόνια αργότερα. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει η ευρωζώνη να είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα», αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αφήνει, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια καταληκτική ημερομηνία, για τις διαβουλεύσεις γύρω από το θέμα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απαντά ότι από πρακτικής απόψεως οι διαβουλεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζει, όμως, ότι η Ελλάδα έχει ακόμα λαμβάνειν 3 δισ. ευρώ υπό τον όρο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του προγράμματος. «Η διοίκηση των τραπεζών πρέπει να αλλάξει, να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», καταλήγει ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ανθεκτική στα σοκ»

Νωρίτερα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι «η Ευρώπη έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε αναταράξεις πριν από τρία χρόνια, αλλά έχει να κάνει ακόμα δρόμο για να γίνει ανθεκτική στα σοκ».

«Λίγη παραπάνω αυτοπεποίθηση είναι αυτό που χρειάζεται. Έχει ασκηθεί πολλή κριτική για το πώς λειτουργεί το ευρώ, πώς λειτουργεί η νομισματική ένωση και με το πέρασμα του χρόνου, από τότε που ξεκινήσαμε τη νομισματική ένωση, την οικοδομήσαμε, την ενδυναμώσαμε και άρα νομίζω ότι τώρα εισερχόμαστε σε μια νέα φάση», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι η τωρινή φάση της ευρωζώνης έχει να κάνει με τη σταθερότητα και τη διεύρυνση των οικονομικών και πολιτικών προοπτικών.

«Η Ευρώπη βγαίνει από μια κρίση. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης εκτός από μία, ενισχύεται και διευρύνεται. Νομίζω ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τωρινή φάση για να γίνουμε περισσότερο ανθεκτικοί στα σοκ» είπε ο Ντάισελμπλουμ στο CNBC από τη Λίμα του Περού, όπου έγινε η ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να διευρύνουμε και να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση, να οικοδομήσουμε μια ένωση κεφαλαιαγορών για να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο που η χρηματοδότηση έρχεται στην οικονομία μας και χρειάζεται επίσης να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Άρα για την Ευρώπη, το θέμα είναι να πετύχουμε περισσότερη ανάπτυξη, να αυξήσουμε τη δυνητική ανάπτυξη και να διασφαλίσουμε ότι γινόμαστε περισσότερο ανθεκτικοί στα σοκ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη «αψηφούν τους απαισιόδοξους» ενώ αρκετές χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής καταγράφουν υψηλά επίπεδα ανάπτυξης. Προκειμένου, ωστόσο, να καταστούν αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης βιώσιμοι, η Ευρώπη χρειάζεται να αντιμετωπίσει τα «εμπόδια» στην οικονομία της, είπε.

«Πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να ανοίξουμε τις αγορές, να διασφαλίσουμε ότι είναι ευκολότερο για τον κόσμο να ξεκινά επιχειρήσεις και ευκολότερο να λαμβάνει χρηματοδότηση. Εάν αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα μικρά, διαρθρωτικά θέματα στην οικονομία μας, τότε είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αυξήσουμε τη δυνητική ανάπτυξη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή