Πιο ακριβά εισιτήρια στις συγκοινωνίες

Πιο ακριβά εισιτήρια στις συγκοινωνίες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος διαβεβαίωνε πως οι μετακινούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου (ο μοναδικός τύπος εισιτηρίου, άλλωστε, που διατίθεται αυτή τη στιγμή) θα σκαρφαλώσει στο 1,30 ευρώ από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα. Η επιβολή της αύξησης κρίνεται αναγκαία, καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και οι μεταφορές φορολογούνται με συντελεστή 23% από 13%, δεν αναπροσαρμόστηκε το κόμιστρο και οι συγκοινωνιακές εταιρείες απορρόφησαν την αύξηση. Ωστόσο, η τραγική εικόνα των οικονομικών των εταιρειών, οι οποίες έχουν ήδη επιβαρυνθεί από την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών που ίσχυσε με την επιβολή του ελέγχου κεφαλαίων με πάνω από 10 εκατ. ευρώ, δεν επιτρέπει τη διατήρηση της τιμής του εισιτηρίου στα σημερινά επίπεδα.

Παρά το γεγονός ότι κύκλοι του υπουργείου Υποδομών διεμήνυαν ότι θα βρεθούν άλλοι πόροι για να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» των συγκοινωνιακών εταιρειών που δημιουργήθηκε από την αύξηση του ΦΠΑ, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να φανεί πιστή στις δεσμεύσεις της, ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι θα προσπαθήσει να διατηρήσει αμετάβλητη την τιμή των καρτών απεριορίστων διαδρομών (μηνιαίες, ετήσιες κάρτες κ.λπ.). Σημειώνεται ότι η διαμόρφωση της τιμής του εισιτηρίου στο 1,30 ευρώ πρόκειται να συμπαρασύρει και το μειωμένο εισιτήριο, το οποίο θα σκαρφαλώσει στα 0,65 ευρώ από 0,60 ευρώ που είναι σήμερα. «Αυτό που μπορούμε να γλιτώσουμε ώστε να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές, δηλαδή να απορροφηθεί ο ΦΠΑ, είναι στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών», δήλωσε ο κ. Σπίρτζης. Σημειώνεται ότι σε συγκοινωνιακό επίπεδο καταβάλλεται διαχρονικά προσπάθεια να διατηρούν ελκυστικότερες τιμές τα μαζικά προϊόντα (κάρτες απεριορίστων διαδρομών), καθώς εξασφαλίζουν τακτική επιβατική κίνηση και ταυτόχρονη ρευστότητα στους συγκοινωνιακούς οργανισμούς. Παρ’ όλα αυτά, το στοίχημα δεν έχει κερδηθεί, καθώς οι περιστασιακοί χρήστες (όσοι χρησιμοποιούν μεμονωμένα εισιτήρια) εξακολουθούν να υπερτερούν αριθμητικά έναντι των χρηστών μαζικών προϊόντων.

Η μείωση των λειτουργικών δαπανών τα τελευταία χρόνια έχει μεν αυξήσει τον συντελεστή ανάκτησης κόστους (το ποσοστό κόστους που καλύπτεται από την αγορά του κάθε εισιτηρίου), ωστόσο εξακολουθεί να μην καλύπτει πλήρως τα έξοδα των συγκοινωνιακών εταιρειών. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, το 2014, από τις πωλήσεις των εισιτηρίων καλυπτόταν το 73% του κόστους λειτουργίας των εταιρειών. Σημειώνεται, όμως, ότι το 2014 η τιμή του εισιτηρίου έως και τον Σεπτέμβριο ήταν στο 1,40 ευρώ και μειώθηκε στο 1,20 ευρώ μόνο για τους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους. Αναμένεται, λοιπόν, το 2015 ο συντελεστής ανάκτησης κόστους να είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το 2014.

Αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ

Αμεσα προγραμματίζεται νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα των πιστωτών. Στόχος είναι το συμμάζεμα των οικονομικών των εταιρειών, μέσω περαιτέρω εξορθολογισμού του λειτουργικού τους κόστους, ενώ προγραμματίζονται και παρεμβάσεις στον τρόπο ελέγχου λαθρεπιβίβασης (μέχρι τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που αναμένεται σε ένα χρόνο περίπου), η οποία εκτιμάται ότι έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Παράλληλα, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε περίπτωση που τα υπουργεία δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΟΑΣΑ για τη μετακίνηση με μειωμένο κόμιστρο ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων (ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.λπ.), ο Οργανισμός δεν θα παρέχει πλέον την έκπτωση. Σημειώνεται ότι μόνον οι οφειλές του υπουργείου Εργασίας προς τον ΟΑΣΑ ανέρχονται σε 186 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή