Καθαρή από χρέη πωλείται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Καθαρή από χρέη πωλείται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά ρυθμίσεων με στόχο την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων ΟΛΠ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιέλαβε στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα Οκτωβρίου η κυβέρνηση. Με τις νέες ρυθμίσεις το ΤΑΙΠΕΔ δεν υποχρεώνεται να υποβάλλει πλέον Ε9 για την ακίνητη περιουσία που κατέχει. Επιπλέον απαλλάσσονται από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ και οι εταιρείες ειδικού σκοπού (special purpose vehicle, SPV) που συστήνει και οι οποίες ελέγχονται κατά 100% από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως π.χ. είναι η εταιρεία Ελληνικόν Α.Ε.

Σε ό,τι αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ το πολυνομοσχέδιο βρίθει ρυθμίσεων που διευκολύνουν την περαιτέρω αποκρατικοποίηση. Η εταιρεία λαμβάνει «προίκα» ύψους 300 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2015-2020 (50 εκατ. ευρώ ετησίως) ως επιδότηση για την παροχή της δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή την εκτέλεση δρομολογίων με μικρή ζήτηση. Επιπλέον έχει προβλεφθεί, ώστε μόλις ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να διαγραφούν τα χρέη των εταιρειών προς τον ΟΣΕ, και του ΟΣΕ προς το ελληνικό Δημόσιο. Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ, το ελληνικό Δημόσιο θα υποκαταστήσει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που προκύπτουν από τις συμφωνίες μίσθωσης τροχαίου υλικού και εξοπλισμού του ΟΣΕ από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Eurofima. Στην πράξη, η κυβέρνηση απαλλάσσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από όποια χρέη του παρελθόντος, έτσι ώστε να παραδοθεί «καθαρή» στον προτιμητέο επενδυτή. Σημειώνεται ότι η υποβολή προσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 3 Δεκεμβρίου, και μέχρι στιγμής δύο είναι η ενδιαφερόμενοι επενδυτές, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι σε συνεργασία με τη ΓΕΚ Τέρνα και η ρουμανική GFR σε συνεργασία με την αμερικανική Watco. Ενδιαφέρον είχαν εκφράσει και οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, αλλά στη συνέχεια αυτό ατόνησε.

Ακόμη, το πολυνομοσχέδιο έρχεται να αλλάξει το Βασιλικό Διάταγμα περί ξένων επενδύσεων του 1950, με το οποίο απαλλάσσει από την καταβολή δημοτικών τελών το ΤΑΙΠΕΔ και τους επενδυτές. Η ρύθμιση στοχεύει ν’ απαλλάξει τον ΟΛΠ (και όχι μόνο) από αυθαίρετες κατά τον ίδιο χρεώσεις, από τους παραλιμένιους δήμους ύψους 150 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, τέλη ή συναφή πρόστιμα «θεωρούνται αυτοδικαίως ανακληθείσες από την έναρξη του παρόντος νόμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή