Κατερρίφθη από πύραυλο η ΜΗ17

Κατερρίφθη από πύραυλο η ΜΗ17

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines, που εκτελούσε την πτήση από το Αμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ όταν συνετρίβη στην Ανατολική Ουκρανία, κατέπεσε όταν επλήγη από πύραυλο εδάφους-αέρος BUK, ρωσικής κατασκευής. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η διάρκειας 15 μηνών έρευνα των ολλανδικών αρχών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στην ολλανδική αεροπορική βάση Χίλζε Ράισεν. Στην έρευνα συμμετείχαν και ειδικοί από πέντε ακόμη κράτη. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, η ενδελεχής μελέτη των προσομοιώσεων της τροχιάς του πυραύλου υποδεικνύει ότι εκτοξεύτηκε από κάποια περιοχή νοτιοανατολικά του Γκράμποβο, περιοχή η οποία ελέγχεται κυρίως από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές

Το συμπέρασμα των εμπειρογνωμόνων στηρίζεται στην εξονυχιστική μελέτη των χαρακτηριστικών μεταλλικών θραυσμάτων και ιχνών μπογιάς που βρέθηκαν στις σορούς των μελών του πληρώματος που τη μοιραία ώρα βρίσκονταν στο πιλοτήριο, κοντά στο σημείο της έκρηξης του πυραύλου. Τα τρία μέλη του πληρώματος πέθαναν ακαριαία μετά την έκρηξη. Οι εμπειρογνώμονες που διερεύνησαν το πολύνεκρο συμβάν, όμως, συνέλεξαν και μελέτησαν ενδελεχώς αρκετούς τόνους συντριμμιών αλλά και ανθρώπινες σορούς, ακόμη και μέλη.

«Η πτήση ΜΗ17 συνετρίβη ως αποτέλεσμα της ανατίναξης της εκρηκτικής κεφαλής πυραύλου εκτός του αεροσκάφους, πάνω από την αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου», δήλωσε ο Τζιμπ Γιούστρα, πρόεδρος της ολλανδικής Επιτροπής Ασφάλειας. Η έκρηξη απέκοψε το πρόσθιο τμήμα του αεροσκάφους, το οποίο κατακερματίστηκε στον αέρα. Πολλοί από τους 298 επιβαίνοντες έχασαν ακαριαία τη ζωή τους, ενώ άλλοι έχασαν τις αισθήσεις τους. Η επιτροπή αναφέρει πως «είναι πολύ πιθανό ότι οι επιβαίνοντες δεν κατάλαβαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν επιρρίπτει την ευθύνη για τη κατάρριψη του αεροσκάφους σε καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Αυτό είναι ένα καθήκον που έχουν επωμισθεί οι Ολλανδοί εισαγγελείς. Ωστόσο, φαίνεται να συμφωνούν με τη θεωρία των αμερικανικών αρχών ότι το Boeing 777 καταρρίφθηκε από ρωσόφωνους αυτονομιστές με έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 ή Buk.

Η επιτροπή, εξάλλου, ήταν εξαιρετικά επικριτική εναντίον των Αρχών της Ουκρανίας, επειδή αμέλησαν να επιβάλουν απαγόρευση πτήσεων πάνω από την εμπόλεμη ζώνη. Στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων εκτός από τους Ολλανδούς συμμετείχαν και μέλη των τεσσάρων χωρών που επλήγησαν περισσότερο από την τραγωδία (Αυστραλία, Βέλγιο, Μαλαισία και Ουκρανία).

Αμεση ήταν η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στα συμπεράσματα της επιτροπής. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι «είναι μια προφανής προσπάθεια να εξαχθούν βεβιασμένα συμπεράσματα και να ληφθούν υπόψη πολιτικές εντολές». Αντιθέτως, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την έκθεση της επιτροπής «σημαντικό σταθμό στην προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στους υπαιτίους». «Η αξιολόγησή μας παραμένει αμετάβλητη. Η πτήση ΜΗ17 κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος που πυροδοτήθηκε από την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας.

Τέλος, το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ενισχύει τις εκκλήσεις των αεροπορικών εταιρειών για επαναξιολόγηση του τρόπου μετάδοσης και κοινοποίησης πληροφοριών που αφορούν την ασφάλεια πτήσεων πάνω από εμπόλεμες ζώνες. Μάλιστα, με το πόρισμα προτείνεται η τροποποίηση των παγκόσμιων κανόνων πτήσεων πολιτικής αεροπορίας, έτσι ώστε οι αεροπορικές εταιρείες να είναι πιο διαφανείς όσον αφορά την επιλογή των εναέριων δρομολογίων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή