Μειώσεις στις επικουρικές, καταργείται η επιχορήγηση ελλειμμάτων

Μειώσεις στις επικουρικές, καταργείται η επιχορήγηση ελλειμμάτων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τις «ενέσεις» ρευστότητας από τον υπολογαριασμό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) μένει το υπερεπικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ, καθώς στο πολυνομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται ότι ο «κουμπαράς» των ταμείων δεν μπορεί να καλύπτει ελλείμματα επικουρικών και ταμείων πρόνοιας. Με το ίδιο άρθρο, καταργούνται ευνοϊκές διατάξεις για ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, ενώ χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες, ακόμη κι όσοι έκαναν αίτηση μέσα στο καλοκαίρι, χάνουν τη δυνατότητα να λάβουν σύνταξη.

Αναλυτικά, καταργείται η δυνατότητα του υπολογαριασμού του ΑΚΑΓΕ, που χρηματοδοτείται από κρατήσεις 3%-10% στις επικουρικές συντάξεις, να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων, τα οποία πλέον χωρίς αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο και χωρίς κρατική χρηματοδότηση δεν έχουν και πολλά περιθώρια, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να βλέπουν άμεσα, νέες μειώσεις. Να σημειωθεί ότι εντός του 2015, ήδη, το ΕΤΕΑ το οποίο εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2015 με έλλειμμα 88 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μην εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έχει ήδη λάβει από τον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ 70 εκατ. ευρώ, ενώ με άλλα 15 εκατ. ευρώ έχει χρηματοδοτηθεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Παράλληλα, μετά την 1.09.2015 τα ποσά της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων μεταφέρονται στο ΑΚΑΓΕ και αποτελούν έσοδό του.

Ανατροπές επέρχονται και για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, καθώς καταργούνται ευνοϊκές διατάξεις για μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων που είχαν ψηφιστεί με τον νόμο 4331/2015, στις 30 Ιουλίου 2015, εν μέσω διαπραγματεύσεων για την υπογραφή του νέου Μνημονίου, και θεωρήθηκαν από τους δανειστές ως μονομερείς ενέργειες.

Πρόκειται για τον κορμό του νόμου Στρατούλη, ο οποίος καταργείται. Αναλυτικά, καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν τα εξής:

• Τη χορήγηση και επαναχορήγηση των συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 360 ευρώ σε περίπου 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες Ελληνες και ομογενείς, εκ των οποίων τουλάχιστον 10.000 έχουν ήδη καταθέσει αίτηση κάνοντας χρήση του νόμου Στρατούλη.

• Την αποποινικοποίηση των οφειλών για ατομικές ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία τους.

• Τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες να συμψηφίζουν με τμήμα των συντάξεών τους χρέη τους από ατομικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 25.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ. Η κατάργηση ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και μετά. Ηδη, με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, η διοίκηση του ΕΤΑΑ επισημαίνει ότι η διάταξη αυτή επέφερε περισσότερα έσοδα στο ταμείο και κακώς καταργείται.

• Τη μείωση των αυξημένων το 2011 ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011, σε γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες από αυτούς σε διαγραφή τους από το ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των εσόδων του. Και γι’ αυτό το θέμα, η διοίκηση του ΕΤΑΑ επισημαίνει πως από τον Ιούλιο του 2015 που ισχύει η διάταξη, χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν επιλέξει κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και έχουν καταβάλει τις μειωμένες εισφορές. Οπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία παρουσιάζεται αύξηση της εισπραξιμότητας που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει και σε απόλυτες τιμές μεγαλύτερα έσοδα στο ΕΤΑΑ, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

• Τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους κύριας σύνταξης του ΝΑΤ λόγω εργατικού ατυχήματος ή θανάτου εξαιτίας εργατικού ατυχήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή