Το προφίλ των δωρητών της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ

Το προφίλ των δωρητών της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα λευκοί, πλούσιοι, κάποιας ηλικίας και άνδρες, ενώ διαβιούν σε ένα αρχιπέλαγος ακριβών συνοικιών σε λίγες κοινότητες των ΗΠΑ. Οι περιουσίες τους προήλθαν από δύο κυρίως πηγές: το χρηματιστήριο και την ενέργεια.

Οι Αμερικανοί αυτοί ξεδιπλώνουν τώρα τις γιγάντιες οικονομικές τους δυνατότητες στην πολιτική αρένα, προσφέροντας σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των προεκλογικών χρηματοδοτήσεων για τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ.

Μόλις 158 οικογένειες, με τις εταιρείες που κατέχουν ή ελέγχουν, συνεισέφεραν 176 εκατομμύρια δολάρια στην πρώτη μόλις φάση της προεκλογικής εκστρατείας. Το φαινόμενο αυτό δεν έχει παρατηρηθεί από την εποχή του σκανδάλου Ουότεργκεϊτ τη δεκαετία του 1970, ενώ για την επανεμφάνισή του ευθύνεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν από πέντε χρόνια, που νομιμοποίησε την πρακτική των ανώνυμων δωρεών μέσω εταιρειών ή ειδικά σχεδιασμένων οργανώσεων.

Οι περιουσίες των δωρητών αυτών αντικατοπτρίζουν τη μεταβολή που σημειώθηκε στην αμερικανική οικονομική ελίτ. Σχετικά λίγοι από αυτούς δραστηριοποιούνται στους παραδοσιακούς επιχειρηματικούς κύκλους ή προέρχονται από δυναστείες κληρονομικού πλούτου. Οι περισσότεροι δημιούργησαν τις επιχειρήσεις τους χάρη στο ταλέντο και την ετοιμότητά τους να ρισκάρουν.

Δεν αποκαλύπτουν

Οι περισσότεροι ασπάζονται τις αρχές της αμερικανικής Δεξιάς, συνεισφέροντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Οπως συμβαίνει συχνά στις τάξεις των βαθύπλουτων, ελάχιστοι από τους δωρητές αυτούς δέχονται να μιλήσουν για τις δωρεές ή για τις πολιτικές τους απόψεις.

Οι περισσότεροι «χορηγοί» διαμένουν στα προάστια εννέα πόλεων, με την πλειονότητα να κατοικεί στο Μπελ Ερ και στο Μπρέντγουντ του Λος Αντζελες, στο Ρίβερ Οουκς του Χιούστον και στο ιδιωτικό νησί Ιντιαν Κρικ Βίλατζ στα ανοιχτά του Μαϊάμι.

Περισσότεροι από 50 από τους δωρητές αυτούς κατέχουν θέσεις στον κατάλογο των 400 πλουσιότερων Αμερικανών του περιοδικού Forbes. Ο χρηματιστής Κένεθ Γκρίφιν από το Σικάγο, σημαντικός χρηματοδότης των Ρεπουμπλικανών, εξασφαλίζει 68,5 εκατ. δολάρια τον μήνα, όπως αποκάλυψαν τα πρακτικά της δίκης του διαζυγίου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή