Σε χαμηλούς τόνους η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου

Σε χαμηλούς τόνους η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άπαντες να βρίσκονται, πλέον, σε στάση αναμονής για τις αλλαγές που η κυβέρνηση προανήγγειλε, κυρίως διά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι θα επιφέρει από σήμερα κιόλας, συνεχίζεται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα πρώτα εφαρμοστικά του μνημονίου μέτρα.

Τις αλλαγές αυτές ζήτησαν τόσο τα περισσότερα εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκείνα τα οποία ψήφισαν το μνημόνιο, αλλά δήλωσαν χθες ότι καταψηφίζουν επί της αρχής το πρώτο αυτό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, όσο και βουλευτές της συμπολίτευσης.

Η συζήτηση εξελίσσεται σε μάλλον χαμηλούς τόνους, με τον ΣΥΡΙΖΑ, διά του εισηγητή του Σ. Παπαδόπουλου, να λέει ότι πρέπει να υπερψηφιστούν τα μνημονιακά μέτρα, και τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να καταγγέλλουν τις υφεσιακές κυβερνητικές επιλογές.

«Δεν είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά αναγκασμένοι να φέρουμε αυτές τις διατάξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης. Υπάρχουν ορισμένα δύσκολα άρθρα, παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης. «Ανέλαβα την άχαρη αποστολή να εισηγηθώ την ψήφιση αυτού του νόμου. Γνωρίζω ότι τα μέτρα είναι αφάνταστα δύσκολα για ελληνική κοινωνία», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Δυσκολεύεστε τώρα, ε; Ξέρετε, ούτε κι εμείς τόσα χρόνια τα είχαμε εύκολα», είπε από την πλευρά του ο εισηγητής της Ν.Δ., Ν. Παναγιωτόπουλος. Χαρακτήρισε το συζητούμενο σχέδιο νόμου «μνημείο ατελούς, προβληματικής νομοθετικής λειτουργίας. Επί της ουσίας», συνέχισε, «το πολυνομοσχέδιο είναι υφεσιακό, με νέα φορολογικά βάρη σε ήδη υπερφορολογημένους πολίτες». Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η Ν.Δ. καταψηφίζει επί της αρχής: «Λέμε όχι σε κάθε φορολογική επιβάρυνση στον ήδη υπερφορολογημένο πολίτη». Για να προσθέσει, πάντως: «Είμαστε θετικοί σε διατάξεις που αντιμετωπίζουν φοροδιαφυγή, αλλά αν αυτό γίνει με τρόπο αποτελεσματικό. Είμαστε θετικοί και σε διατάξεις που ρυθμίζουν πλαίσια αποκρατικοποιήσεων και ζητήματα διαρθρωτικά».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Υποχρεωθήκατε να γλείφετε εκεί όπου φτύνατε». Ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι επίσης επί της αρχής καταψηφίζει το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι θα ψηφίσει διατάξεις που αφορούν πολιτικές ανάλογες εκείνων τις οποίες από κυβερνητικές θέσεις προωθούσε το ΠΑΣΟΚ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπηρέτης των πιο βάρβαρων στοιχείων του καπιταλισμού», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος. Αυστηροί στην κριτική τους προς την κυβέρνηση ήταν οι Χ.Θεοχάρης (Ποτάμι) και Μ. Γεωργιάδης (Εν. Κεντρώων).

Αλλαγές σε διατάξεις του νομοσχεδίου ζήτησε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένος, και στη συνέχεια, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Γ. Ουρσουζίδης, Δ. Δημαράς και Ηλ. Καματερός, μεταξύ άλλων στις διατάξεις για τη φορολόγηση των αγροτών, των ενοικίων και για ασφαλιστικά ζητήματα. Μάλιστα, ο κ. Καματερός υποστηρίζοντας ότι οι δανειστές πιέζουν να «περάσουν» μέτρα που δεν έχουν συμφωνηθεί, αναρωτήθηκε: «Αν δεν μπορέσουν να αντισταθούν οι υπουργοί, μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε εμείς οι βουλευτές να τα καταψηφίσουμε;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή