Αλλαγές στη δομή και λειτουργία ΕΛ.ΑΣ. – ΕΥΠ

Αλλαγές στη δομή και λειτουργία ΕΛ.ΑΣ. – ΕΥΠ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές σε Αστυνομία και ΕΥΠ προανήγγειλε χθες ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανακοίνωσε την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και την υπαγωγή των 260 αστυνομικών που υπηρετούν σ’ αυτήν στα ΜΑΤ και στην Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ). Οσοι δικυκλιστές της ομάδας αφομοιωθούν στα ΜΑΤ (σχετικό δημοσίευμα στο χθεσινό φύλλο της «Κ») θα υποβοηθούν τις διμοιρίες ενεργώντας ως ομάδες συλλήψεων, διατηρώντας, μάλιστα, τις χαμηλού κυβισμού μοτοσικλέτες τους («παπάκια»).

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, οι αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της Υπηρεσίας έγιναν με κριτήριο τη βελτίωση της αστυνόμευσης, αλλά και τον δημοκρατικό έλεγχό της. Σημειώνεται ότι εις βάρος αστυνομικών της ΔΕΛΤΑ είχαν διατυπωθεί καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας και αυθαιρεσία. Μάλιστα, τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων έρευνα εις βάρος αστυνομικών της υπηρεσίας, που σύμφωνα με καταγγελίες βασάνισαν νεαρούς που προσήχθησαν και τελικά συνελήφθησαν για επίθεση με μολότοφ εναντίον του Α.Τ. Εξαρχείων.

Ο φάκελος της υπόθεσης έχει ήδη διαβιβαστεί στον εισαγγελέα. Εκτός της κατάργησης της ΔΕΛΤΑ, ο κ. Τόσκας προανήγγειλε μείωση του αριθμού των περίπου 70 αστυνομικών που υπηρετούν στο Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), ενώ το επόμενο διάστημα προτίθεται να προχωρήσει και σε αναδιάταξη – αναδιοργάνωση αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών. «Δεν χρειάζεται να υπάρχουν τμήματα των 8 και 10 αστυνομικών», σχολίασε και προσέθεσε ότι «θέλουμε λιγότερη καταστολή και περισσότερη αστυνόμευση». Στο θέμα παρενέβη και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, αποκαλύπτοντας ότι ήδη πέντε αστυνομικές περιφέρειες της χώρας έχουν υποβάλει προτάσεις για καταργήσεις – συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων.

Σχετικά με τη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση, ο κ. Τόσκας είπε ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει τόσο οξύ πρόβλημα όσο η Ελλάδα» και τόνισε ότι η ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να βελτιώσει τη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης που ακολουθείται στα σημεία εισόδου προσφύγων και μεταναστών. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι κινούνται διαδικασίες για την αγορά συσκευών λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς και ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας δώρισε στην Ελλάδα 12 τέτοια μηχανήματα. Επιπλέον, χαρακτήρισε υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα το «μπλόκο» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην εκταμίευση χρημάτων από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τη σίτιση αλλοδαπών στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας μεταναστών. Το θέμα έχει αναδείξει σε πρόσφατα δημοσιεύματά της η «Κ».

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ, καθώς και «προσλήψεις νέου και ικανού προσωπικού με διαφανείς διαδικασίες» στην Υπηρεσία. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική, σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες, παρακολουθούν το θέμα των ισλαμιστών μαχητών, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί εκτενέστερα στο θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή