Ορόσημο για την κυβέρνηση η 15η Νοεμβρίου για το προσφυγικό

Ορόσημο για την κυβέρνηση η 15η Νοεμβρίου για το προσφυγικό

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτήρα προετοιμασίας ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό είχε η χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι αυτήν τη στιγμή να έχουν ολοκληρωθεί, έως τις 15 Νοεμβρίου, τα απαραίτητα βήματα, όσον αφορά τις διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής, προκειμένου να ακολουθήσει, σύμφωνα με την απόφαση της προηγούμενης Συνόδου, η μετεγκατάσταση προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Ετσι, στη χθεσινή σύσκεψη έγινε αξιολόγηση όσων έχουν γίνει αναφορικά με τη λειτουργία των hot spots στα πέντε νησιά του Αιγαίου, των σημείων δηλαδή καταγραφής και ταυτοποίησης, ενώ υπήρξε και ενημέρωση για τον σχεδιασμό λειτουργίας εγκαταστάσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει το αίτημα για ενίσχυση της Frontex. Πέραν αυτού, στη Σύνοδο Κορυφής πρόκειται να τεθεί το θέμα υπέρβασης της γραφειοκρατίας που διέπει τις ευρωπαϊκές πρόνοιες για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν τη διαχείριση προσφυγικών ροών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη, «η γραφειοκρατία είναι τόσο μεγάλη και περίπλοκη, που ουσιαστικά θα πρέπει πρώτα να δαπανήσεις τα κονδύλια και μετά να τα εισπράξεις».

Την ίδια στιγμή εντείνεται ο προβληματισμός στην κυβέρνηση για τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό Αφγανών πoυ φθάνουν στην Ελλάδα. Καθώς δεν θεωρούνται πρόσφυγες, τα προγράμματα μετεγκατάστασης δεν τους αφορούν, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται εδώ.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τ. Κουίκ.

Εν τω μεταξύ, χθες, το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε διά του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα στο θέμα που έχει εγερθεί για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο. Η Ελλάδα «δεν μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλάσσιων συνόρων», τόνισε ο κ. Κούτρας και πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσει, επιτέλους, το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στη λύση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή