Σε μία οκταετία η αξία των ακινήτων μειώθηκε 37,4%

Σε μία οκταετία η αξία των ακινήτων μειώθηκε 37,4%

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση της τάξεως του 37,4% έχει καταγράψει κατά το διάστημα από το 2007 έως το 2015 η αξία των μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων (κυρίως ακίνητα), σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της έρευνας για τον παγκόσμιο πλούτο που δημοσίευσε η Credit Suisse. Η μέση κατά κεφαλήν αξία των σχετικών στοιχείων διαμορφώνεται σήμερα σε 63.918 δολάρια, από 102.159 δολάρια το 2007. Αντίστοιχα, μόνο κατά το διάστημα του τελευταίου χρόνου, δηλαδή σε σχέση με το 2014, προκύπτει πτώση κατά 17,4%. Ωστόσο, η μέση κατά κεφαλή περιουσία των Ελλήνων σήμερα παραμένει υψηλότερη κατά 82% σε σχέση με το 2000, όταν διαμορφωνόταν σε 35.110 δολάρια. Ο λόγος είναι ότι, παράλληλα με την πτώση των αξιών, σημειώθηκε και σημαντική απομόχλευση (δηλαδή αποπληρωμή δανείων), με αποτέλεσμα η καθαρή αξία (με βάση την οποία υπολογίζονται και τα σχετικά ποσά στην έρευνα της Credit Suisse) των ακινήτων να μην υποχωρήσει τόσο πολύ.

Η στρατιγική μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και πολυεθνικών που διατηρούν τους λογαριασμούς μισθοδοσίας στην Ελλάδα αλλάζει. Εχοντας εισέλθει στον τέταρτο κατά σειράν μήνα που ισχύουν τα capital controls, έχουν αποφασίσει να μην τοποθετούν μεγάλα ποσά χρημάτων στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, παρά όσα απαιτούνται για τη μισθοδοσία, και όχι επιπλέον χρήματα που μπορεί να προέλθουν από αυξημένες πωλήσεις. Οι εντολές μάλιστα που έχουν λάβει θυγατρικές πολυεθνικών στην Ελλάδα από τις μητρικές τους είναι: «Διατηρήστε σε χαμηλότερους ρυθμούς στις πωλήσεις και μην αυξάνετε τους λογαριασμούς μισθοδοσίας». Οι εταιρείες ανησυχούν για μεγάλη χρονική παραμονή των capital controls στην Ελλάδα.

Αλλάζει ξανά ο νόμος

Ομάδα εργασίας έχει συγκροτηθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, με αντικείμενο την αναθεώρηση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο. Μάλιστα, η ομάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως τις 31 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να συνταχθεί νομοσχέδιο στο τέλος του χρόνου και να κατατεθεί προς ψήφιση εντός του πρώτου διμήνου του 2016. Τι σημαίνει το παραπάνω; Ενας νόμος που ψηφίστηκε μόλις πέρυσι και στοίχισε μαζί με την περίφημη «εργαλειοθήκη ανταγωνισμού» τον υπουργικό θώκο στον κ. Κ. Χατζηδάκη, θα αλλάξει. Αναμενόμενο, ίσως, διότι τόσο ο κ. Γ. Γιακουμάτος όσο εν συνεχεία και ο κ. Σταθάκης τροποποιούσαν διατάξεις ή ανέστειλαν την εφαρμογή του.

Δωρεάν WI- FI θέλουν οι τουρίστες

Η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι μία από τις απαιτήσεις των τουριστών διεθνώς, όπως δείχνουν σχετικές μελέτες. Γι’ αυτό όποιοι προορισμοί προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα θα έχουν προβάδισμα σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Δήμος Ρεθύμνου, ο οποίος δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο στη χώρα. Σε διάστημα 2 μηνών από την αναβάθμιση του δημοτικού δικτύου Wi-Fi το καλοκαίρι, με το οποίο παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στους κατοίκους και τους επισκέπτες, αυξήθηκε ο αριθμός των χρηστών κατά 42.000 ανά μήνα.

Επανενεργοποιείται το Συμβούλιο Καταναλωτή

Την επανενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς (ΕΣΚΑ) αποφάσισε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκης (φωτ.). Το εν λόγω συμβούλιο είχε θεσπιστεί το 1994, υποτίθεται ότι αναβαθμίστηκε το 2007 και παρέμεινε ενεργό, υπό την έννοια κυρίως της διοργάνωσης διαφόρων συναντήσεων και εκδηλώσεων, έως και το 2010. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα όργανο που είχε παρεμβατικό ρόλο στα θέματα προστασίας του καταναλωτή μόνο «στα χαρτιά». Εκτός από το ΕΣΚΑ, να σημειώσουμε ότι ήδη ο κ. Σταθάκης έχει προαναγγείλει τη θέσπιση αναπτυξιακού συμβουλίου, ενώ η υφυπουργός του, Θεοδώρα Τζάκρη, τη δημιουργία συμβουλίου για τη χάραξη της εθνικής βιομηχανικής πολιτικής. Χωρίς καμιά διάθεση δίκης προθέσεων, η ίδρυση «συμβουλίων» δεν συνεπάγεται αποτελεσματικότητα. Αλλωστε, όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή